Συζητήθηκε σήμερα στο Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν κάτοικοι και φορείς της Πειραϊκής, αντιδρώντας στα έργα του ΟΛΠ για την επέκταση του λιμανιού.
Η δυνατή βροχή και οι άνεμοι την περασμένη Πέμπτη κατέστρεψαν την επιχωμάτωση που είχε κατασκευαστεί αλλά και λιμενοβραχίονα με αποτέλεσμα να διοχετευτούν τόνοι μπάζων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή και δίπλα στο ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή.
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως προκλήθηκε τεράστια ρύπανση από την διοχέτευση των μπάζων αγνώστου προέλευσης και σύστασης στο θαλάσσιο περιβάλλον τόσο από την επιχωμάτωση όσο και από το κεσόν (“μπλόκι”) το οποίο έσπασε στη μέση και το τοξικό του περιεχόμενο διέφυγε στη θάλασσα.
Εκτιμούν πως περίπου 20.000 μετρικοί τόνοι από τις επιχωματώσεις και 6.000 μετρικοί τόνοι από το διαρραγέν εντός της θάλασσας “μπλόκι”, διέρρευσαν στη θάλασσα.
Για το λόγο αυτό υπέβαλαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του ΟΛΠ με την οποία ζητούν να διακοπούν δηλαδή οι εργασίες επιχωμάτωσης προκειμένου να προστατευτεί το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και η Δημόσια Υγεία .
Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων συζητήθηκε στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας στο γραφείο της προέδρου Πρωτοδικών Πειραιά, ενώ μάρτυρες και από τις δύο πλευρές εξετάστηκαν στο Ειρηνοδικείο στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού στα δικαστήρια της χώρας.
Οι εκπρόσωποι των κατοίκων της Πειραϊκής προσκόμισαν στοιχεία και φωτογραφίες από τις ζημιές που προκλήθηκαν.
Από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι του ΟΛΠ υποστήριξαν πως δεν υφίσταται ρύπανση.
Μάλιστα προσκόμισαν έγγραφο της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων με ημερομηνία 11-12-2020 από το οποίο προκύπτει πως τέσσερις δύτες επιτηρούν το έργο και δεν διαπίστωσαν ρύπανση της περιοχής πέριξ του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή.
Από την πλευρά τους οι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν πως όλες αυτές τις ημέρες δεν έχουν δει δύτες.
Η πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά επιφυλάχθηκε ως προς την έκδοση απόφασης για προσωρινή διαταγή διακοπής των εργασιών που αιτούνται οι κάτοικοι.
Όπως είπε, η απόφαση αναμένεται αύριο ή το αργότερο την Τετάρτη.
Εκτός από την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων οι κάτοικοι έχουν καταθέσει και μηνυτήρια αναφορά στο Λιμεναρχείο κατά παντός υπευθύνου αλλά και για την απορρύπανση της θάλασσας και την προστασία της Δημόσιας υγείας.
“Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάτι στο πεδίο προστασίας του περιβάλλοντος, παρά μόνον, μία αυτοψία από το Λιμεναρχείο (στις 11.12.20) και από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος της Περιφέρειας (στις 10.12.20) μετά από καταγγελίες πολιτών.
Για άλλη μια φορά οι υπεύθυνοι αποκαλύπτονται ως οι πλέον ανεύθυνοι να προστατεύσουν το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών”, καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Πειραϊκής.