Αίτηση ανάκλησης της προσωρινής διαταγής που κέρδισαν οι κάτοικοι της Πειραϊκής για παύση των επιχωματώσεων, κατέθεσαν οι Κινέζοι της Cosco που διαχειρίζονται τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά.
Η προσφυγή εξετάζεται σήμερα το μεσημέρι στο Πρωτοδικείο Πειραιά το οποίο θα κρίνει αν θα γίνει δεκτή η ανάκληση της προσωρινής διαταγής που είχε επιβληθεί μετά από προσφυγή κατοίκων και φορέων του Πειραιά που κατήγγειλαν τη θαλάσσια ρύπανση που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια χωματουργικών εργασιών για την επέκταση προβλήτα του λιμανιού από τον ΟΛΠ.
Το Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά είχε εκδώσει προσωρινή διαταγή στις 16 Δεκεμβρίου με την οποία διακόπηκαν τα έργα.
Οι κάτοικοι είχαν προσφύγει κατά των υπευθύνων της Cosco που διαχειρίζονται το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, καθώς η δυνατή βροχή και οι άνεμοι κατέστρεψαν την επιχωμάτωση που είχε κατασκευαστεί αλλά και λιμενοβραχίονα με αποτέλεσμα να διοχετευτούν τόνοι μπάζων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή και δίπλα στο ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή.
Η ρύπανση προκλήθηκε από την διοχέτευση των μπάζων αγνώστου προέλευσης και σύστασης στο θαλάσσιο περιβάλλον τόσο από την επιχωμάτωση όσο και από το κεσόν (“μπλόκι”) το οποίο έσπασε στη μέση και το τοξικό του, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, περιεχόμενο διέφυγε στη θάλασσα.
Εκτιμούν πως περίπου 20.000 μετρικοί τόνοι από τις επιχωματώσεις και 6.000 μετρικοί τόνοι από το διαρραγέν εντός της θάλασσας “μπλόκι”, διέρρευσαν στη θάλασσα.
Δεύτερη δικαστική μάχη των κατοίκων
Σήμερα, Παρασκευή, οι κάτοικοι και φορείς του Πειραιά θα δώσουν μια δεύτερη δικαστική μάχη καθώς στη μία το μεσημέρι θα συζητηθεί η αίτηση των Κινέζων της Cosco και του ΟΛΠ για την ανάκληση της προσωρινής διαταγής.
Με την ευκαιρία του σημερινού δικαστηρίου, οι κοινοτικοί σύμβουλοι της παράταξης ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ –ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ Δήμητρα Βήνη και Σωτήρης Αλεξόπουλος και εκ μέρους του Παρατηρητηρίου της Πειραϊκής αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση:
“Η ΟΛΠ ΑΕ –COSCO δεν προέβη σε καμία απολύτως ενέργεια προς εκπλήρωση των υποχρεώσεών που της είχαν επιβληθεί με την απόφαση του δικαστηρίου στις 16/12/20 για την προστασία των μνημείων αλλά αντιθέτως πέρασε στην αντεπίθεση δηλώνοντας ότι δεν είναι προϋπόθεση αυτές οι υποχρεώσεις για την ανάδειξη του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή και του Κονώνειου τείχους ώστε να συνεχίσει το έργο της. Επιδεικνύει με τον τρόπο αυτό πλήρη απαξίωσης σε όλες τις αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού που ελήφθησαν και συμπεριλήφθηκαν στους όρους εκτέλεσης του λιμένα κρουαζιέρας στην Πειραϊκή από το 2012 μέχρι σήμερα.
Προειδοποιεί μάλιστα το δικαστήριο ότι θα προκύψει ζημία εις βάρος της αν δεν συνεχιστούν οι καταστροφικές εργασίες της εις βάρος του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος του Πειραιά διότι αν εκπνεύσει η προθεσμία εκτέλεσης του έργου δεν θα περιέλθουν σε αυτήν το 16 %των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ και θα υποχρεωθεί επίσης να καταβάλλει υπέρογκες αποζημιώσεις στην κατασκευάστρια εταιρεία ΤΕΚΑΛ”.
Καταλήγοντας οι δύο κοινοτικοί σύμβουλοι διερωτώνται:
“Από πού αντλεί την ωμότητα αυτή η ΟΛΠ ΑΕ ώστε να προβάλλει τα συμφέροντα της πάνω από τη ζωή και το περιβάλλον; Από την αδηφάγο απληστία της για τα συνεχιζόμενα κέρδη και την διαρκή επέκτασή της στον Πειραιά!
Από πού αντλεί ο Πειραϊκός λαός το κουράγιο, σε αντίξοες συνθήκες, να δίνει την μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος; Από την αγάπη για τον τόπο μας και τον πολιτισμό μας!”.