Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των αδικιών που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των αναμορφωμένων δασικών χαρτών προανήγγειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά το χθεσινό δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας».
Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΝ αναφέρει πως γνωρίζει πολύ καλά τα ζητήματα που προκύπτουν για όσους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας δεν προχώρησαν -στις προβλεπόμενες από τον νόμο προθεσμίες- σε υποβολή αντίρρησης κατά τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών και θα διασφαλίσει με κάθε νόμιμο τρόπο ότι δεν θα αδικηθεί ούτε ένας, προστατεύοντας τις περιουσίες των πολιτών.
Παράλληλα, γνωστοποίησε πως θα καταθέσει άμεσα ολοκληρωμένες προτάσεις που θα επιλύσουν οριστικά το ιδιοκτησιακό ζήτημα, το οποίο αφορά τις χορτολιβαδικές εκτάσεις των νησιών, καθώς και το θέμα των «δασωμένων αγρών».
Πρωτοβουλίες αναλαμβάνει το ΥΠΕΝ και για τα θέματα που έχουν προκύψει για τους αγρότες, σημειώνοντας πως αναγνωρίζει τις ανησυχίες τους μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (710/2020), με την οποία ακυρώθηκαν οι υπουργικές αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες αναφέρονται στις εκχερσώσεις για αγροτική καλλιέργεια χωρίς διοικητικές πράξεις (εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 47 και 47Β του ν. 998/79).
Όσον αφορά τις αντιρρήσεις, το υπουργείο σημειώνει πως οριοθετούνται ευρύτερα οι περιοχές που δέχθηκαν αιτήσεις αναμόρφωσης, ώστε να τεθούν εκ νέου στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων από τους πολίτες. Οι αιτήσεις αναμόρφωσης που δεν εξετάστηκαν ή δεν ικανοποιήθηκαν από την οικεία Δασική Υπηρεσία μετατρέπονται ατελώς σε αντιρρήσεις και αποστέλλονται για εξέταση στις ΕΠΕΑ.
Ταυτόχρονα, είναι σε πλήρη ισχύ η διαδικασία υποβολής και εξέτασης αιτήσεων για πρόδηλα σφάλματα, ενώ είναι και θα παραμείνει σε πλήρη ισχύ η διαδικασία αναμόρφωσης του δασικού χάρτη, όταν προκύπτει τέτοια απαίτηση κατόπιν νόμιμων διοικητικών πράξεων.
Β. Παπ.