Μαρία Θεοδωρίδου: Πιο φθηνό και ευκολότερο να αποθηκευτεί και να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες το εμβόλιο της AstraZeneca

Όλες οι εξελίξεις για την πανδημία και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού

Must Read

Την αισιοδοξία της για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της απειλής του κορωνοϊού στη χώρα μας εξέφρασε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της πρώτης ενημέρωσης της νέας χρονιάς για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της πανδημίας Covid-19.

Τον λόγο πήρε αρχικά η κυρία Θεοδωρίδου, η οποία ευχήθηκε η νέα χρονιά να μας φέρει καλύτερα αποτελέσματα στο μέτωπο της πανδημίας, τονίζοντας πως το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού είναι το επιστημονικό επίτευγμα του 2020 και έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Οι λόγοι που οδήγησαν στην άμεση εξέλιξη του εμβολίου ήταν οι νέες τεχνικές της βιοτεχνολογίας, αλλά και ο μεγάλος αριθμός των εθελοντών. «Πάνω από 500.000 εθελοντές βοήθησαν στη δοκιμή του εμβολίου και τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ», δήλωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

«Η μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού για ενήλικες βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήδη παγκοσμίως έχουν δοθεί περίπου 12,5 εκατ. δόσεις του εμβολίου, με μεγάλο τμήμα των εμβολιασμών να γίνεται σε ΗΠΑ, Κίνα και Βρετανία. Ο εμβολιασμός εξελίσσεται κανονικά και προγραμματισμένα και φαίνεται πως η χώρα μας θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την απειλή του κορωνοϊού. Αναμένουμε μέσα στο επόμενο διάστημα τις εγκρίσεις των εμβολίων της Moderna και της AstraZeneca», είπε, επίσης, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, επισημαίνοντας, παράλληλα, τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca.

Εμβόλιο με διαφορετική τεχνολογία

Ειδικότερα, η κα. Θεοδωρίδου σημείωσε πως είναι ένα εμβόλιο με διαφορετική τεχνολογία από αυτό της Pfizer. «Χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα, έναν ιό δηλαδή εξασθενημένο, ένα είδος ταχυδρόμου που μεταφέρει το γενετικό υλικό του ιού στα κύτταρα για την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Το εμβόλιο αυτό, βάση της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς του, έχει μια αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70%», διευκρίνησε.

Όπως είπε, «δίνεται σε δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα που αρχικά είχε καθοριστεί σε 4 εβδομάδες και που τις τελευταίες ημέρες οι επιστήμονες σκέφτονται η δεύτερη δόση να δοθεί μετά από 12 εβδομάδες». Αναφερόμενη, εξάλλου, στα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει το ίδιο σκεύασμα, διευκρίνισε πως φαίνεται να μπορεί να εμποδίζει τη μετάδοση του ιού αν ο εμβολιασθείς μολυνθεί εκ νέου με τον κορωνοϊό, αν και τούτο «δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένο», είναι σταθερό στις συνήθεις θερμοκρασίες φύλαξης, είναι φθηνό και μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες.

Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως ίσως φανούν χρήσιμοι οι συνδυασμοί του εμβολίου με άλλης εταιρείας εμβόλιο. «Αναμφίβολα ένα εμβόλιο από μόνο του δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 7,8 δισ. κατοίκων του πλανήτη. Επομένως απαιτείται μια παγκόσμια συνεργασία», είπε.

  • Δείτε τις δηλώσεις της κυρίας Θεοδωρίδου:

Απόθεμα 152.580 δόσεις εμβολίων

Από την πλευρά του, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε ότι σήμερα, Δευτέρα, πραγματοποιήθηκαν 5.665 εμβολιασμοί, ενώ από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα οι εμβολιασμοί στο σύνολο της χώρας έχουν φτάσει τους 9.528. Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, «η Ελλάδα παρέλαβε τη Δευτέρα και άλλη ποσότητα 83.850 δόσεων των εμβολίων της Pfizer και, πλέον, το απόθεμα που έχουμε στις αποθήκες μας μέχρι τις 17:00 είναι 152.580 δόσεις εμβολίων, ενώ έχουμε ήδη διανείμει 24.870 δόσεις στα εμβολιαστικά κέντρα».

«Μέχρι τις 20/1 θα εμβολιαστούν και οι γιατροί των ιδιωτικών δομών», ανέφερε, ενώ, στη συνέχεια, ανέλυσε το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών, λέγοντας πως μέχρι τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να εμβολιαστούν περίπου 120.000 άτομα. Άρα μέχρι το τέλος του μήνα ο στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί 220.000 άτομα.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο ρυθμό εμβολιασμού, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. έχουν επιλέξει να προχωρήσουν σε σταδιακή ανάπτυξη της εμβολιαστικής κάλυψης. «Οι λόγοι είναι προφανείς. Πρώτον, διαχειριζόμαστε ένα εμβόλιο που καμία χώρα, κανένα σύστημα εφοδιασμού δεν έχει προηγούμενη εμπειρία. Και, δεύτερον, χρησιμοποιούμε ειδικά ψηφιακά εργαλεία που δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όλη η διαδικασία είναι ψηφιακή, από την παραλαβή των εμβολίων μέχρι και τη διενέργεια των εμβολιασμών και αυτό απαιτεί και εκπαίδευση και σταδιακή ενσωμάτωση και χρήση τους, έτσι ώστε να ενταχθούν στην καθημερινότητα των εμβολιαστικών κέντρων».

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, η διαδικασία εμβολιασμού θα γίνεται με δύο τρόπους, από τον ιστότοπο emvolio.gov.gr (το site ξεκινά τη λειτουργία του από την Τρίτη 22/12/2020) και από φυσικά σημεία (π.χ. με ραντεβού σε φαρμακεία), με την πλατφόρμα των ραντεβού να αναμένεται να ανοίξει στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This