H χρονιά μάλλον δεν μπήξε με το… δεξί για την κυβέρνηση και τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει! Τα περισσότερα είναι γνωστά: Οικονομία, ελληνοτουρκικά και πανδημία είναι στην κορυφή και είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσουν το Μέγαρο Μαξίμου όλο το 2021.
Το πρόβλημα όμως που εξελίσσεται σε παγόβουνο είναι οι σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας με τους επιστήμονες και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, όπου τον κύριο λόγο έχει η ασυνεννοησία και το «πυρ κατά βούλησιν» με αποτέλεσμα να την πληρώνουν η οικονομία και τα ελληνικά νοικοκυριά.
Τα μαθαίνουμε από την τηλεόραση!
Η μια λάθος απόφαση διαδέχεται την άλλη με τους λοιμωξιολόγους ο ένας μετά τον άλλον να δηλώνουν πλέον απερίφραστα ότι τις αποφάσεις για την διαχείριση της πανδημίας και τα μέτρα που κατά καιρούς επιβάλλονται τα μαθαίνουν από την τηλεόραση και ότι τις περισσότερες φορές οι εισηγήσεις τους είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με αυτές που ανακοίνωνε είτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είτε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Δεν είναι τυχαία η κόντρα που έχει ξεσπάσει για το άνοιγμα των σχολείων, το click away, τις εκκλησίες αλλά και την εστίαση.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις επιστημόνων όπως οι κ.κ. Μόσιαλος, Γώγος, Βατόπουλος, Σύψας και άλλοι ενώ είναι εμφανής και η δυσαρέσκεια του Σωτήρη Τσιόδρα για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα του ανοίγματος των σχολείων.
Φανταστικό αφήγημα
Και φυσικά το αφήγημα της κυβέρνησης ότι δηλαδή ακολουθεί τις υποδείξεις των επιστημόνων, είναι μάλλον στην σφαίρα της φαντασίας εκείνων οι οποίοι θέλουν να αποποιηθούν την ευθύνη των επιλογών τους.
Όπως επίσης οι δηλώσεις τόσο του κυρίου Μητσοτάκη όσο και του κυρίου Πέτσα στο ξεκίνημα του δεύτερου lockdown ότι όταν τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 500 θα επανέλθουμε στην κανονικότητα ήταν μάλλον «παραμύθι χωρίς δράκο»!
Η παράταση των σκληρών μέτρων είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο παρά τις διαβεβαιώσεις ότι «πάμε καλά», τη στιγμή που η μία μετά την άλλη οι Ευρωπαϊκές χώρες επιβάλουν σκληρό lockdown, όπως η Βρετανία που έβαλε «λουκέτο» στη χώρα για τις επόμενες 6 εβδομάδες.
10.000.000 κρούσματα τον Μάϊο
Ακόμα χειρότερα είναι τα μαντάτα που έρχονται από τη Γερμανία! Όπως δήλωσε ο Λόταρ Βίλερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερ Κοχ, που παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας στη Γερμανία το μέλλον θα είναι εφιαλτικό και εισηγήθηκε τη λήψη νέων σκληρών μέτρων.
Ο Βίλερ προειδοποίησε για «αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γερμανία σε έως και 10.000.000 τον Μάιο ή τον Ιούνιο, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της επιδημίας».
Και χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου λέγοντας: «Εάν δεν καταστεί δυνατόν να μειωθούν αποτελεσματικά οι επαφές, ο αριθμός των ασθενών θα φτάσει αυτόν το νούμερο εντός δύο ή τριών μηνών, κάτι το οποίο θα έχει στην περίπτωση αυτή τις ανάλογες συνέπειες στο σύστημα υγείας».
Για όλους αυτούς τους λόγους οι λοιμωξιολόγοι «κοιτώντας την μεγαλύτερη εικόνα», αντιδρούν τόσο στο άνοιγμα των σχολείων όσο και στο σταδιακό άνοιγμα της αγοράς τις επόμενες ημέρες.
Καλό Μάρτιο η εστίαση
Και αυτό έχει βάση μια και υπήρξε αύξηση του ιικού φορτίου (σήμερα ανακοινώθηκαν 928 νέα κρούσματα) που οφείλεται στην χαλάρωση των εορτών αλλά και το άνοιγμα της αγοράς με τη μέθοδο του click away, το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων και κομμωτηρίων και φυσικά στις συγκεντρώσεις γύρω από τα εορταστικά τραπέζια και τα μικρά αλλά ανεξέλεγκτα ρεβεγιόν.
Για τους παραπάνω λόγους οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί στο άνοιγμα της εστίασης πριν από τα μέσα Μαρτίου εάν και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Η πρόταση για την εστίαση βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των επερχόμενων μέτρων ενώ είναι λίγο ως πολύ βέβαιο ότι θα συμπαρασύρει και την υπόλοιπη αγορά όσον αφορά στο σταδιακό άνοιγμα. Ένα σενάριο είναι το άνοιγμα της αγοράς ανά περιοχές ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, όμως αυτό δημιουργεί ένα άλλο πρόβλημα που είναι οι μετακινήσεις από νομό σε νομό μια και στην προηγούμενη εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου η μετακίνηση για διασκέδαση ή αγορά ξέφυγε με αποτέλεσμα να υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων.
Όπως και να έχει το θέμα την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου θα ακουστούν τα πρώτα συμπεράσματα και πιθανότατα κάποια νέα μέτρα για τον προσεχή μήνα.