Οι αποφάσεις για την άρση ή μη του lockdown βρίσκονται σε κομβικό σημείο και όλοι προσπαθούν τις τελευταίες ημέρες να υποστηρίξουν το «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα»…
Μάταια όμως! Και αυτό διότι οι επιστήμονες είναι χωρισμένοι σε τρία στρατόπεδα, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι που δεν είναι άλλοι από τους λοιμωξιολόγους που απαρτίζουν την επιστημονική επιτροπή της χώρας είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα και φυσικά το Μαξίμου και ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε σύγχυση με τον χρόνο να μετράει ανάποδα μια και αύριο Παρασκευή πρέπει να γίνουν οι ανακοινώσεις που θα ορίσουν τις γιορτές των πολιτών αλλά και το οικονομικό μέλλον των επαγγελματιών για το αμέσως επόμενο διάστημα.
«Μαύρα» τα δεδομένα
Τα πραγματικά δεδομένα είναι ότι τα κρούσματα μειώνονται με βραδείς ρυθμούς, νεκροί και διασωληνωμένοι παραμένουν στα ύψη ενώ τουλάχιστον δέκα περιοχές παραμένουν στο «κόκκινο», με την Αττική (ειδικά την δυτική Αττική) να χτυπάει ένα νέο καμπανάκι κινδύνου.
Από την πλευρά τους οι ανεξάρτητες φωνές των επιστημόνων (τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού) οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα έχουν τηλεοπτικό βήμα δημιουργεί μια σύγχυση αλλά και δεύτερες σκέψεις στους λοιμωξιολόγους.
Δευτέρα 14/12 με click away
Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη το άνοιγμα των καταστημάτων την Δευτέρα 14/12 και ότι η μέθοδος του click away είναι η πλέον ενδεδειγμένη.
Με λίγα λόγια η προσέλευση στα καταστήματα θα γίνεται με ραντεβού, χωρίς να είσοδο μέσα στα μαγαζιά, ενώ, θα δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις της ηλεκτρονικής πληρωμής προϊόντων (αν φυσικά το κατάστημα διαθέτει e-shop) με παραλαβή από ειδικά διαμορφωμένο χώρο του καταστήματος.
Αυτό βέβαια ισχύει μόνο στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα, κάτι που στη χώρα μας αναπτύχθηκε τους τελευταίους μήνες.
Σε αυτήν την σκέψη οι επαγγελματίες είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί μια και θα χρειαστούν επιπλέον προσωπικό (ασφάλεια, συσκευαστές, τηλεφωνικό κέντρο, αποθηκάριους) με αμφίβολη απόσβεση του κόστους για το αυξημένο προσωπικό.
Στο τραπέζι βρίσκεται η προσθήκη κωδικού στο 13033, για αυτήν την «έξοδο» από το σπίτι κάτι που ακόμα δεν έχει αποφασιστεί.
Δεν είναι όμως λίγοι και εκείνοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να ανοίξουν τα πολύ μικρά συνοικιακά μαγαζιά από την Τετάρτη ώστε να αποφευχθεί και ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κάτι που όμως βαίνει προς απόρριψη μια και θα υπάρξει τεράστια (και δικαιολογημένη αντίδραση από τν εμπορικό κόσμο της χώρας.
Χαμηλώνει τον πήχη ο Γ. Γεραπετρίτης
Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έκοψε τα φτερά των… αισιόδοξων και μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό είπε:
«Θα υπάρξουν ανακοινώσεις, εκείνο που θέλω να κρατήσετε αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν είμαστε σε κατάσταση που μπορεί να δικαιολογήσει άνοιγμα του λιανεμπορίου στο σύνολό του», τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση στις περιοχές με χαμηλό ιικό φορτίο: «Δεν δικαιολογείται να πάμε σε σπαστά μέτρα σχετικά με κάποιες περιοχές που είναι σε καλό επιδημιολογικό επίπεδο».
Από την άλλη πλευρά δεν είναι λίγες οι φωνές (προεξέχοντας του γενετιστή Μανώλη Δερμιτζάκη) ότι θα έπρεπε να ανοίξει και η εστίαση κάτι που προς το παρόν φαντάζει αδύνατον μετά και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.
Στα κάγκελα οι νομικοί της χώρας
Στη μάχη όμως μπήκε και ο νομικός κόσμος της χώρας μια και η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα κομμωτήρια αλλά να κρατήσει κλειστά τα δικαστήρια έχει εξοργίσει την πλειονότητα δικαστικών και δικηγόρων οι οποίοι όχι μόνο δεν έχουν την οικονομική στήριξη που τους αξίζει αλλά αντιμετωπίζονται ως τελευταίος τροχός της αμάξης μια και το Μαξίμου όπως τονίζουν δικηγορικοί σύλλογοι θεωρεί προτεραιότητα τον καλλωπισμό και όχι την δικαιοσύνη η οποία έχει ήδη υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα με περισσότερες από μισό εκατομμύριο δίκες να έχουν αναβληθεί.