Επίθεση φιλίας της Ρωσίας στην Ελλάδα αλλά και ένα αυστηρό μήνυμα περιείχαν οι διήμερες πολιτικές διαβουλεύσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Γκρουσκό στην Αθήνα.
Η στήριξη αυτή εκδηλώθηκε με την ξεκάθαρη ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού, όσον αφορά το δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια από την Ελλάδα. Είπε συγκεκριμένα:
«καλούμε τους εταίρους και τις ενδιαφερόμενες πλευρές να επιλύουν τις διαφωνίες μέσω διαλόγου, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Την ίδια στιγμή είναι δικαίωμα των κρατών να ορίζουν τα χωρικά τους ύδατα και τις ΑΟΖ με βάση τις προβλέψεις αυτής της Συνθήκης. Υπ’ αυτήν την έννοια τίποτε δεν αλλάζει στη θέση της Ρωσίας και αυτά τα μηνύματα τα μεταφέρουμε στις επαφές μας και με τους Έλληνες και με τους Τούρκους εταίρους μας»
Η επίκληση του ρώσου αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών για το δίκαιο της θάλασσας, είναι ράπισμα προς την Τουρκία, η οποία όχι μόνο δεν το έχει υπογράψει, όχι μόνο δεν το αναγνωρίζει, αλλά έχει καταστήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας ως αιτία πολέμου!
Η θέση αυτή της Ρωσίας είναι εξαιρετικά σημαντική αναλογιστούμε τις πολύ καλές σχέσεις που έχει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με την Τουρκία.
Μαζί όμως με το καρότο, ήρθε και το μαστίγιο.
Ερωτηθείς από Ρώσους ανταποκριτές για την επέκταση των αμερικανικών στρατιωτικών υποδομών στην Ελλάδα, ο Αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Γκρουσκό χαρακτήρισε «διμερές ζήτημα της Ελλάδας εάν αναπτύσσει ή όχι στρατιωτικές σχέσεις με άλλα κράτη, το μήνυμα, που μεταφέρουμε έγκειται στο ότι, κατά την άποψη μας, είναι απαραίτητο να αποκλειστεί η εμπλοκή του εδάφους μιας φιλικής για εμάς χώρας στο γεωπολιτικό παιχνίδι, που σχετίζεται με την ανάσχεση της Ρωσίας».
Δηλαδή, η Ρωσία χαρακτηρίζει την Ελλάδα φιλική χώρα και δηλώνει την απογοήτευση της που η Ελλάδα συμμετέχει τόσο σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όσο και με στρατιωτικές ενέργειες που μπορεί να θεωρηθούν ότι στρέφονται κατά της Ρωσίας.
Απόλυτα ξεκάθαρη ανακοίνωση. Ας επιλέξουμε κι εμείς τι ακριβώς θέλουμε.