Το άνοιγμα των σχολείων και τον εντοπισμό κρουσμάτων της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στη χώρα μας σχολίασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.
«Το γεγονός ότι δεν ξέρουμε με ποιον τρόπο μπήκε στη χώρα μας ο μεταλλαγμένος αφρικανικός ιός, σημαίνει ότι έχουμε πολλά παραπάνω κρούσματα», υποστήριξε η καθηγήτρια, εκτιμώντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί ποια μετάλλαξη του ιού υπάρχει, και παράλληλα συνέστησε να πραγματοποιούνται τεστ στους εκπαιδευτικούς.
Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας υποστήριξε ότι, σύμφωνα με τις περιορισμένες πληροφορίες που υπάρχουν, τα εμβόλια της Pfizer και της Μoderna είναι κατά 50% αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις. «Όμως, επειδή υπάρχουν εμβόλια, δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να εξασφαλίσουμε περισσότερα εμβόλια», τόνισε.
Αποσυμφόρηση και αποφυγή συγχρωτισμού στα σχολεία
Η κυρία Λινού επισήμανε πως εκείνο που πρέπει να βελτιωθεί είναι οι συνθήκες στα σχολεία, αναφερόμενη στην ψυχολογική υποστήριξη, αλλά και στον χώρο που έχουν στη διάθεσή τους τα παιδιά. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα από την πλευρά των δήμων με σκοπό την αποσυμφόρηση, αλλά και από την πλευρά των γονέων οι οποίοι οφείλουν να προσπαθούν να μη δημιουργείται συγχρωτισμός. Τέλος, εμφανίστηκε επιφυλακτική σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων των σχολείων.