Την επιβολή ολικού lockdown στην περιφερειακή ενότητα της Αχαΐας, αλλά και στην περιφερειακή ενότητα της Εύβοιας, πλην της Σκύρου, ανακοίνωσε απόψε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιά, τονίζοντας, παράλληλα, πως Ρέθυμνο και Θεσσαλονίκη μπαίνουν σε καθεστώς υψηλής υγειονομικής επιτήρησης.
Για «σταθερή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου», μίλησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, ενώ τόνισε πως ο μέσος όρος της εβδομάδας αυξήθηκε σε 11 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, από οκτώ που ήταν την περασμένη εβδομάδα. «Ο πραγματικός αριθμός των φορέων, αν βάλουμε και τους ασυμπτωματικούς είναι μεγαλύτερος από τα 10.000 ενεργά κρούσματα», συνέχισε και εκτίμησε πως θα επιβαρυνθούν οι μονάδες εντατικής θεραπείας με την αύξηση των κρουσμάτων.
Η ίδια τόνισε πως η πληρότητα ΜΕΘ COVID σε όλη την επικράτεια ανέρχεται σε 51% σε όλη την επικράτεια. Στην Αττική το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 83%. «Εξαιρετικά αυξημένο είναι το επίπεδο συναγερμού στην Χαλκίδα, με ένα σχεδόν τετραπλάσιο αριθμό νέων κρουσμάτων σε σχέση με τον μέσο όρο της Επικράτειας, που παρασύρει και το νομό Βοιωτίας, με τον οποίο συγκοινωνεί», είπε ακόμη.
Έρχονται αλλαγές στις οδηγίες για τη χρήση της μάσκας
Η κ. Παπαευαγγέλου έκρουσε και «καμπανάκι» ενόψει της κακοκαιρίας «Μήδεια» που έρχεται από το Σαββατοκύριακο, σημειώνοντας πως «ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχός μας». «Αναμένεται περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων τις ημέρες που θα μείνουμε στο σπίτι λόγω της κακοκαιρίας», επεσήμανε. «Κολλάμε από τους συγγενείς και τους φίλους πιο συχνά και όχι από τον “κακό ξένο”. Γι’ αυτό προσέξτε ποιον βάζετε σπίτι σας», συνέχισε η καθηγήτρια, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού, ενώ τόνισε ακόμη πως την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αλλάξουν οι οδηγίες για τη χρήση της μάσκας.
Για την ώρα ανέφερε πως η χρήση διπλής μάσκας αυξάνει ακόμη περισσότερο την προστασία, σε ποσοστό 96%, δηλαδή χειρουργική από μέσα και υφασμάτινη απ’ έξω, με τη δεύτερη να είναι φτιαγμένη από καλής ποιότητας ύφασμα και να περιλαμβάνει… τριπλή στρώση υφάσματος!
«Δεν θα αναβληθούν οι εμβολιασμοί, καθώς θα ληφθεί ειδική μέριμνα», επισήμανε επίσης.
Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στα επιδημιολογικά δεδομένα που έφεραν το αυστηρό lockdown στην Αττική. «Η επιδημία σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο μπήκε σε περίοδο συρρίκνωσης, ωστόσο έχουμε αρκετό δρόμο για την εξάλειψή της», σημείωσε ο καθηγητής.
Στην Ελλάδα εξακολούθησαν να αυξάνονται τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια με μέτριους ρυθμούς, είπε και πρόσθεσε ότι η αύξηση των εισαγωγών αναμένεται να οδηγήσει σε ήπια πίεση στο σύστημα υγείας. Όπως είπε, επίσης, τα ήπια μέτρα που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, έχουν δείξει περιορισμένη αποτελεσματικότητα.
Να μειώσουμε την ανάμειξη των νοικοκυριών
Αναφέρθηκε και εκείνος στον κίνδυνο μετάδοσης στο οικογενειακό περιβάλλον, σημειώνοντας ότι ο «χρυσός κανόνας» σε αυτή τη φάση είναι να μειώσουμε την ανάμειξη των νοικοκυριών.
Με τη σειρά του, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, είπε ότι στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν:
- ο Δήμος Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 42 ενεργά κρούσματα, όταν την 1η Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ισχύς των πρόσθετων μέτρων, τα ενεργά κρούσματα ήταν 43.
- ο Δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, με 31 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, όταν στις 30 Ιανουαρίου, ημερομηνία που ξεκίνησαν να ισχύουν τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα, είχε 34.
- ο Δήμος Μυκόνου, που έχει 18 ενεργά κρούσματα, από 25 που είχε στις 30 Ιανουαρίου όταν ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.
Και στους τρεις αυτούς δήμους παρατηρείται σταδιακή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, ακόμη, όμως, δεν έχει επιτευχθεί η επιθυμητή μείωση του ιικού φορτίου, ώστε να υπάρξει άρση των επιπλέον περιοριστικών μέτρων.
Ολικό lockdown σε Αχαΐα και Εύβοια, πλην Σκύρου
Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, τίθεται από αύριο ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, που έχει 732 ενεργά κρούσματα, όταν στις 30 Ιανουαρίου ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων ήταν 206. Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου τίθεται, επίσης, η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, με 501 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, όταν στις 30 Ιανουαρίου είχε 256, ενώ εκτός lockdown παραμένει η νήσος Σκύρος.
Στις περιοχές αυτές, υπενθυμίζεται ότι είναι υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών (με εξαίρεση την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που λειτουργούν δια ζώσης στους Δήμους Θήρας και Μυκόνου, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής).
Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής. Σχετικά με την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις περιοχές αυτές, το μέτρο αυτό αίρεται από το πρωί του Σαββάτου, με εξαίρεση τους Δήμους Μυκόνου και Θήρας που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών.
Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου τίθεται και ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 160 ενεργά κρούσματα, όταν στις 6 Φεβρουαρίου -όταν και ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για το Δήμο Ρεθύμνης- τα ενεργά κρούσματα ήταν 85. Από αύριο και έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, τέλος, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου μπαίνει και ο Δήμος Καλυμνίων, όπου την 1η Φεβρουαρίου υπήρχαν 3 ενεργά κρούσματα, και αυτή τη στιγμή είναι 64.
«Άρα, για να ανακεφαλαιώσουμε, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου – κόκκινο, βρίσκονται από αύριο και έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, οι εξής περιοχές: ο Δήμος Εορδαίας, ο Δήμος Θηβαίων, ο Δήμος Τανάγρας, ο Δήμος Σπάρτης, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού, ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, ο δήμος Τεμπών η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο Δήμος Καλυμνίων και ο Δήμος Καρπάθου», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.
Σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, όπως περιγράφονται στην ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο επίπεδο για τις μητροπολιτικές περιοχές, αυτά παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα και έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, καθώς και στις δύο αυτές περιοχές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου.
Νέα έντυπα εργαζομένων για τις μετακινήσεις
Ο ίδιος αναφέρθηκε, επίσης, στα νέα έντυπα εργαζομένων που απαιτούνται για τις μετακινήσεις από τη Δευτέρα 15/02, σημειώνοντας ότι παύουν να ισχύουν οι βεβαιώσεις σε μισθωτούς που βρίσκονται σε τηλεργασία ή σε αναστολή.
«Κλείνοντας, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε σχετικά με την μετακίνηση των εργαζομένων, ότι οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι, που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα εκδιδόμενη από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή ΝΠΔΔ, π.χ. Δικηγορικοί Σύλλογοι, Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, Ιατρικοί Σύλλογοι, δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον επιδεικνύουν την σε ισχύ επαγγελματική ταυτότητα του Συλλόγου τους. Όσον αφορά στη μετακίνηση των δημοσιογράφων για επαγγελματικούς λόγους, αυτή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι τώρα», κατέληξε ο Υφυπουργός.