spot_img

Γκ. Μαγιορκίνης: «Σαφώς πιο αισθητή η μείωση των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα»

Οι non-Covid ασθενείς να προσέχουν την υγεία τους και να μην αποφεύγουν τα νοσοκομεία

Must Read

Το lockdown, επιτέλους, φαίνεται να αποδίδει καρπούς, καθώς τα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη είναι ολοφάνερα «πεσμένα» μετά από πάρα πολύ καιρό. 

Αυτό προκύπτει (και) από την ανακοίνωση της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνας Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε πως από τα 1.044 νέα σημερινά κρούσματα, τα 255 στην Αττική εντοπίστηκαν, τα 213 στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη Λάρισα μόλις 49.

«Επισκέψεις και κεράσματα αναβάλλονται για ταυ χρόνου», είπε στην συνέχεια, λέγοντας πως τα «χρόνια πολλά» σήμερα στους εορτάζοντες (σ.σ. του Αγίου Ανδρέα), αλλά και τις επόμενες μέρες, «στους Νικόλες, τις Άννες», όπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει να τα πούμε… τηλεφωνικά.

«Δυστυχώς», συνέχισε η κ. Παπαευαγγέλου, «η πίεση στο Σύστημα Υγείας της Βόρειας Ελλάδας παραμένει υψηλή». Η ίδια εκτίμησε πως δεν τηρήθηκαν από όλους τα μέτρα και επέμεινε πως τα αποτελεσματικότερα μέτρα είναι η χρήση της μάσκας και η δραματική μείωση των επαφών. Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι το Rt έπεσε κάτω από τη μονάδα σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Συγχρωτισμοί και συναθροίσεις δηλώνουν ασέβεια

«Συγχρωτισμός και συναθροίσεις δηλώνουν ασέβεια προς τη δημόσια υγεία τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, αλλά και για την πλειονότητα των ανθρώπων που τηρούν τα μέτρα στη χώρα. Πρέπει να δείξουμε σεβασμό σε όλους αυτούς που χάθηκαν», τόνισε και συμπλήρωσε πως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Προσέθεσε, επίσης, ότι η επιτροπή θα συζητήσει και θα εισηγηθεί για μερική άρση κάποιων μέτρων, αλλά εξήγησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά μας τις επόμενες ημέρες.

«Θα ήθελα να κάνω, τέλος, τη διαπίστωση πως και πάλι άδειασαν τα νοσοκομεία μας, επειδή ασθενείς με νοσήματα εκτός Covid ή δεν τα επισκέπτονται καθόλου ή τα επισκέπτονται καθυστερημένα, από φόβο μήπως κολλήσουν Covid-19. Κάνω, λοιπόν, έκκληση σε όλους να προσέχουν την υγεία τους και να μην αποφεύγουν τα νοσοκομεία», είπε κλείνοντας την τοποθέτησή της η παιδίατρος.

Στην συνέχεια πήρε το λόγο ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε, αρχικά, στα επιδημιολογικά δεδομένα σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. «Χρειάζεται εξαιρετική προσοχή», τόνισε κατόπιν ο καθηγητής, ο οποίος σημείωσε πως η Αττική έδειξε μείωση στον αριθμό των διαγνώσεων κατά 30%, ενώ για την Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν της τάξης του 20%.

Αισθητή η μείωση στα αστικά κέντρα

«Η μείωση στα αστικά κέντρα είναι σαφώς πιο αισθητή σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το Rt έπεσε κάτω από τη μονάδα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη», επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει πως το Rt είναι διαφορετικό με το ιικό φορτίο στις δύο αυτές πόλεις. Επιπλέον, εκτίμησε πως τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε όσα ανέρχονταν στις αρχές Νοεμβρίου.

«Να τηρήσετε τα μέτρα, να φοράτε τις μάσκες και να αποφεύγετε τις συναντήσεις με άτομα που δεν είστε κάθε μέρα μαζί τους», είπε ο ίδιος κλείνοντας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, δίνοντας την απάντησή του στα διάφορα δημοσιεύματα που μιλούν για «παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων κορωνοϊού» από τον ΕΟΔΥ, τόνισε: «Βρίσκομαι σήμερα εδώ γιατί θεωρώ απαράδεκτα τα κακόβουλα δημοσιεύματα. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να απαξιώνουν την εργασία των επιστημόνων του ΕΟΔΥ και να αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων. Υπάρχει μόνο ένα σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων κορωνοϊού. Όλοι, δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια καταχωρούμε στο ίδιο σύστημα».

Όλα τα νοσοκομεία καταχωρούν τα κρούσματα με έναν τρόπο

«Καθημερινά τα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομείο, όλα καταχωρούν τα κρούσματα με έναν τρόπο. Και αυτά αναλύονται από τους επιστήμονες, ώστε κάθε ημέρα στις 6:00 να έχουμε την ενημέρωση. Επίσης, επειδή διάβασα για κάποιες συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες, φαντάζομαι πως αυτοί που τα έχουν γράψει εννοούν τη σύμβαση της 2ας Ιουνίου, που είναι αναρτημένη στη Διαύγεια και αφορά τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, τις ΚΟΜΥ. Και οι ΚΟΜΥ καταγράφουν τα κρούσματα στο ένα και μοναδικό μητρώο ασθενών. (…) Τα δημοσιεύματα αυτά βλάπτουν την εθνική προσπάθεια», είπε, επιμένοντας πως δεν υπάρχει καμία «σκιά» στην καταγραφή και παρουσίαση -καθημερινά- των στοιχείων για τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Τελευταίος πήρε το λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος αναφέρθηκε εκ νέου στις 18 «κόκκινες» περιοχές της χώρας, ενώ, ακολούθως, δήλωσε πως θέλει και ο ίδιος να αναφερθεί στο ζήτημα για τον ΕΟΔΥ. «Όσα γράφτηκαν χθες, όλοι εμείς στην οικογένεια της Πολιτικής Προστασίας τα θεωρούμε άδικα και αβάσιμα. Ούτε διπλές καταγραφές υπάρχουν, ούτε τίποτα. Οι στιγμές είναι δύσκολες και απαιτούν σοβαρότητα», σχολίασε.

Επιπλέον, διέψευσε τις πληροφορίες περί έντασης μεταξύ του ίδιου και του κ. Αρκουμανέα. «Υπάρχει το κοινό άγχος να προλάβουμε τα πάντα και παντού σε όλη τη χώρα. Ο ΕΟΔΥ, οι επιστήμονες και οι συνεργάτες του είναι οι ήρωες της πρώτης γραμμής. Συνεχίζουμε τον αγώνα αγνοώντας τα δημοσιεύματα που θέλουν να δημιουργήσουν δυσπιστία στους πολίτες, προφανώς με πολιτική στόχευση», είπε σχετικά.

  • Δείτε την ενημέρωση:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This