Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στα δικαστήρια του Πειραιά, καθώς δύο δικαστικοί υπάλληλοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
- του Βασίλη Τζήμτσου
Το τελευταίο κρούσμα εντοπίστηκε χθες στον πέμπτο όροφο των δικαστηρίων, στο γραφείο Πτωχεύσεων. Αμέσως, κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας ξεκίνησε την ιχνηλάτηση των στενών επαφών του ασθενούς οι οποίοι τέθηκαν σε προληπτική καραντίνα. Σήμερα έγινε απολύμανση στον 5ο και τον 6ο όροφο των δικαστηρίων όπου στεγάζονται υπηρεσίες του Πρωτοδικείου Πειραιά, προκαλώντας αναστάτωση στους δικαστικούς υπαλλήλους και λειτουργούς.
Όλα αυτά μόλις τρεις ημέρες μετά από ανάλογη απολύμανση που έγινε στο δεύτερο όροφο των δικαστηρίων σε άλλη υπηρεσία του Πρωτοδικείου, όπου εντοπίστηκε ακόμα ένα κρούσμα κορωνοϊού. Εκτός από τους δύο υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της Covid-19, έχουν νοσήσει ένας Εφέτης και μία Πρωτοδίκης.
Οι δικαστικοί υπάλληλοι ζητούν τεστ και εμβολιασμό
Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων έστειλε νέο επείγον έγγραφο προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, ζητώντας τη διενέργεια διαγνωστικών rapid tests ανίχνευσης κορωνοϊού και προτεραιότητα στη διενέργεια των εμβολιασμών.
Η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων αναφέρει στο έγγραφο της προς τον κ. Τσιάρα:
«Κ. Υπουργέ,
Επανερχόμαστε στο από 15/1/2021 έγγραφό μας με το οποίο σας έχουμε υποβάλει και γραπτώς το ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ αίτημά μας, προκειμένου να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ως πολιτικός Προϊστάμενος των Δικαστικών Υπηρεσιών όλης της χώρας, για την διενέργεια μαζικών και σε τακτά επαναλαμβανόμενα χρονικά διαστήματα rapid tests ανίχνευσης κορωνοϊού Covid-19 σε όλους τους εργαζομένους (Δικαστικούς Υπαλλήλους, Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς) στα Δικαστήρια και τα Έμμισθα Υποθηκοφυλάκεια όλης της χώρας, δεδομένου ότι από 11/1/2021 με όλες τις εκδιδόμενες ανά εβδομάδα Κ.Υ.Α. οι λειτουργίες των Δικαστηρίων έχουν επανέλθει σε όλο και μεγαλύτερο κάθε εβδομάδα βαθμό, απ’ ό,τι το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Οι Δικαστικοί Υπάλληλοι, βρισκόμαστε καθημερινά στην εργασία μας και σε πλήρες ωράριο και δεδομένου ότι στις δικαστικές αίθουσες και στα γραφεία εξυπηρέτησης κοινού των Δικαστηρίων όλης της χώρας προσέρχεται μεγάλος αριθμός ατόμων και παρά τα τηρούμενα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, υφίσταται διαρκής κίνδυνος μετάδοσης του ιού λόγω του μεγάλου συνωστισμού και των λειτουργικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα δικαστικά κτίρια (στενοί και ελλιπείς χώροι, μη αεριζόμενες αίθουσες).
Επίσης, όπως σας είχαμε επισημάνει με το ίδιο προαναφερόμενο έγγραφό μας, οι ίδιες συνθήκες επικρατούν και στα Έμμισθα Υποθηκοφυλάκεια της χώρας, τα οποία μάλιστα βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους λειτουργίας στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ισχύος των περιοριστικών μέτρων.
Σήμερα, σχεδόν ένα μήνα από την γνωστοποίηση του αιτήματός μας προς εσάς και σχεδόν τρεις ολόκληρους μήνες από την υποβολή παρόμοιου αιτήματος προς τον Ε.Ο.Δ.Υ., δεν υπήρξε η παραμικρή ανταπόκριση από κανέναν. Αυτό δεν μπορεί παρά να δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας, απογοήτευσης και αγανάκτησης των συναδέλφων Δικαστικών Υπαλλήλων όλης της χώρας, όταν μάλιστα καθημερινά ανιχνεύονται κρούσματα είτε εργαζομένων, είτε προσερχομένων στα Δικαστήρια όλης της χώρας. Οι αντοχές όλων έχουν πλέον εξαντληθεί, διαπιστώνοντας ότι η στάση των υπευθύνων φορέων της πολιτείας είναι τουλάχιστον αδιάφορη.
Κ. Υπουργέ,
Σας ζητούμε, έστω και τούτη την ώρα, έστω και καθυστερημένα (αν και υπήρξαν συνεχείς εκκλήσεις μας προφορικά ή γραπτά), να αναλάβετε πρωτοβουλία απευθυνόμενος προς τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Υγείας και να γίνουν μαζικά χωρίς διαχωρισμούς ή εξαιρέσεις rapid tests ανίχνευσης κορωνοϊού Covid-19 σε όλους τους εργαζομένους (Δικαστικούς Υπαλλήλους, Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς, Δικηγόρους) στα Δικαστήρια και τα Έμμισθα Υποθηκοφυλάκεια όλης της χώρας.
Παράλληλα και ενόψει της τήρησης σειράς προτεραιότητας κατά την διενέργεια των μαζικών εμβολιασμών του πληθυσμού, θεωρούμε απαραίτητο και κρίνουμε ότι μπορεί να προωθηθεί άμεσα, επίσης με πρωτοβουλία δική σας, το να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό σε εργαζόμενους στα Δικαστήρια που είτε ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται στην εργασία τους, είτε είναι εργαζόμενοι που από τη φύση του αντικειμένου τους εκτίθενται καθημερινά στον κίνδυνο διασποράς του ιού, όπως είναι οι εργαζόμενοι στα ανακριτικά γραφεία, στα γραφεία εξυπηρέτησης κοινού και σε πάρα πολλές περιπτώσεις (λόγω των ανεπαρκών υποδομών των δικαστικών κτιρίων) και οι εργαζόμενοι στις έδρες».