Με φόντο τις συνέπειες της πανδημίας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι η παρούσα κρίση είναι χειρότερη από την τελευταία οικονομική κρίση του 2008. Κλειστά καταστήματα, λουκέτα και χιλιάδες «ενοικιάζεται» επισκιάζουν την καθημερινότητά μας. Ποιο όμως είναι το άμεσο σχέδιο της κυβέρνησης; Οι απαντήσεις αναμένεται να δοθούν την προσεχή Πέμπτη…
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε πλήρη παράλυση την οικονομία, αλλά και σε οικονομική ανέχεια τους επαγγελματίες. Τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας δεν είναι απεριόριστα, και η οικονομία αναγκαστικά πρέπει να ανοίξει, αφού το κράτος -έχει δεν έχει κρούσματα- δεν μπορεί να υποστηρίξει άλλο ένα τέτοιο καταστροφικό «κλείσιμο»…
Έτσι το σχέδιο είναι μονόδρομος. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει πολλές επιλογές. Όσο και να θέλει να δείξει, ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του, ότι τις λύσεις και τις αποφάσεις τις ορίζουν εκείνοι, η πραγματικότητα είναι άλλη. Η πραγματικότητα είναι ότι τα λεφτά τελειώνουν, η οικονομία δεν αντέχει και τα «ανοίγματα» είναι αναπόφευκτα.
Το δυσάρεστο είναι ότι lockdown και μέτρα απαγόρευσης δεν θα σταματήσουν, ακόμα και αν τα σχολεία και το λιανεμπόριο ανοίξουν…
Ανοιχτό, άφησε το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown κατά μια εβδομάδα στην Αττική, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων
Τα σχολεία φαίνεται πως θα ανοίξουν μαζί με το λιανεμπόριο. Και αυτό για έναν και βασικό λόγο. Η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου -είτε με click away είτε όχι- θα γίνονταν από μέρα σε μέρα. Η οικονομία στενάζει. Όμως αν άνοιγε το λιανεμπόριο, οι «φωνές» τύπου, «γιατί το λιανεμπόριο, και όχι τα σχολεία;» θα ήταν πολλές.
Προτεραιότητα φαίνεται πως θα δοθεί σε νηπιαγωγεία και δημοτικά. Αυτά θα ανοίξουν πρώτα. Σε μία ή δύο εβδομάδες αργότερα, θα ανοίξουν και γυμνάσια-λύκεια. Άρα, μέσα στον Μάρτιο θα έχουν ανοίξει όλες οι σχολικές βαθμίδες. Το ερώτημα είναι αν θα εξαιρεθούν τα σχολεία τα οποία βρίσκονται στις «κόκκινες περιοχές.
Γώγος: «Ίσως ανοίξει το λιανεμπόριο με click away από 1η Μαρτίου»
«Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα, από την άποψη ότι δε φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Παθολογίας. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η εκπαίδευση, καθώς τα παιδιά έχουν μείνει πολύ καιρό εκτός σχολείο, ενώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στην τριτοβάθμια. «Η συζήτηση θα γίνει και για τα δύο και θα δούμε ποιο είναι πιο ασφαλές να ξεκινήσει», επισήμανε.
Τι θα γίνει με τα κομμωτήρια
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι σκέφτεται σοβαρά να ανοίξει και τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παρασκευή, αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας – προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής, φαίνεται ότι η εικόνα είναι αρκετά αισιόδοξη, με την κατάσταση μάλλον να σταθεροποιείται, συμπληρώνοντας ότι θα μπορούσε 1η Μαρτίου να ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα καταστήματα με την μέθοδο του click away, ενώ για την εστίαση ανέφερε ότι «ο Απρίλιος θα είναι σίγουρα ένας πολύ καλύτερος μήνας».