Εξελίξεις αναμένονται μέσα στην εβδομάδα στην έρευνα για την «κινηματογραφική» κλοπή του τεράστιας αξίας περιεχομένου των τεσσάρων θυρίδων μεγάλης τράπεζας στο Ψυχικό, που κατείχαν σύζυγοι επιφανών επιχειρηματιών.
Οι δικηγόροι των τεσσάρων γυναικών θα επισκεφτούν το Τμήμα Εγκλημάτων Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής για να καταθέσουν φακέλους με το ακριβές περιεχόμενο των θυρίδων, τα δικαιολογητικά αγοράς και κατοχής των πανάκριβων χρυσαφικών και κοσμημάτων που έχουν κλαπεί, αλλά και τα απαραίτητα έγγραφα που θα δικαιολογούν τα χρήματα τα οποία υποστηρίζουν πως τους έκλεψαν και την πηγή απόκτησής τους. Με λίγα λόγια, θα αποδείξουν ότι όντως κατείχαν -και, μάλιστα, νόμιμα- τους «θησαυρούς» που είχαν ασφαλίσει μέσα στις θυρίδες που παραβιάστηκαν.
Παράλληλα, προχωρά η έρευνα των αστυνομικών, με την εξέταση αποτυπωμάτων και άλλων στοιχείων που έχουν συγκεντρώσει από τον χώρο. Ωστόσο, υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, προκειμένου να σχηματιστεί μια πρώτη εικόνα.
Δείτε επίσης: Κλοπή-μαμούθ σε τραπεζικές θυρίδες: Ανακρίσεις των μισθωτών τους και εμπλοκή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Ο έμπειρος ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, ο οποίος μελετά την υπόθεση για λογαριασμό μιας εκ των γυναικών, εξήγησε στην «Epsresso» ότι το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η απάντηση σε κομβικά ερωτήματα: «Οι θυρίδες παραβιάστηκαν ταυτόχρονα ή τμηματικά; Αν ισχύει το δεύτερο, θα πρέπει να ερευνηθούν άτομα τα οποία επισκέπτονταν το επίμαχο διάστημα αρκετά συχνά τον χώρο ως κάτοχοι θυρίδων και περισσότερες φορές από το σύνηθες», αναφέρει.
Ακόμη ένα ζήτημα είναι αν όλες οι θυρίδες είχαν μεταφερθεί από άλλο υποκατάστημα, όπως συνέβη σίγουρα με τη μία, κάτι το οποίο διευρύνει την έρευνα για «εσωτερική πληροφόρηση».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένες θυρίδες ήταν μεγάλου μεγέθους, σαν ντουλάπια, και βρίσκονταν η μια δίπλα στην άλλη στο κέντρο του θησαυροφυλακίου. Με αυτό το δεδομένο, λέει ο Γιώργος Τσούκαλης, πρέπει να αναζητηθεί «αν εντοπίστηκε βιολογικό υλικό και αποτυπώματα από κατόχους θυρίδων και να δικαιολογήσουν πώς βρέθηκαν τα ίχνη τους σε αυτές που παραβιάστηκαν, αν είχαν απόσταση από τις δικές τους».
«Αόρατες» μικροκάμερες
Ο έμπειρος ερευνητής δίνει ακόμη μία διάσταση που δεν έχει αναφερθεί: «Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, δεν αποκλείεται οι δράστες να είχαν τοποθετήσει σχεδόν «αόρατες» μικροκάμερες (σαν αυτές που τοποθετούν στα ΑΤΜ για να υποκλέπτουν τα pin) και να είχαν πλήρη εικόνα για το περιεχόμενο των θυρίδων και πότε τις επισκέφτηκαν οι κάτοχοί τους». Οι δράστες είχαν μελετήσει καλά το σχέδιό τους και είχαν καλή πληροφόρηση. Ωστόσο, είναι απορίας άξιο πώς γνώριζαν ότι το περιεχόμενο των θυρίδων περιείχε τιμαλφή αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.
Η εκτίμηση των αστυνομικών είναι ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν τα κλειδιά τους ως κάτοχοι θυρίδων για φτιάξουν αντικλείδια, τα οποία προφανώς είχαν χρόνο να δοκιμάσουν, όταν σιγουρεύτηκαν από τα κοινωνικά δίκτυα ότι οι ευκατάστατες κυρίες είχαν αναχωρήσει από την Αθήνα για διακοπές, καθώς οι αστυνομικοί τοποθετούν την κλοπή στο διάστημα από 10 έως τέλος Αυγούστου.