Θολή εξακολουθεί να παραμένει η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, αφού το απόγευμα της Τετάρτης, τα 1.165 νέα κρούσματα κορωνοϊού, που καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ, αφορούν μόλις 19.025 τεστ συνολικά, αριθμός πολύ μικρότερος από αυτον που έχουμε δει να πραγματοποιείτα σχεδόν μια εβδομάδα πριν.
2.200 κρούσματα από το πρωί
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, ο ΕΟΔΥ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα νέα αύξηση κρουσμάτων, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήδη από νωρίς το πρωί, οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις είχαν φτάσει τις 2.200.
Έως και 3.000 κρούσματα τις επόμενες μέρες
Την ίδια στιγμή, επιστήμονες προειδοποιούν ότι η δεν έχουμε δει ακόμα την κορύφωση της επιδημιολογικής πορείας, η οποία θα αγγίξει τα 3.000 κρούσματα γύρω στις 20 Μαρτίου. «Η κορύφωση θα έρθει γύρω στις 20 Μαρτίου κι ενδεχομένως να υπάρξουν μέρες που θα καταγραφούν μέχρι και 3.100 κρούσματα. Ωστόσο, ο μέσος κυλιόμενος όρος θα παραμείνει στα 2.500-2.550 κρούσματα», υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης. Μάλιστα, ο καθηγητής υπενθύμισε τις ανάγκες του ΕΣΥ που ασφυκτυά και προέβλεψε ότι οι κλίνες ΜΕΘ θα αυξηθούν μέχρι τέλος του μήνα.
Το ΕΣΥ θα χρειαστεί νέες κλίνες ΜΕΘ
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης υποστηρίζει ότι διανύουμε ήδη την κορύφωση του επιδημιολογικού κύμματος και ότι μετά το Σαββατοκύριακο θα ξεκινήσει σταδιακή αποκλιμάκωση. Ταυτόχρονα όμως, λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, ο καθηγητής εξέφρασε την άποψη ότι στα τέλη Μαρτίου το ΕΣΥ θα χρειαστεί νέα ενίσχυση στις κλίνες ΜΕΘ.
Λάθος τα μέτρα και το lockdown
Την ίδια στιγμή, επιστήμονες κάνουν λόγο για αυστηρά περιοριστικά μέτρα και ανούσιο κλείσιμο του λιανεμπορίου.«Έπρεπε να ελέγχουμε χωρίς περιορισμούς και όχι να περιορίζουμε χωρίς έλεγχο»,δήλωσε στο MEGA, ο Nίκος Καπραβέλος και τόνισε πως έπρεπε να απομονωθούν τα κρούσματα και όχι οι άνθρωποι. Αντίστοιχη άποψη εξέφρασε και ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας ο οποίος δήλωσε ότι το lockdown θα έπρεπε να γίνει για λίγες εβδομάδες στην αρχή της πανδημίας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η κυβέρνηση επέλεξε να κατεβάσει ρολά ενώ στην ουσία δεν προσέφερε σημαντική ενίσχυση στο Σύστημα Υγείας.