Στον αέρα τινάσσεται το πολυδιαφημισμένο κυβερνητικό πρόγραμμα κατεδαφίσεων σε αιγιαλούς και παραλίες.
- Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου
Με τροπολογία που κατατέθηκε ξαφνικά αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, υπογεγραμμένη από 12 υπουργούς της κυβέρνησης, αναστέλλονται όλες οι κατεδαφίσεις σε αιγιαλούς μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2021, με πρόφαση τον κορωνοϊό.
Η τροπολογία έρχεται μόλις τρεις μήνες μετά την επιστολή της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και του νυν υφυπουργού Νίκου Ταγαρά, προς τις επτά Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας, με την οποία τους ζητούσαν να επισπεύσουν τις προσπάθειες για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών που έχουν κριθεί τελεσίδικα κατεδαφιστέες!
«Οι 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας καλούνται να ενημερώσουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου για τις ενέργειές τους και να προβούν είτε στην άμεση διεξαγωγή των σχετικών διαγωνισμών ανάδειξης αναδόχου είτε στην υλοποίηση των έργων κατεδάφισης τελεσίδικων αυθαιρέτων κατασκευών, στην περίπτωση που έχει ορισθεί ανάδοχος» αναφερόταν στην επιστολή.
Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ανταποκρίθηκαν και προχώρησαν στην υπογραφή συμβάσεων με εργολάβους για τις κατεδαφίσεις, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό το Δημόσιο να υποχρεωθεί να καταβάλει αποζημιώσεις για καθυστερήσεις.
Για παράδειγμα στην Κρήτη η σχετική σύμβαση, διάρκειας 36 μηνών, υπεγράφη στα τέλη Ιανουαρίου με προϋπολογισμό 1.135.000 ευρώ. Παρόμοιος είναι ο προϋπολογισμός που υπέγραψε και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, με τον εργολάβο να πραγματοποιεί πριν από λίγες ημέρες και τις πρώτες κατεδαφίσεις.
Πριν προλάβει, λοιπόν, να στεγνώσει το μελάνι στις υπογραφές των συμβάσεων με τους αναδόχους, έρχεται η κυβέρνηση με μία αιφνιδιαστική τροπολογία να βάλει στον «πάγο» το πρόγραμμα κατεδαφίσεων για τους επόμενους οχτώ μήνες. Έτσι, με την οριζόντια ρύθμιση αναστέλλονται εκατοντάδες πρωτόκολλα κατεδάφισης σε αιγιαλούς και παραλίες για δημόσιες και δημοτικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, ενώ οι ευνοϊκές ρυθμίσεις επεκτείνονται και στα ιδιωτικά κτίσματα.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η ρύθμιση εισάγεται γιατί ο κορωνοϊός καθυστέρησε τις διαδικασίες νομιμοποίησης. Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα οι πιέσεις από ξενοδόχους και ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες τουριστικών περιοχών προς την κυβέρνηση για να αρθούν οι κατεδαφίσεις ήταν ασφυκτικές.
Πριν από λίγες ημέρες τουριστικοί φορείς της Κρήτης έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στους συναρμόδιους υπουργούς, ζητώντας την αναστολή των κατεδαφίσεων, οι οποίες θα επιφέρουν οικονομική κατάρρευση ιδιαίτερα σημαντικών για την οικονομική ανάπτυξη τουριστικών μονάδων. Καλούν το ΥΠΕΝ να προχωρήσει άμεσα σε σχετική ρύθμιση για την υπαγωγή τους στη διαδικασία νομιμοποίησης-τακτοποίησης με χρηματικό αντίτιμο.
Αντίστοιχη επιστολή έλαβαν οι αρμόδιοι υπουργοί και από την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, η οποία ζητούσε την αναστολή εκτέλεσης των 421 πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων, σε παραλίες, αιγιαλούς, δάση και ρέματα στα Δωδεκάνησα.