Β. Παπαευαγγέλου: 8 λεπτά είναι αρκετά για τη διασπορά του κορωνοϊού σε σπίτι 150 τ.μ. με 20 καλεσμένους

Ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν συμμετείχε στην ενημέρωση, λόγω προβλήματος στις φωνητικές του χορδές

Must Read

Την αισιοδοξία της για την πορεία του κορωνοϊού εξέφρασε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της ζωντανής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και τον κόσμο, με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη να τονίζει πως, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καταγράφηκαν 20% λιγότερα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη! 

Ειδικότερα, παίρνοντας πρώτη το λόγο, η κα Παπαευαγγέλου δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξη για την πορεία του νέου κορωνοϊού, τονίζοντας ότι «έχουμε πλέον εμφανή μείωση νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και βλέπουμε και μια αρχική σταθεροποίησή στους νέους διασωληνωμένους και τους θανάτους». Υπενθύμισε δε για μια ακόμη φορά την ανάγκη «να καθορίσουμε τη φούσκα μας», ζητώντας ιδιαίτερη προσοχή τις γιορτινές ημέρες που έρχονται.

Και πιο συγκεκριμένα, η κάθε οικογένεια να καθορίσει το στενό κύκλο συγγενών και φίλων με τους οποίους θα περάσει τις γιορτές. Η ίδια ζήτησε αυστηρή τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, τη χρήση μασκών στα τραπέζια(!), αλλά και τον καλό αερισμό των χώρων.

Μάλιστα, θέλοντας να δώσει έμφαση στα λεγόμενά της, τόνισε πως «αρκούν 8 λεπτά για να γίνει διασπορά κορωνοϊού σε ένα σπίτι 150 τ.μ. με 20 καλεσμένους»!

Προαιρετικός ο εμβολιασμός

Κατόπιν αναφερόμενη στον επερχόμενο εμβολιασμό, η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας ανάφερε: «Έχουμε και τον εμβολιασμό, ο οποίος αναμένεται και στη χώρα μας να ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου για τις ευπαθείς ομάδες και την ασφάλεια του εμβολίου. Ιδιαίτερα μας ενδιαφέρει στα άτομα της τρίτης ηλικίας. Εκείνοι νοσούν πιο βαριά. Η πιο συχνή παρενέργεια (του εμβολιασμού) ήταν ο πόνος στο σημείο του εμβολίου. Είχαμε επίσης κόπωση, κεφαλαλγεία και σε μερικές περιπτώσεις λίγο πυρετό. Οι έγκυες δεν εμβολιάζονταν στην κλινική μελέτη. Έτυχε, όμως, κάποιες γυναίκες να είναι έγκυες και να μην το γνωρίζουν. Εμβολιάστηκαν και η εγκυμοσύνη τους συνεχίζεται κανονικά. Στο μέλλον θα εμβολιάζουμε και τα παιδιά. Ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός, αλλά θα προτρέψω όλους να το κάνουν».

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, υπερθεματίζοντας τα παραπάνω, είπε πως «η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να μη βρεθούμε με ανθρώπους από άλλα νοικοκυριά», ωστόσο τόνισε πως, επειδή είναι λογικό να συμβεί κάτι τέτοιο τις γιορτινές ημέρες, υπογράμμισε πως αυτό θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, με μέτρα υγιεινής και προστασίας για όλους μας.

Τόνισε πως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου καταγράφηκαν 20% λιγότερα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Ο ίδιος επεσήμανε πως παραμένει η επιδημιολογική επιβάρυνση στη Βόρεια Ελλάδα.

Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη

Ειδικότερα, στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, «η μείωση των ενεργών κρουσμάτων που παρατηρήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, ακολουθήθηκε και μέσα στο Σαββατοκύριακο». «Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι τα σημεία πίεσης στο σύστημα Υγείας δείχνουν ελαφρά υποχώρηση», είπε ο κ. Μαγιορκίνης, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «τα σημεία αυτά βελτίωσης δεν έχουν ανακουφίσει σημαντικά το συσσωρευμένο φορτίο νοσηρότητας στο ΕΣΥ και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη».

Ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τόνισε, επίσης, ότι οι προτάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έχει γίνει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και υπογράμμισε πως «το προφίλ που έχουμε επιλέξει μέχρι στιγμής είναι από τα αυστηρότερα στην Ευρώπη και θεωρούμε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα αύξησης κρουσμάτων μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες». Επισήμανε, ωστόσο, τη σημασία που έχει η συμπεριφορά καθενός μας, αναφέροντας ότι «το click away σημαίνει ότι θα πάω να πάρω ένα δώρο και θα γυρίσω σπίτι μου. Εάν, στο ενδιάμεσο, δεν ακολουθήσω αυτή τη διαδικασία, τότε αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Δεν υπάρχει τρόπος αυτό να το αποφύγουμε, θα πρέπει ο κόσμος να ακολουθήσει αυστηρά τις οδηγίες που έχουμε πει».

Σχετικά με το πώς προέκυψε ο αριθμός των εννέα ατόμων για το τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε πως «δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος. Έχουμε πει ότι πρέπει να είναι δύο οικογένειες και ο μέσος αριθμός δύο οικογενειών είναι γύρω στα εννέα».

Όσον αφορά, τέλος, στο μέτωπο των εμβολίων, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι «η εταιρεία Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να έχει αποτελέσματα από την κλινική της δοκιμή μέχρι και τέλη Ιανουαρίου, οπότε προβλέπει να προσπαθήσει να πάρει έγκριση μέχρι και τέλος Φεβρουαρίου». Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι «εμβόλιο μιας δόσης που μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία κοινού ψυγείου μέχρι και τρεις μήνες», είπε ο καθηγητής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This