Lockdown μέσα στο lockdown εφαρμόζεται από σήμερα (4/3) στις 6 το πρωί, και θα διαρκέσει μέχρι και την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6 το πρωί.
Αναπροσαρμογές στους κωδικούς μετακίνησης (sms), χιλιομετρικά όρια, απαγορεύσεις γάμων και βαφτίσεων και αθλητική άσκηση, είτε με τα πόδια είτε με ποδήλατο περιμετρικά της οικίας του πολίτη, είναι τα βασικά σημεία των νέων μέτρων.
Κυβέρνηση και Επιτροπή Λοιμωξιολόγων αποφάσισαν ότι για να περιοριστεί η διασπορά του ιού, και να αποσυμφορηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα πρέπει οι πολίτες ουσιαστικά να περιοριστούν εντός του οικείου τους δήμο,υ και σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας τους, και αυτό για τις μετακινήσεις τους για βασικά αγαθά, τραπεζικές συναλλαγές και άθληση.
Δεν είναι λίγοι όσοι μιλούν για κοροϊδία και υποκρισία από την πλευρά της κυβέρνησης, υπό την άποψη ότι ο συγκεκριμένος περιορισμός, δηλαδή της απαγόρευσης της μετακίνησης από δήμο σε δήμο, ίσχυε κανονικά και «με τη βούλα» σε όλα τα lockdown, αλλά «διαφοροποιήθηκε» και αφέθηκε ανοιχτό μετά τη βόλτα του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα.
Τι αλλάζει στα sms – Πώς θα πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις
- SMS 2: για μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ) θα πραγματοποιείται μετακίνηση μόνο είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας
- SMS 3: για μετάβαση σε τράπεζες θα πραγματοποιείται μετακίνηση μόνο είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας
- SMS 6: για σωματική άσκηση ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο
- SMS 4: μετακίνησης για παροχή βοήθειας, κατά τον έλεγχο θα ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις
Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.ΑΣ.: «Δεν ισχύει το όριο των 2 χιλιομέτρων εντός του δήμου»
«Με τα πόδια αν θέλουμε να πάμε από την Αγία Παρασκευή στη Γλυφάδα και στο Σούνιο μπορούμε, αρκεί να μην έχουμε πάρει κάποιο μέσο, όπως το αυτοκίνητο», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Θοδωρής Χρονόπουλος, με αφορμή τα νέα μέτρα και τους κωδικούς μετακίνησης.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Χρονόπουλος, οι αστυνομικοί περιμένουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση για να δουν τι ακριβώς ισχύει, αλλά και για τον τρόπο που θα διενεργούν τους ελέγχους.
Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι, «τα δύο χιλιόμετρα δεν έχουν να κάνουν με το όριο στους δήμους, η μετακίνηση μας μέσα στους δήμους θα επιτρέπεται ανεξαρτήτως χιλιομετρικών αποστάσεων», ενώ είπε ότι, όσο αφορά στον κωδικό 6 για άσκηση, δεν υπάρχει περιορισμός αποστάσεων για κάποιον που μετακινείται με τα πόδια ή το ποδήλατο.
«Με τα πόδια αν θέλουμε να πάμε από την Αγία Παρασκευή στη Γλυφάδα και στο Σούνιο μπορούμε, αρκεί να μην έχουμε πάρει κάποιο μέσο, όπως το αυτοκίνητο», είπε σχετικά.
Όσο αφορά στον κωδικό 4, είπε πως, «δεν προκύπτει περιορισμός ως προς το δήμο ή το άτομο στο οποίο παρέχουμε βοήθεια. Όμως είναι δύσκολη εξίσωση, είναι κάτι άμεσης ανάγκης και μας φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση και είναι άδικο για εκείνους που πραγματικά μετακινούνται για λόγους ανάγκης».
Σχολεία και τελετές
- στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο)
- αναστέλλεται η τέλεση γάμων, βαφτίσεων αλλά και μνημόσυνων
- με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα ατόμων
Σχετικά με τα σχολεία στις περιοχές αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) είναι σε αναστολή η δια ζώσης λειτουργία των λυκείων, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) είναι σε αναστολή η δια ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων και βαθμίδων εκπαίδευσης (εξαιρουμένης της ειδικής αγωγής).
Δημόπουλος: «Είμαστε στο δυσκολότερο σημείο, κυριαρχία μεταλλάξεων»
«Όταν έχουμε τόσο μεγάλη διασπορά σε μια περιοχή 5 εκατομμυρίων κατοίκων, τι να απομονώσεις. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής ιατρικής, Θάνος Δημόπουλος, αναφερόμενος στη διασπορά κορονοϊού στην Αττική.
«Υπάρχουν τρεις σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι εξηγούν τη σημερινή κατάσταση: Πρώτον η κόπωση όλων μας και επομένως η μη εφαρμογή ή η ελλιπής εφαρμογή των μέτρων. Δεύτερον ο καιρός. Φεβρουάριος – αρχές Μαρτίου η χειρότερη περίοδος για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, το έχουμε δει και στη γρίπη. Τρίτον, οι μεταλλάξεις», υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος.
Για τα κορωνοπάρτι, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ τόνισε ότι είναι οι χειρότερες συνθήκες για τη διασπορά του ιού. «Πολλά άτομα σε κλειστό χώρο που μιλάνε δυνατά μεταξύ τους. Ένας αν φέρει τον ιό θα υπάρχει ευρύτατη διασπορά», είπε ο κ. Δημόπουλος, ενώ δεν παρέλειψε να εξηγήσει τι συμβαίνει με τις μεταλλάξεις.
«Προφανώς κυριαρχούν οι μεταλλάξεις, και άλλες ενδεχομένως που δεν γνωρίζουμε ήδη έχουν αναφερθεί στην Καλιφόρνια και στην περιοχή της Νέας Υόρκης, και στην προσπάθεια του ιού να επιβιώσει χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Ο ιός γίνεται σαφώς πιο μεταδοτικός, γι’ αυτό επικρατεί μια μετάλλαξη έναντι κάποιας άλλης, ευτυχώς δε φαίνεται πιο θανατηφόρος. Αλλά όταν αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, αυξάνει κι ο αριθμός των θυμάτων» εξήγησε.
Θωμαΐδης: «Σε Θεσσαλία και Κρήτη έχουμε έκρηξη στο ιικό φορτίο»
«Ειδικά στη Θεσσαλία και στην Κρήτη φαίνεται να έχουμε μια έκρηξη στο ιικό φορτίο. Την άλλη εβδομάδα θα γνωρίζουμε εάν η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων θα έχει σύντομα αποτέλεσμα. Η εκτίμηση είναι ότι μπορούν να αυξηθούν πάνω από τα 2.702 τα κρούσματα γιατί θα αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και στην περιφέρεια» είπε στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.