Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (#IWD2021) το Κέντρο Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα (ΚΕ.ΜΕ.Φ.Ι.) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (European Public Law Organization) διοργάνωσε χθες (8/3), διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Γυναικεία Ηγεσία στη νέα εποχή».
Την εισαγωγική τοποθέτηση έκανε ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Επίτιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος τόνισε πως η σημερινή μέρα αποτελεί «ανέσπερη αφετηρία διαρκούς συνειδητοποίησης του χρέους απέναντι στην Γυναίκα. Ενός χρέους, του οποίου ο πυρήνας συνίσταται στην υπεράσπιση της αξίας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας της Γυναίκας, υπό όρους αναλογικής ισότητας και, κυρίως, υπό όρους ισότητας ευκαιριών και ισότητας στην αφετηρία».
Η εκπλήρωση αυτού του χρέους σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο «αποβαίνει, αυτονοήτως, όχι μόνον υπέρ της Γυναίκας αλλά και υπέρ αυτού τούτου του Κοινωνικού Συνόλου» και προϋποθέτει φυσικά την ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε και εμπράκτως να σεβαστούμε την Αρχή της Ισότητας των Φύλων. Η πλήρης εφαρμογή της Αρχής στην πράξη, δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ως επιμέρους απόδειξη πλήρους εφαρμογής στην πράξη του σεβασμού της Διαφορετικότητας, αναδεικνύεται σε καίριο πρόταγμα της Δημοκρατίας μας και του Πολιτισμού μας».
Η Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΕ.Φ.Ι, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη ξεκινώντας μίλησε για την ίδρυση του Κέντρου και για το στόχο του, που «προσβλέπει με εργαλεία την επιστημονική έρευνα και την πολιτική καινοτομία, να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία μας στα ζητήματα της ισότητας. Να προωθήσει την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου, σε όλες τις πτυχές, της ατομικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής».
Η πρώην υπουργός υπογράμμισε πως η γυναικεία ηγεσία, η ισχυρή, δηλαδή, παρουσία της γυναίκας στα κέντρα λήψης αποφάσεων «γίνεται προαπαιτούμενο στην εξέλιξη των κοινωνιών». Η ανάγκη για περισσότερες γυναίκες στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων αλλά και στην παραγωγική διαδικασία, γίνεται, σύμφωνα με την κ. Κεφαλογιάννη, «κορυφαία αναπτυξιακή προϋπόθεση».
Δυστυχώς, τόνισε η βουλευτής, λόγω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης βρισκόμαστε «αντιμέτωποι ξανά, με έντονα φαινόμενα ανισοτήτων που σηματοδοτούν την κοινωνική οπισθοδρόμηση. Μια οπισθοδρόμηση επικίνδυνη να χαθούν κοινωνικά επιτεύγματα που κατακτήθηκαν με αγώνες δεκαετιών». Μέσα σε όλα αυτά προστίθεται το πρόβλημα της γυναικείας υποεκπροσώπησης στα κέντρα λήψης αποφάσεων, πρόβλημα ορατό και στην Ελλάδα, σύμφωνα με την κ. Κεφαλογιάννη.
Στο σημείο αυτό η βουλευτής έδωσε σαν παράδειγμα την δική της, προσωπική εμπειρία, λέγοντας πως όταν ξεκίνησε την καριέρα της στην πολιτική χρειάστηκε να καταβάλει πιο συστηματική προσπάθεια, σε σχέση με άντρες συναδέλφους της, «για να αποδείξω ότι δικαίως κατέχω μια θέση στην Βουλή των Ελλήνων. Γιατί;; Γιατί υπάρχουν παγιωμένα κοινωνικά στερεότυπα. Που δύσκολα σπάνε και ακόμα πιο δύσκολα προσπερνιούνται.»
Η βουλευτής Α’ Αθηνών δήλωσε πως το μείγμα για να οδηγηθούμε στο να «σπάσουμε τα αόρατα φράγματα που κρατούν τις γυναίκες στο παρασκήνιο» είναι «η αυτοπεποίθηση, οι ικανότητες και η ισχυρή δικτύωση των γυναικών». Κλείνοντας ανέφερε πως το ΚΕ.ΜΕ.Φ.Ι έρχεται να δημιουργήσει ένα χώρο διαλόγου, έρευνας, προβληματισμού, αλλά και δράσης καθώς «σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, χρειάζεται να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Περισσότερες γυναίκες παντού…».
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Διευθυντής Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) κ. Σπυρίδων Ι. Φλογαΐτης, η Ευρωβουλευτής, δικηγόρος, κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, η Elena Salgado Mendez, πρώην αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ισπανίας και η Καθηγήτρια στο University of Molise, Hilde Caroli Casavola.
Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, η κ. Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η κ. Αθηνά Χατζηπέτρου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α.Ε. και η κ. Μαριάννα Κάλμπαρη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο κ. Κώστας Λάβδας, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Διευθυντής και μέλος Δ.Σ. ΚΕ.ΜΕ.Φ.Ι.