Η καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνά Λινού επιβεβαιώνει το δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για το «έγκλημα» στην καταγραφή των επιδημιολογικών στοιχείων, και αδειάζει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα με την παράλληλη λειτουργία από τον ΕΟΔΥ δύο διαφορετικών τεχνολογικών συστημάτων για την καταγραφή των κρουσμάτων και την ελλιπή ενημέρωση των επιστημόνων, ώστε να καταρτίσουν ένα αποτελεσματικό σχέδιο για την καταπολέμηση της πανδημίας στη χώρα.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» η κ. Λινού ζήτησε παρέμβαση εισαγγελέα και δημοσιοποίηση όλων των σχετικών στοιχείων, ενώ για το παράλληλο σύστημα είπε πως δεν εκπλήσσεται καθώς στην Ελλάδα «ο καθένας να κρατάει στοιχεία για τον εαυτό του».
Νωρίτερα, είχε μιλήσει στον ΑΝΤ1 για το ίδιο θέμα, με ιδιαίτερη έμφαση στα ελλιπή στοιχεία: «Υπήρχε ανακρίβεια όσον αφορά τα κρούσματα. Μετράμε τα κρούσματα μόνο σε μία κοινωνικοοικονομική ομάδα. Για τους υπόλοιπους δεν ξέρουμε απολύτως τίποτα. Δεν με πείθει αν είχαν ή όχι προβλήματα στα ένα από τα δύο αρχεία. Σημασία έχει ότι δεν έχουμε στοιχεία. Δεν έχουν υπάρξει μελέτες που να είναι σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού. Ντρέπομαι που το λέω. Δεν έχουμε δύο δείγματα την εβδομάδα για να ξέρουμε τι γίνεται στην κοινότητα. Γι’ αυτό έχουμε τόσα πολλά σοβαρά κρούσματα και πίεση στο σύστημα υγείας. Εάν το ξέραμε αυτό πριν τρεις μήνες, μπορεί να μην είχαμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την πανδημία, αλλά θα ήμασταν περισσότερο προετοιμασμένοι».
https://vimeo.com/485420982
Για την άρση του lockdown, η Αθηνά Λινού σχολίασε πως θα ήταν καλό στο τέλος του να έχουμε 1.200-1.800 κρούσματα: «Σε τρεις εβδομάδες θα υποδιπλασιαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Τα τεστ είναι πολύ λιγότερα από τις προηγούμενες ημέρες. Να πάρουμε μέτρα διευκόλυνσης της κατάστασης, όπως η διεύρυνση του τηλεμπορίου και του delivery καθώς και την άμεση επιδότηση των επιχειρήσεων».
Για το μείζον θέμα των σχολείων πρότεινε να ανοίξουν μόνον εάν «το υπουργείο Παιδείας μπορεί να ρυθμίσει την ώρα που έρχονται και φεύγουν τα παιδιά στο σχολείο, άλλη τάξη να πηγαίνει στις 08:00, άλλη στις 08:15, θα μπορούσαν να ανοίξουν. Αλλιώς θα υπάρξει συρροή».
Κωνσταντίνος Φαρσαλινός: «Ο ΕΟΔΥ κρύβει τα στοιχεία από ερευνητές και πανεπιστήμια»
Με ένα ηχηρό «άδειασμα» στον ΕΟΔΥ ο γιατρός – ερευνητής και επικεφαλής της ομάδας ερευνητών Coronavirus Greece Research Group Κωνσταντίνος Φαρσαλινός επιβεβαιώνει επίσης το δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για την ελλιπή ενημέρωση των επιστημόνων.
Ο επιστημονικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής επιβεβαιώνει στη «δημοκρατία» τα προβλήματα που αντιμετώπισε στην επικοινωνία του με τον ΕΟΔΥ για την πραγματοποίηση ερευνών, οι οποίες θα βοηθήσουν τη χώρα στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό, καθώς και την απόκρυψη σημαντικών στοιχείων.
Ο κ. Φαρσαλινός τόνισε ότι τα στοιχεία που ζητούν επιστήμονες και ερευνητές δεν είναι για κατανάλωση της… περιέργειάς τους, αλλά για να έχουν μία όσο πιο καλά εμπεριστατωμένη εικόνα για την πορεία της πανδημίας, ώστε αφενός να μπορούν να σχεδιάσουν το μοντέλο των μέτρων που θα ακολουθηθούν και αφετέρου να έχουν καλύτερη επιστημονική εικόνα απέναντι στον Covid-19.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του Δήμου Μεσοποταμίας στην Καστοριά, από τις πρώτες περιοχές που μπήκαν σε καραντίνα, στις 14 Μαρτίου. Η ερευνητική ομάδα του κ. Φαρσαλινού σε συνεργασία με άλλα τρία πανεπιστήμια έστειλαν αίτηση στον ΕΟΔΥ ώστε να μεταβούν εκεί και να συλλέξουν επιδημιολογικά στοιχεία. Η ομάδα δεν έλαβε ποτέ απάντηση, ούτε καν αρνητική, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά στην καριέρα του, όπως τόνισε στη «δημοκρατία».
Μάλιστα, ο ΕΟΔΥ δεν έστειλε ούτε τα επιδημιολογικά στοιχεία του δήμου για να αξιολογηθούν από τους επιστήμονες. Όπως εξήγησε ο γιατρός, μία τέτοια έρευνα δεν θα είχε μόνο σημασία στην καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά θα είχε και επιστημονική αξία, καθώς κάτι ανάλογο έχει γίνει μόνο μία φορά παγκοσμίως, σε μία κωμόπολη 3.500 κατοίκων στην Ιταλία.
Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι από τα χέρια των επιστημόνων λείπουν βασικά στοιχεία της πορείας της πανδημίας. Αυτά είναι στοιχεία που έχει ο ΕΟΔΥ αλλά επιλέγει να μην τα δώσει στη δημοσιότητα, όπως ο αριθμός θανάτων ανά περιοχή, τα τεστ ανά περιοχή, η ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών κλπ.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιστημονική κοινότητα να μην έχει στα χέρια της όλα όσα απαιτούνται ώστε να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο συμπέρασμα, μία επαρκή ανάλυση του Covid-19. Ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός καταγγέλλει τον ΕΟΔΥ για έλλειψη διαφάνειας, με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την αξιολόγηση που γίνεται στη χώρα μας, ώστε να ληφθούν μέτρα. Όπως επισημαίνει ο γιατρός, δεν γίνεται να είναι ο ΕΟΔΥ ο μόνος φορέας στη χώρα που θα έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία και θα τα αναλύει.
«Η πανδημία δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, ούτε του ΕΟΔΥ» επανέλαβε ακόμη μία φορά στη «δημοκρατία» ο κ. Φαρσαλινός και απηύθυνε εκ νέου την από τον Απρίλιο έκκλησή του για διαφάνεια στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ώστε να εφοδιαστούν οι επιστήμονες με όλα τα στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για την πορεία του κορωνοϊού και να εκπονήσουν σχέδιο για την καταπολέμηση της πανδημίας.