Διαφορετική αρχιτεκτονική σε σχέση με το τρέχον που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες ενδέχεται να έχει το νέο «Εξοικονομώ», το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί στο τέλος της άνοιξης.
Αυτό ανέφερε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, εξηγώντας πως τα προγράμματα αυτά είναι τόσο δημοφιλή, ώστε, παρά τον πολλαπλασιασμό των διαθέσιμων πόρων (συνολικά προβλέπονται επενδύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ έως το 2030), να μην επαρκούν για όλους.
Μεταξύ άλλων εξετάζονται η προκήρυξη δράσης αποκλειστικά για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, η παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις για επενδύσεις στην ενεργειακή εξοικονόμηση, η αναθεώρηση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), ενώ γίνονται κινήσεις απεμπλοκής του προγράμματος «Ηλέκτρα», προκειμένου να περάσει από φέτος στο στάδιο της υλοποίησης.
Δημιουργία Ταμείου Εξοικονόμησης
Όπως σημείωσε η κυρία Σδούκου, κατά τη διάρκεια συνεδρίου του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εξετάζεται, επίσης, η δημιουργία Ταμείου Εξοικονόμησης, στο πρότυπο της πρακτικής που ακολουθούν πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών μίλησε και στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, επισημαίνοντας πως το 2021 θα είναι η χρονιά που θα αρχίσει να υλοποιείται τo masterplan για τη μετάβαση στη μετά-λιγνιτική εποχή. Εντός του έτους, όπως είπε, θα ακολουθήσει το κλείσιμο τριών ακόμα λιγνιτικών μονάδων (Καρδιά 3 και 4 και Μεγαλόπολη 3) της ΔΕΗ.