Σε μια εφιαλτική πρόβλεψη για την Ελλάδα που κάνει λόγο για 12.300 νεκρούς από κορωνοϊό έως τον Απρίλιο, προχώρησε το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας του πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, επιβεβαιώνοντας απόλυτα όσα υποστηρίζει εδώ και τόσο καιρό ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος από την αρχή έκανε λόγο για 10.000 νεκρούς έως το τέλος Φεβρουαρίου!
Σύμφωνα με τους επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα, εάν τα πράγματα στην Ελλάδα παραμείνουν ως έχουν, ως την άνοιξη θα καταγραφούν 8.000 περισσότεροι θάνατοι απ’ ό,τι ως τώρα. Στην εν λόγω δημοσίευση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο που παίζει η χρήση της μάσκας στην αναχαίτιση της πανδημίας, καθώς μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης στο ένα τρίτο και σημειώνεται ότι στην Ελλάδα το 89% του πληθυσμού φορά μάσκα.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει το ινστιτούτο, αν το ποσοστό αυτό αυξηθεί στο 95%, ο συνολικός αριθμός θανάτων θα φθάσει τους 11.528, ενώ αν γίνει πιο γρήγορα ο σταδιακός εμβολιασμός του πληθυσμού, ο προβλεπόμενος αριθμός θα είναι 11.722. Αν, όμως, χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν σήμερα, το ινστιτούτο προβλέπει εκτόξευση των θανάτων στη χώρα, με τον αριθμό να φτάνει τους 19.107 έως τον Απρίλιο.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προβλεπόμενη αύξηση θανάτων συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Αυστρία, για παράδειγμα, η πρόβλεψη του ινστιτούτου για τους νεκρούς από κορωνοϊό έως τον Απρίλιο είναι 15.482, στο Βέλγιο 26.790, ενώ οι θάνατοι προβλέπεται να διπλασιαστούν στη Γαλλία, ξεπερνώντας τους 125.000.
Πάντως, δεν είναι ξεκάθαρο γιατί το ινστιτούτο προβλέπει τόσο μεγάλη αύξηση θανάτων στην Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με άλλα στοιχεία που είναι διαθέσιμα μέσω του ινστιτούτου, η χώρα έχει πάρει πολλά μέτρα από την αρχή της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα περισσότερα μέτρα, έχοντας κλειστά σχολεία, εστιατόρια, χώρους γυμναστικής, υποχρεωτική χρήση μάσκας και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 10, ενώ από τον Μάρτιο και μετά στη χώρα υπήρχαν σταθερά από έξι έως 20 περιορισμοί, σύμφωνα με δεδομένα του ινστιτούτου. Από τον Ιανουάριο έως τις 20 Δεκεμβρίου έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 50% η μετακίνηση, ένας παράγων που έχει επηρεαστεί άμεσα από τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.
Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που φαίνεται να παίζει καθοριστικό παράγοντα για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα είναι η διατήρηση των περιοριστικών μέτρων. Αν η χρήση μάσκας γίνει ακόμα πιο διευρυμένη ή αρχίσει μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να εμβολιάζεται, οι ημερήσιοι θάνατοι μπορεί να πέσουν στους 18 έως τον Απρίλιο. Αν, όμως, υπάρξει χαλάρωση των μέτρων, οι ημερήσιοι θάνατοι θα ανεβαίνουν σταθερά, φθάνοντας σε μια κορύφωση της τάξης των 196 ημερησίως τον Μάρτιο.