Η επέκταση του κατ’ οίκον περιορισμού από τρεις σε επτά ημέρες για όσους επιστρέφουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό, “ξεχείλισε το ποτήρι” για δικηγόρο της Θεσσαλονίκης ο οποίος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Ελληνικού Δημοσίου, για την επέκταση της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας.
Ο δικηγόρος ζητά την ακύρωση της από 7-1-2021 Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία επεκτάθηκαν τα περιοριστικά μέτρα για όσους εισέρχονται στη χώρα μας από το εξωτερικό, θεωρώντας την αντισυνταγματική και μη νόμιμη.
Με βάση την συγκεκριμένη ΚΥΑ αυξήθηκε ο κατ’ οίκον περιορισμός για όσους εισέρχονται στη χώρα από τις 3 ημέρες που προβλεπόταν στις 7 ημέρες.
Στην προσφυγή του αναφέρει πως ο ίδιος ταξίδεψε αεροπορικώς για επαγγελματικούς λόγους από την Αθήνα στο Παρίσι στις 6 Ιανουαρίου και επέστρεψε αεροπορικώς στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” στις 8 Ιανουαρίου 2021.
Κατά την άφιξή του δεν του έγινε καμία ενημέρωση για κατ΄ οίκον περιορισμό των επτά ημερών, αν και συμπλήρωσε την απαιτούμενη φόρμα και υπεβλήθη στις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Ο δικηγόρος εκφράζει την ανησυχία του ότι μπορεί να του επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, καθώς για επαγγελματικούς λόγους, δεν τέθηκε σε κατ΄ οίκον περιορισμό μετά την επιστροφή του από το Παρίσι.
Μάλιστα αναγκάστηκε να μισθώσει ιδιωτικό ελικόπτερο για να παραστεί σε δίκη στην Σύρο και να επιστρέψει στην Αθήνα.
Στην αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ υποστηρίζει ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση παραβιάζει θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος, καθώς και η ελεύθερη ανάπτυξης της προσωπικότητας που προστατεύεται από το άρθρο 5 του Συντάγματος.
Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη Σάρπ εισήγαγε την υπόθεση προς συζήτηση στην Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου στις 5 Φεβρουαρίου 2021.