Έξυπνα μέτρα για το πέρασμα σε μια σχετική κανονικότητα μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, αλλά και μια πολύ ισχυρή πιθανότητα για δυσάρεστες εξελίξεις, περιέγραψε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Ο Γιάννης Καλομενίδης, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, προέβλεψε επιδείνωση της κατάστασης στο ΕΣΥ τις επόμενες εβδομάδες.
Για τον κ.Γωγο τέσσερις είναι οι προϋποθέσεις για να περάσουμε σε άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου: «Περιμέναμε νωρίτερα την αποκλιμάκωση. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με αυτές τις καταστάσεις, ωστόσο λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι α) τα κρούσματα θα κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα, β) θα τηρούμε τα μέτρα, γ) το R θα γυρίζει γύρω από το 1 και δ) οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν με την σχέση των θετικών τεστ προς τα συνολικά να μην περνάει το 4, θα μπορέσουμε στις 15/3 να αποκλιμακώσουμε και να έχουμε μια καλύτερη οικονομική και κοινωνική μας δραστηριότητα».
Και συνέχισε αναφερόμενος στα καταστήματα: «Φαντάζομαι ότι με την σωστή τήρηση των μέτρων στα μαγαζιά, εκεί που έχουμε τόσο κόσμο να κυκλοφορεί έξω, το να υπάρχει και με συγκεκριμένο αριθμό και με συγκεκριμένα μέτρα μέσα στα μαγαζιά, ένας συγκεκριμένος αριθμός ατόμων, νομίζω δεν θα προσθέσει τίποτα ιδιαίτερο».
Για το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Γώγος είπε πως «εφόσον τα πράγματα πάνε καλά και πέσουν τα κρούσματα θα μπορούμε να δούμε και μια έξυπνη διαχείριση του ανοίγματος με πολλά τεστ, συχνή επιτήρηση των κρουσμάτων με έγκυρη διάγνωση θετικών ασθενών αλλά και με εμβολιασμό φοιτητών στα ΑΕΙ».
Ο καθηγητής εκτίμησε πως είναι πιθανό να δούμε επιπλέον πίεση στο σύστημα υγείας για ακόμη μια έως δύο εβδομάδες: «Θα υπάρχει μια μεγάλη πίεση λόγω της συσσώρευσης του αριθμού των κρουσμάτων και της επιβάρυνσης της υγείας τους όπως συμβαίνει μετά από 7-10 μέρες νόσου. Το απευχόμαστε αλλά είναι πιθανό να συμβεί».
Καθηγητής Καλομενίδης: «Το τρίτο κύμα χτυπά την Αττική, η κατάσταση θα επιδεινωθεί»
Ο Γιάννης Καλομενίδης πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και επίκουρος καθηγητής στο ΕΚΠΑ τόνισε ότι η πίεση είναι τεράστια στην Αττική, αλλά «όλα τα νοσοκομεία είναι προετοιμασμένα και έχουν εμπειρία στη διαχείριση της πανδημίας καθώς το τρίτο κύμα χτυπά την Αττική».
Επεσήμανε ότι μετά από εφημερία στο νοσοκομείο, η πληρότητα αγγίζει το 100%, ενώ μια από τις παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου ονομάζεται πλέον κλινική Covid ενώ η ΜΑΦ χρησιμοποιείται πλέον σαν ΜΕΘ.
Ο καθηγητής εκτίμησε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες: «Στην Αττική δεν θα αιφνιδιαστούμε όπως συνέβη στη Βόρεια Ελλάδα. Βοηθά και το γεγονός ότι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν εμβολιαστεί και έτσι δεν θα απουσιάζουν από τα νοσοκομεία στην κορύφωση της μάχης».
Σε ότι αφορά την ανοσία της αγέλης, εκτίμησε ότι θα έχει επιτευχθεί το φθινόπωρο.