Κρίσιμες οι επόμενες ώρες: Έρχονται νέα μέτρα, αυξάνονται οι σκέψεις για ολικό lockdown (video)

Στο τραπέζι βρίσκεται η απαγόρευση κυκλοφορίας πριν τις 21:00!

Must Read

Την έντονη ανησυχία τους έχουν εκφράσει ειδικοί για τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων που έχει παρατηρηθεί στη χώρα μας από την προηγούμενη εβδομάδα, με την κυβέρνηση και τους λοιμοξιωλόγους να συζητάνε ποιο θα είναι το πιο αποτελεσματικό κοκτέιλ μέτρων προκειμένου να ελεγχθεί η πανδημία του κορωνοϊού, βάζοντας στο τραπέζι ακόμη και το ενδεχόμενο για ένα πιο αυστηρό lockdown.

Μανώλης Δερμιτζάκης: Έρχονται νέα μέτρα

Ο καθηγητής γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης σε συνέντευξή του είπε πως η κατάσταση αυτή οφείλεται «στους ανθρώπους που είναι κουρασμένοι» και μάλιστα εξήγησε πως «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αύξηση κινητικότητας δεν μπορεί να συνδυαστεί με μηδενική αύξηση στα κρούσματα. Σκοπός είναι να διαχειριστούμε την αύξηση ώστε να μην πάμε σε μεγάλους αριθμούς απωλειών και νοσηλευόμενων και να αντέξει το σύστημα υγείας».

Παράλληλα ο κ. Δερμιτζάκης εξήγησε τη σημασία που έχουν οι αριθμοί των τεστ για τον κορωνοϊό που διενεργούνται.

«Δεν σημαίνει ότι ο διπλάσιος αριθμός τεστ θα δείξει τον διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων. Υπάρχει συνάρτηση της αύξησης των τεστ με την αύξηση των κρουσμάτων. Όσο ψάχνουμε βρίσκουμε αλλά με μικρότερο ρυθμό. Όσο περισσότερα τεστ κάνουμε βρίσκουμε περισσότερα κρούσματα αλλά το ποσοστό των θετικών μειώνεται. Η θετικότητα δεν είναι από μόνη της μια ένδειξη για το πόσο καλά πάμε» είπε και πρόσθεσε λέγοντας πως «το να κάνουμε 500.000 τεστ την ημέρα είναι δύσκολο, γιατί δεν έχουμε συγκεκριμένα σημεία εισόδου και εξόδου από συγκεκριμένο χώρο. Αυτό δουλεύει καλά με συγκεκριμένα σημεία εισόδου και εξόδου. Κάνουμε αρκετά τεστ για να έχουμε καλή εικόνα, αν είχαμε παραπάνω τεστ θα είχαμε καλύτερη εικόνα, όμως δεν φθάνει για τη διαχείριση».

Ο καθηγητής τόνισε πως «στην ουσία δεν υπάρχει κανένας περιορισμός κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της ημέρας», Αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Στο πρώτο κύμα ο κόσμος είχε το φόβο για τον ιό. Αλλά είχε και την αίσθηση ότι το sms είναι ελεγχόμενο. Τώρα μπορεί κάποιος να στείλει 8 sms για να μετακινηθεί».

Μάλιστα λόγω της νέας επιδημιολογικής εικόνας δεν απέκλεισε το γεγονός να δούμε πιο αυστηρά μέτρα.

«Το ερώτημα είναι ποια μέτρα θα είναι αυτά. Μπορεί να δούμε κλειστά μαγαζιά. Ελπίζω να μη δούμε τα σχολεία κλειστά» καθώς όπως υποστηρίζει και ο ίδιος «δεν υπάρχει ένδειξη στην Ελλάδα ότι τα σχολεία συμμετέχουν δυσανάλογα περισσότερο στη μετάδοση».

«Εάν ελέγχαμε την κινητικότητα θα μπορούσαν και τα μαγαζιά να μείνουν ανοιχτά, και τα σχολεία και κάποιες δραστηριότητες. Όμως επειδή δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κινητικότητα κλείνουμε πολύ περισσότερα από ότι χρειάζεται ώστε ο κόσμος να μη βγαίνει έξω» ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο άνοιγμα δραστηριοτήτων δεν συνεπάγεται και μεγαλύτερο συνωστισμό.

Ο κ. Δερμιτζάκης εκτίμησε ότι «εάν τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά σε συνδυασμό με την εστίαση να λειτουργούσε σε ανοιχτούς χώρους θα υπήρχε μικρότερος συνωστισμός, γιατί ο κόσμος θα είχε περισσότερες διόδους».

Αναφορικά με τον εμβολιασμό ο καθηγητής τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών.

«Όταν κάποιος αποφασίζει να δουλέψει στον υγειονομικό χώρο έχει και κάποιες υποχρεώσεις. Να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους υγειονομικούς. Δεν θα έλεγα γενικά και για πάντα. Αλλά στη συγκεκριμένη συγκυρία δικαιολογείται απόλυτα. Στην Ελλάδα το θέμα των εμβολιασμών έμπλεξε με συνδικαλιστικά ενδιαφέροντα. Και αυτό είναι πολύ κακό και πρέπει να σταματήσει άμεσα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Χαράλαμπος Γώγος: Ενδέχεται σκληρό lockdown

Από την άλλη μεριά ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης που έχει προκαλέσει έντομο προβληματισμός στους ειδικούς, επεσήμανε πώς στόχος είναι να «μην μπει ο κορωνοϊός μέσα στα νοσοκομεία» για να μπορέσω να ανταπεξέλθω στην περίθαλψη των ασθενών.

Ο κ. Γώγος υποστήριξε ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι ένα ισχυρό όπλο κατά της πανδημίας.

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Πάτρας αναφορικά με τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, ο καθηγητής απάντησε ότι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό μπορεί και πρέπει να εμβολιαστεί.

Όποια ανασφάλεια μπορεί να υπήρχε στην αρχή για το εμβόλιο, έχει καμφθεί, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να είναι από τους πρώτους οι οποίοι πρέπει να εμβολιαστούν καθώς έρχονται σε επαφή με ασθενείς.

«Πρέπει όλοι οι υγειονομικοί να εμβολιαστούν».

Παράλληλα Αναφέρθηκε και στα νέα μέτρα τα οποία θα ληφθούν κυρίως στις περιοχές έχουν βεβαρυμμένο επιδημιολογικό φορτίο.

Αυτό το οποίο θα μπορούσε να ληφθεί για παράδειγμα στην Αθήνα η οποία βρίσκεται στο κόκκινο είναι να κλείσει το λιανεμπόριο, ωστόσο δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση ακόμα.

«Το σκληρό lockdown θα το δούμε. Όλα αυτήν την στιγμή είναι στο τραπέζι».

Τέλος, ο κ Γώγος τόνισε ότι πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα προστασίας και να διενεργούνται περισσότερα διαγνωστικά τεστ καθώς αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την παρακολούθηση της πανδημίας.

Αλκιβιάδης Βατόπουλος: Στο τραπέζι βρίσκεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας πριν τις 21:00

Ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος στην ερώτηση εάν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοωνοϊού απάντησε πώς «εάν είναι να γίνει κάτι πρέπει να γίνει άμεσα»

Ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως για να βελτιωθεί η κατάσταση πρέπει να ελαχιστοποιηθούν οι επαφές και να εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί

Εκτίμησε δε πως η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σχετίζεται με τη γενικότερη κινητικότητα και πώς «όλα είναι στο τραπέζι»

Ακόμη επιβεβαίωσε πως το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας πριν από τις 21:00 βρίσκεται στο τραπέζι.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, η εξέλιξη της πανδημίας είναι απρόβλεπτη και πολλές φορές εκρηκτική, «επομένως θα πρέπει να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πριν από τις εξελίξεις».

Ωστόσο κατανοεί πώς ένα αυστηρότερο κλείσιμο έχει τεράστιο οικονομικό και ψυχολογικό αντίκτυπο

Ο καθηγητής παραδέχτηκε πως μελετώντας τα στοιχεία για το αν θα ανοίξουν τα γυμνάσια επηρέασε την επιδημιολογική εικόνα δηλώνοντας πως «Να εκτιμηθεί το κατά πόσο το άνοιγμα των γυμνασίων επηρεάζει την κινητικότητα, με την έννοια του ότι τα παιδιά του Γυμνασίου πάνε μόνα τους στο σχολείο»

Ο ίδιος εκτίμησε, όμως, ότι το άνοιγμα των δημοτικών δεν πρέπει να έχει επηρεάσει ιδιαίτερα την εξάπλωση του κορωνοϊού, παρόλα αυτά θεωρεί ότι «και τα παιδιά κολλάνε» καθώς δεν υπάρχει ακόμη σαφή εικόνα για το τι ισχύει για τη μετάλλαξη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This