«Σχίσμα» στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων δημιουργεί το άνοιγμα των σχολείων

Οι κυβερνητικές αστοχίες σε μέτρα και στήριξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας επηρεάζουν την εκπαίδευση

Must Read

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως το τέλος των εορτών, με τους μαθητές και τους γονείς να περιμένουν το νέο έτος για την επιστροφή των παιδιών στη διά ζώσης εκπαίδευση.

Ωστόσο, εγείρονται ερωτήματα για τη συγκεκριμένη απόφαση, από τη στιγμή που οι γνώμες των μελών της επιτροπής διίστανται. Κάποιοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι τα σχολεία αποτελούν ασφαλές περιβάλλον, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους εκφράζουν επιφυλάξεις.

Στην ενημέρωση της Δευτέρας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλου διευκρίνισε ότι το βασικό κριτήριο για την αναβολή του ανοίγματος στην εκπαίδευση είναι η εικόνα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων, η οποία δεν βελτιώνεται, καθώς βλέπουμε τον αριθμό των διασωληνωμένων να κυμαίνεται για αρκετό καιρό κοντά στους 600.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απαγορεύεται οποιαδήποτε κινητικότητα, ακόμα και αυτή στα σχολεία, μέχρι να «ανασάνει» το σύστημα υγείας και εκτός από τη μείωση κρουσμάτων, να δούμε μείωση και στον αριθμό των διασωληνωμένων. Η κυρία Παπαευαγγέλου παραδέχτηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι οι κυβερνητικές αστοχίες σε μέτρα και στήριξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας επηρεάζουν την εκπαίδευση, προκαλώντας αμέτρητα προβλήματα, τόσο με τη δυσλειτουργία της τηλεκπαίδευσης όσο και στη ζωή των εργαζόμενων γονιών που πρέπει να προσέχουν τα παιδιά τους.

Μιλώντας στη «δημοκρατία» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής και η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας Μαρία Τσολιά, μέλη της επιτροπής, έδωσαν σαφή απάντηση για την επιδημιολογική εικόνα εντός των σχολικών μονάδων.

Ο κ. Παρασκευής ξεκαθάρισε ότι τα σχολεία έχουν επηρεάσει ελάχιστα ως μηδενικά τις μεταδόσεις, ενώ οι μολύνσεις που αφορούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είχαν πηγή προέλευσης ενήλικες και η συχνότητα των μεταδόσεων που είχαμε σε αυτά αντικατοπτρίζει το αντίστοιχο ποσοστό στην κοινότητα.

Ο καθηγητής διευκρίνισε στη «δημοκρατία» ότι τα σχολεία είναι ασφαλές περιβάλλον, καθώς δεν παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων λόγω του ανοίγματος. Αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να είχαμε αύξηση περίπου στις 30 Σεπτεμβρίου, ωστόσο η αύξηση στη χώρα παρατηρήθηκε στις 19-25 Οκτωβρίου, με τη ραγδαία έξαρση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού. Ωστόσο, εξήγησε ότι το λουκέτο θα παραμείνει έως και μετά τις εορτές των Χριστουγέννων για να αποφύγουμε τη μετακίνηση ενηλίκων που σχετίζονται με τα σχολεία (γονείς, εργαζόμενοι), στο πλαίσιο της απαγόρευσης των μετακινήσεων.

Από τη μεριά της η κυρία Τσολιά ανέφερε στη «δημοκρατία» πως οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν φταίνε τα σχολεία για τη νέα έξαρση που άρχισε τον Οκτώβρη στη χώρα. Οπως είπε, πολλοί επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι το κλείσιμο των σχολείων βοήθησε ή ότι συνέβαλλε στην κατάσταση, από τη στιγμή που δεν εντοπίζεται εκεί το πρόβλημα της μεταδοτικότητας.

Εξηγεί, πάντως, συμφωνώντας ουσιαστικά με τον κ. Παρασκευή, ότι ο λόγος που θα παραμείνουν κλειστά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι η γενικότερη κατάσταση. Όπως δήλωσε η καθηγήτρια, «όταν λαμβάνονται τόσα μέτρα και τα αποτελέσματα αργούν, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα, όπου η κατάσταση είναι απογοητευτική, κάνεις το μέγιστο δυνατό για να ανακόψεις τη διασπορά του ιού».

Ωστόσο, είναι προφανές ότι δεν συμφωνούν όλα τα μέλη της επιτροπής με την «αθωότητα» των σχολείων

Μόλις την 1η Δεκεμβρίου ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος είχε δηλώσει ότι «η επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις της, αλλά με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότατα τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές, ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα δημοτικά».

Αλλά και πολύ νωρίτερα, στις 17 Σεπτεμβρίου, είχε υποστηρίξει: «Τα σχολεία αντανακλούν την κοινότητα. Αν έξω αυξηθούν τα κρούσματα, θα διαχυθεί και στα σχολεία το πρόβλημα. Μπορεί να μπουν σε λειτουργία διαφορετικά σχολεία σε μια περιοχή, σε μια πόλη ή σε έναν νομό. Να λειτουργήσουν όπως τον Ιούνιο, εκ περιτροπής κ.λπ.».

Με την άποψη αυτή είχε συνταχθεί και ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, ο οποίος αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή ότι η επιτροπή εισηγήθηκε -παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως- να μην ανοίξουν τα σχολεία, τουλάχιστον ως τον Ιανουάριο. «Κάθε άνοιγμα σημαίνει ότι ο ιός αρχίζει να ξαναδιασπείρεται, έστω και σε μικρό βαθμό» είχε πει.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This