Επιστολή «κραυγή» για τα τουριστικά γραφεία ήταν αυτή που έστειλε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του τουριστικού οργανισμού Manessis Travel, με το κορυφαίο και ομώνυμο ταξιδιωτικό γραφείο στη χώρα, Ανδρέας Μάνεσσης.
Σε αυτήν υπενθυμίζει κάποιες σοβαρές στρεβλώσεις στα προγράμματα ανακούφισης που εξαγγέλλονται, αλλά και αδικίες που θα κοστίσουν πολύ στις σοβαρές τουριστικές επιχειρήσεις.
«Η μεσοσταθμική πτώση τζίρου στα περισσότερα γραφεία είναι πάνω από το 80%, ενώ σε αρκετά γραφεία που επιχειρούν με κάποια εξειδίκευση φτάνει και το 100%», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Μάνεσσης, συμπληρώνοντας:
«Χωρίς να είμαστε αγνώμονες, εκτιμάμε τη στήριξη της Πολιτείας με τις αναστολές, το πρόγραμμα Συν-εργασία, τα προγράμματα των επιστρεπτέων προκαταβολών, αλλά δεν υπάρχουν μέτρα που μπορούν να καλύψουν τις απώλειες. Ειδικά αν δεν γίνουν γρήγορα κάποιες απαραίτητες διορθώσεις. Όσο ακόμη υπάρχει χρόνος να σωθούν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.
»Πώς είναι δυνατόν επιχείρηση με δεκάδες εκατομμύρια τζίρο και 100 άτομα προσωπικό (που έχει αιφνίδια απωλέσει το 90% της δραστηριότητάς της) να αντιμετωπίζεται με κόφτη στην επιστρεπτέα προκαταβολή και να της προσφέρεται το ίδιο ποσό δανείου βοήθειας με μια εταιρία 8 εργαζομένων και με το 15% του κύκλου εργασιών της;
»Πώς είναι δυνατόν να εξαιρείται από τα προγράμματα ΕΣΠΑ για επιδότηση κεφαλαίου κίνησης, αφού αυτά είναι μόνο για μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις;
Προφανώς και η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στους πιο “αδύναμους”. Όμως, είναι λάθος και η προσέγγιση “έλα μωρέ, αυτοί είναι μεγάλοι και έχουν”. Είναι λάθος που μπορεί να μας οδηγήσει σε παγίδα […]
»Η Πολιτεία οφείλει να βρει τον κατάλληλο τρόπο για να στηρίξει τον καθέναν στη σωστή αναλογία […] Ένα παράδειγμα: Γραφείο με 100 εργαζομένους λαμβάνει επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 350.000. Ποσό που προφανώς μπορεί να καλύψει μόνο ένα μέρος των ανελαστικών δαπανών του. Τα ίδια χρήματα δίνονται και σε ένα μικρότερο σχήμα, με το 10% του τζίρου της πρώτης επιχείρησης, που ουσιαστικά δεν έχει τρόπο να τα αξιοποιήσει δημιουργικά και κυρίως εντός του κλάδου.
»Μέχρι να λειτουργήσουν τα εμβόλια, μέχρι να πάρουν ξανά μπροστά οι μηχανές, τα διαθέσιμα “καύσιμα” θα πρέπει να αξιοποιούνται πολύ προσεκτικά. Γιατί πρέπει να αντέξει ο Προϋπολογισμός, πρέπει να αντέξουν οι επιχειρήσεις, πρέπει να αντέξουν οι εργαζόμενοι…».