Παγώνη-Βασιλακόπουλος: «Το να κλείσεις από τις 18:00 την Αττική δεν έχει κανένα νόημα» (video)

«Ας εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε»

Must Read

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν νέα σκληρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς η νέα επιδημιολογική κατάσταση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων φαίνεται να μην είναι καθόλου καλή, αφού πολλές περιοχές έχουν γίνει κόκκινες.

Ωστόσο η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Ματίνα Παγώνη εκτιμά πώς δεν είναι απαραίτητο να ληφθούν νέα μέτρα ενώ τονίζει ότι «τα μέτρα που υπάρχουν μέχρι τώρα δεν έχουν εφαρμοστεί. Ας εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε».

«Η σταθεροποίηση που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των κρουσμάτων, μαρτυρά ότι η πανδημία βρίσκεται υπό διαχείριση οπότε καινούργια μέτρα στην παρούσα φάση θα ήταν περιττά. Το να ανακοινώνουμε κάθε δυο μέρες μέτρα δεν έχει κανένα νόημα αν δεν τα εφαρμόζουμε», σημειώνει. Η επιτροπή των ειδικών παρακολουθεί καθημερινά την εξέλιξη του ιού στη χώρα και βήμα βήμα αποφασίζει τις επόμενες κινήσεις.

Αναφορικά με τις σκέψεις που υπάρχουν για την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 Στην Αθήνα, η κα. Παγώνη δεν είναι σύμφωνη λέγοντας πως «το να κλείσεις από τις 18:00 η ώρα την Αττική δεν έχει κανένα νόημα. Το ζητούμενο είναι η τήρηση των μέτρων και η ατομική ευθύνη που φέρουν οι πολίτες, η οποία θα πρέπει να έρθει στο προσκήνιο και όλοι να αναλογιστούν την κρισιμότητα της κατάστασης» ανέφερε.

Ένα φλέγον ζήτημα είναι οι εμβολιασμοί. Οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν παραλάβει λιγοστές δόσεις με αποτέλεσμα να πάει πίσω τα προγράμματα εμβολιασμού. Οπότε αρκετοί είναι οι πολίτες που θα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί και περιμένουν ακόμη στην ουρά. Όσον αφορά το εμβολιασμό των υγειονομικών, η κα. Παγώνη τόνισε ότι περίπου το 80% των νοσοκομειακών γιατρών έχουν ήδη εμβολιαστεί, ενώ συνεχίζονται κανονικά και οι εμβολιασμοί των υπολοίπων.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα παρατηρείται μία αύξηση στην εισαγωγή ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία, ωστόσο όπως σημείωσε η κα. Παγώνη βρίσκονται σε καλή κατάσταση «Υπάρχουν κενές κλίνες ΜΕΘ, τόσο στην Αττική όσο και στην Περιφέρεια, με το ποσοστό τους να αγγίζει το 57%».

Οι ειδικοί αποφάσισαν προληπτικά να «κοκκινίσουν» και τη Θεσσαλονίκη στην οποία παρατηρείται μία άνοδος στα κρούσματα. Η απόφαση αυτή λήφθηκε προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση του ιικού φορτίου και πίεση στο ΕΣΥ. Σε αυτή οφείλεται στον γρήγορο ρυθμό αύξησης των μολυσμένων και κυρίως στο μεγάλο οίκο φορτίο που καταγράφεται στα λύματα της πόλης. Όπως ανέφερε η κα. Παγώνη, το ιικό φορτίο χρειάζεται χρόνο για να αποκλιμακωθεί, ενώ η εικόνα της Θεσσαλονίκης δε δικαιολογεί νέα μέτρα επισήμανε, στην ίδια εκπομπή, ο Στέργιος Λογοθετίδης, καθηγητής Νανοτεχνολογίας και διευθυντής εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας ΑΠΘ.

Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Δεν έχει τόσο νόημα ο περιορισμός»

Μεριά του ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» σημείωσε πως «για πολλές μέρες πριν το άνοιγμα της αγοράς, ήμασταν σταθερά κάτω από το 2% στο δείκτη μεταδοτικότητας. Εδώ και 10 μέρες είμαστε σταθερά πάνω από το 2, πολλές φορές στο 3 και κάποιες φορές στο 4%» και πρόσθεσε λέγοντας πως «δεν υπάρχει τρόπος να ανοίξει δραστηριότητα, χωρίς να έχουμε αύξηση κρουσμάτων», ενώ τόνισε πως «το ζητούμενο κάθε φορά είναι να είναι μικρή και διαχειρίσιμη η κάθε αύξηση».

Παράλληλα παρατήρησε πως οι περιοχές που έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, δηλαδή λεγόμενες «πράσινες», οι πολίτες αισθάνονται πιο ασφαλείς με αποτέλεσμα να γίνονται πιο χαλαροί άρα και λιγότερο προσεκτικοί και έτσι μέσα σε λίγες μέρες αυξάνονται τα κρούσματα.  «Άρα βασικό κομμάτι για το πώς λειτουργούν τα μέτρα είναι η ψυχολογία του κόσμου», είπε σχετικά.

Όσον αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18:00 το απόγευμα που ακούγεται πολύ έντονα ότι θα επιβληθεί ως μέτρο, ο καθηγητής θεωρεί πως «δεν έχει τόσο νόημα ο περιορισμός, αλλά να κάνουμε αυτό που κάναμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Βρεθείτε αλλά βρεθείτε οι ίδιοι και μην το παρακάνετε».

Επίσης αναφέρθηκε και στη λειτουργία της αγοράς με click in shop επιμένοντας ότι πρέπει να εφαρμοστεί πανελλαδικά.

Σχετικά με τα σχολεία είπε πώς «με βάση όλες τις μελέτες, δεν αποτελούν σοβαρή πηγή μετάδοσης της επιδημίας, αλλά ακολουθούν την τάση της κοινωνίας». «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν οι τάξεις αντί για 25 είχαν 13 παιδάκια, θα ήταν καλύτερα. Η πυκνότητα είναι ίδια και στα ιδιωτικά σχολεία, ενώ σε καμία χώρα του κόσμου δεν υπήρξε κρατική παρέμβαση ώστε να υπάρξουν λιγότερα παιδιά στην αίθουσα», συμπλήρωσε σχετικά.

Τέλος μίλησε για τον εμβολιασμό των υγειονομικών λέγοντας πως «δεν είναι ομοιογενής χώρος» και στην προσπάθειά του να ερμηνεύσει την άρνηση κάποιων να εμβολιαστούν, είπε πως «άλλη ευαισθησία έχουν ορισμένες ειδικότητες όπως οι λοιμιωξολόγοι, άλλη άλλες ειδικότητες» ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» αυτή την άρνηση. «Κάποιοι όσο εξαιρετικοί κι αν είναι, δεν ξέρουν να διαβάζουν τις μελέτες κι εκεί γεννιέται μία αμφιβολία», σημείωσε καταλήγοντας πως αυτός είναι κι ο λόγος που χρειάζεται ενημέρωση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This