Για τους περισσότερους ανθρώπους, η αλλαγή του χρόνου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με ρεβεγιόν, φανταχτερά ρούχα, αγαπημένα πρόσωπα, ζεστές αγκαλιές, ποτά, καλό φαγητό, γέλια και διασκέδαση. Ωστόσο, ορισμένα επαγγέλματα δεν αφήνουν περιθώρια για τέτοιες στιγμές, καθώς οι υπάλληλοι δεν σταματούν να εργάζονται, ακόμη και τη στιγμή της αλλαγής του χρόνου.
Η νέα χρονιά τούς βρίσκει με ρόμπες νοσοκομείου, στολές, εξοπλισμό και -πρωτίστως- μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, χωρίς να μπορούν να τραγουδήσουν το «Πάει ο παλιός ο χρόνος». Το λειτούργημα που επιτελούν ή η κρίσιμη υπηρεσία που παρέχουν τους αναγκάζουν να βρίσκονται διαρκώς στις επάλξεις. Και το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς δεν αποτελεί εξαίρεση. Το καθήκον τούς καλεί, και εκείνοι, θέλοντας και μη, υποδέχονται το νέο έτος στο εργασιακό τους περιβάλλον, με λιγοστούς συναδέλφους, χωρίς στρωμένο τραπέζι, χωρίς αντίστροφη μέτρηση και χωρίς τραγούδια.
Εξυπηρέτηση πελατών
Οπως δήλωσε στην «Espresso» ο Χρίστος Τ., υπάλληλος γνωστής στοιχηματικής εταιρίας, η αλλαγή του χρόνου θα τον βρει στο γραφείο του δωματίου του να εξυπηρετεί τους πελάτες. «Λόγω της κατάστασης που διανύουμε και της τηλεργασίας, το γραφείο μου έχει μεταφερθεί στο σπίτι. Η αλλαγή του χρόνου θα με βρει μπροστά από δύο οθόνες, να συνομιλώ με τους πελάτες της εταιρίας που έχουν απορίες και χρειάζονται τη βοήθειά μου» εξήγησε και συνέχισε λέγοντας πως για εκείνον το βράδυ αυτό θα είναι σαν όλα τα υπόλοιπα: «Για μένα δεν θα αλλάξει κάτι, πέρα από τον χρόνο. Το πολύ πολύ να πω “καλή χρονιά” με την οικογένειά μου και τους συναδέλφους μου, όμως η φύση της δουλειάς είναι πολύ απαιτητική και δεν μπορώ να αγνοήσω τους πελάτες που θα περιμένουν στην αναμονή για να εξυπηρετηθούν» τόνισε.
Μάλιστα, με δεδομένο ότι τα καζίνα είναι κλειστά, τα πληκτρολόγια θα πάρουν «φωτιά» φέτος, αφού ο εγκλεισμός έχει ήδη αυξήσει τη δουλειά στη στοιχηματική, και ο Χρίστος εξήγησε πως το βράδυ της αλλαγής του χρόνου περιμένουν πως θα γίνει… χαμός! «Εχω προετοιμαστεί για τη βάρδια εκείνη την ημέρα – πιστεύω θα έχει πολλή δουλειά. Οταν με το καλό ολοκληρώσω το ωράριό μου, θα μπορέσω να γιορτάσω με τους δικούς μου ανθρώπους» είπε και κατέληξε: «Μπορεί το 2021 να με βρει πάνω από δύο υπολογιστές
στο γραφείο του σπιτιού μου, ωστόσο εύχομαι η νέα χρονιά να είναι καλύτερη από αυτήν που φεύγει και να μας φέρει πίσω την κανονικότητά μας».
Στα Επείγοντα
Η Ρούλα Κ. έγινε πρόσφατα μητέρα, ωστόσο το καθήκον την καλεί, σε ένα επάγγελμα που βιώνει τον απόλυτο «Γολγοθά» τους τελευταίους 10 μήνες. Είναι νοσηλεύτρια στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» και, όπως δήλωσε στην «Espresso», θα περάσει το κατώφλι του νοσοκομείου το απόγευμα της 31ης Δεκεμβρίου για να σχολάσει το πρωί της 1ης Ιανουαρίου του νέου έτους.
Η δουλειά της είναι από τη φύση της τέτοια που δεν λογαριάζει γιορτές και αργίες, τραπέζια και οικογενειακές στιγμές. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, εκεί όπου ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να βρεθείς αντιμέτωπος με κάθε λογής περιστατικό. «Εργάζομαι σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό τμήμα. Την Πέμπτη έχω διπλή βάρδια. Θα πάω στο νοσοκομείο νωρίς το πρωί, θα σχολάσω και θα ξαναπάω το βράδυ, ως το πρωί της Πρωτοχρονιάς» είπε η Ρούλα και πρόσθεσε: «Λόγω του ότι είμαι στα Επείγοντα, με εισαγωγές και εξετάσεις, δεν μπορώ να ξεκλέψω λίγο χρόνο και να ευχηθώ στους συναδέλφους ή να κάνουμε ένα διάλειμμα για φαγητό. Οποιαδήποτε στιγμή, ειδικά φέτος, μπορεί να “σκάσει” κρούσμα κορωνοϊού ή ασθενής με υψηλό πυρετό. Οφείλω να είμαι προετοιμασμένη και να αντιμετωπίσω το περιστατικό» τόνισε.
Όπως είπε, η σκέψη της την ώρα που θα αλλάζει ο χρόνος θα είναι στο μωρό της και στον σύζυγό της, που θα βρίσκονται στο σπίτι τους. Από την πλευρά της, η Ρούλα θα φοράει τη μάσκα της, τον εξοπλισμό της και θα υποδεχθεί το 2021 ανάμεσα σε ασθενείς που τη χρειάζονται. «Θα βρίσκομαι μακριά από την οικογένειά μου, ωστόσο προτεραιότητα έχει η δουλειά. Ειδικά φέτος, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, δεν θα καταλάβουμε αλλαγή του χρόνου. Γίνεται ένας πανικός. Πρέπει να είμαστε εξοπλισμένοι με τα απαραίτητα εργαλεία σε περίπτωση που έρθει στο νοσοκομείο κρούσμα Covid-19 και μετά να τρέξουμε να αποστειρώσουμε τα ρούχα μας, ώστε να έρθουμε σε επαφή με τα non-Covid περιστατικά» εξήγησε. Το να σε βρίσκει η νέα χρονιά μακριά από τους δικούς σου ανθρώπους, από τη ζεστασιά του σπιτιού σου, είναι πολύ στενόχωρο γεγονός, πόσο μάλλον σε μια τέτοια δουλειά, που δεν ξέρεις τι σε περιμένει και με τι θα έρθεις αντιμέτωπος την επόμενη στιγμή. «Εύχομαι η καινούργια χρονιά να μας φέρει ό,τι μας στέρησε η προηγούμενη» κατέληξε η νοσηλεύτρια του «Αττικόν».
Φύλακας
Μακριά από τους δικούς του ανθρώπους θα υποδεχθεί το 2021 και ο Χαράλαμπος Π, υπάλληλος εταιρίας security που αναλαμβάνει τη φύλαξη μεγάλων κτιρίων και οικοδομικών έργων. Οπως περιέγραψε στην «Espresso», στο πρόγραμμα της Πέμπτης 31 Δεκεμβρίου το όνομά του βρίσκεται στη βραδινή βάρδια, που σημαίνει πως το 2021 θα τον βρει στο φυλάκιο με τη στολή του security και τον ασύρματο στο χέρι. «Κατά τη διάρκεια της βάρδιας είμαι μόνος μου. Φυλάω ένα οικοδομικό έργο στην Αθήνα, και στο σημείο όπου βρίσκεται το φυλάκιο δύσκολα βλέπεις κόσμο τις βραδινές ώρες, πόσω μάλλον στην αλλαγή του χρόνου. Το 2021 θα με βρει ολομόναχο, μέσα στα μαύρα σκοτάδια, γεγονός που με στενοχωρεί, όμως η δουλειά μου δεν γνωρίζει Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Ορισμένες περιοχές δεν μπορούν να μείνουν χωρίς φύλαξη. Φέτος έτυχε να είμαι εγώ αυτός που θα περάσει την αλλαγή του χρόνου στη δουλειά» εξήγησε ο κ. Π. και ευχήθηκε το νέο έτος να τους βρει όλους αγκαλιασμένους και να ξεχάσουν έστω και λίγο τις δύσκολες στιγμές που διανύουμε.
Στο χειρουργείο
Η αλλαγή του χρόνου σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα, 12 καινούργιους μήνες που περιμένουν να γράψεις τη δική σου ιστορία, με νέες εμπειρίες και στιγμές. Ωστόσο, για
τη Μαρία Μ., νοσηλεύτρια στο Χειρουργικό του Περιφερειακού Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας «Αγιος Παντελεήμων», οι νέες εμπειρίες θα πρέπει να… περιμένουν λίγο, αφού το 2021 θα τη βρει στο καθήκον. Οπως εξήγησε στην «Espresso», ακόμη και την ώρα της αλλαγής του χρόνου μπορεί να τύχει επείγον περιστατικό, που δεν επιτρέπει καθυστέρηση. «Σε περίπτωση που ένας ασθενής πρέπει επειγόντως να μπει στο χειρουργείο, δεν θα περιμένουμε να αλλάξουμε χρόνο και να τον χειρουργήσουμε μετά. Για παράδειγμα, πέρυσι χρειάστηκε να μπούμε στο χειρουργείο στις 11 τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου και τελειώσαμε με το περιστατικό στις 2 τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς. Το λειτούργημά μου δεν αφήνει περιθώρια για τραγούδια και ρεβεγιόν. Ανταλλάσσουμε ευχές την ώρα που θα αλλάξει ο χρόνος και μέχρι εκεί» εξήγησε η Μαρία. Το μοναδικό στοιχείο που παραπέμπει στις γιορτές στο νοσοκομείο είναι ένα μικρό χριστουγεννιάτικο δεντράκι, που έχουν στολίσει οι νοσηλεύτριες στο δωμάτιο όπου περνούν το διάλειμμά τους. «Αν δεν έχουμε περιστατικό, φροντίζουμε να είναι καθαρός ο χώρος και γεμάτος εργαλεία. Σε περίπτωση που τελειώσουν αυτές οι δουλειές και έχουμε ελεύθερο χρόνο, έχουμε τη δυνατότητα να καθίσουμε λίγο στο δωμάτιο για το προσωπικό, να φάμε κάτι στα γρήγορα και να ανταλλάξουμε ευχές. Τίποτε περισσότερο… Η μέρα εκείνη είναι για μας σαν όλες τις άλλες. Δεν συμβαίνει κάτι διαφορετικό από τις υπόλοιπες μέρες» κατέληξε.