Στο Αιγαίο σουλατσάρει το ερευνητικό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού Cesme, με την Τουρκία μάλιστα, να διατυμπανίζει χθες το απόγευμα ότι το πλοίο άρχισε τις εργασίες του, την ίδια ώρα που η Ελλάδα επιμένει να κρατά χαμηλούς τόνους.
Στο Αιγαίο βρίσκεται ταυτόχρονα και το τουρκικό πλοίο Barbaros, το οποίο ακολουθεί πορεία προς τα στενά των Δαρδανελλίων, με «ύποπτη» όμως πορεία και με «ζιγκ ζαγκ», που το φέρνουν σε «απόσταση αναπνοής» από ελληνικά νησιά. Γεγονός που κάνει κάποιους να μιλούν για «κρουαζιέρα», που ως στόχο έχει την επίδειξη δύναμης της τουρκικής πλευράς.
Διαβάστε ακόμα: Το Cesme μπήκε στην περιοχή που έχει δεσμεύσει με την παράνομη NAVTEX
Συγκεκριμένα, όπως μεταδόθηκε χθες το απόγευμα, η Άγκυρα μέσω του υπουργείου Άμυνας -στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκουν οι δραστηριότητες του Cesme- ανακοίνωσε πως το συγκεκριμένο πλοίο «ξεκίνησε τις εργασίες του στο Αιγαίο! Οι οποίες είναι νόμιμες. Σύμφωνες με τις διεθνείς συμφωνίες». Πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν το πλοίο να είναι φορτωμένο με Τούρκους στρατιώτες.
Οι γείτονες δεν έμειναν όμως εκεί, αλλά εξαπέλυσαν επίθεση κατά της χώρας μας, με «πηγές» του τουρκικού υπουργείο Άμυνας να κατηγορούν την Ελλάδα για αύξηση της έντασης στο Αιγαίο λόγω ασκήσεων και υποθαλάσσιων εργασιών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «μετά τις 25 Ιανουαρίου η Ελλάδα πραγματοποιεί υποθαλάσσιες εργασίες μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, όπως και με νέα NAVTEX στις 18 Φεβρουαρίου άρχισαν υποθαλάσσιες εργασίες βόρεια της Κρήτης, με άγνωστη ημερομηνία λήξης».
Διαβάστε ακόμα: Η Ελλάδα παίζει πάντα άμυνα στις προκλήσεις της Τουρκίας… Τα «σουλάτσα» του Cesme στο Αιγαίο
Στο κάδρο βάζουν και τις ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, κάνοντας αναφορά σε ασκήσεις βόρεια της Σκύρου, με τη συμμετοχή 20 πλοίων και αεροπορικών δυνάμεων, λες και η χώρα μας χρειάζεται να παίρνει την τουρκική άδεια για να κάνει ασκήσεις εντός της επικράτειάς της. Ενώ για ακόμα μια φορά γίνεται αναφορά στα «αποστρατιωτικοποιημένα» νησιά του Αιγαίου και τις δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτά.
Με θράσος, μάλιστα, οι τουρκικές πηγές υποστηρίζουν πως «η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τις ενέργειες και τη ρητορική που αυξάνουν την ένταση και να προσπαθήσει στην επίλυση των προβλημάτων με συναντήσεις και ειλικρινή διάλογο».
Όπως καταλαβαίνει κανείς, η εμμονή της ελληνικής πλευράς να κινείται σε τροχιά διερευνητικών επαφών με… κάθε κόστος αποθρασύνει τους Τούρκους, οι οποίοι όχι απλώς δεν σταματούν την εμπρηστική ρητορική τους, αλλά συνεχίζουν να αμφισβητούν με κάθε μέσο τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Κάτι το οποίο κατήγγειλε η Ελληνική Λύση, τονίζοντας ότι με το Cesme στην καρδιά του Αιγαίου θα έπρεπε να σταματήσουν άμεσα οι διερευνητικές. Το κόμμα μάλιστα του Κυριάκου Βελόπουλου εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι είτε ψεύδεται είτε αποδέχεται εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, με αφορμή προηγούμενες δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες «διάλογος με τους Τούρκους θα γίνει μόνο εάν σταματήσουν τις προκλήσεις».