Ήρθε η ώρα… Κάλεσμα επιστημόνων για αλλαγές στην Επιτροπή λοιμωξιολόγων και άνοιγμα δραστηριοτήτων (video)

Τι λένε Δερμιτζάκης, Παγώνη και Γιαμαρέλλου μετά τη «βόμβα» Κοτανίδου

Must Read

Μετά τις δηλώσεις κόλαφο για την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων από την καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Αναστασία Κοτανίδου και την παραδοχή ότι έχουν γίνει λάθη και ότι έχει χαθεί η σωστή πορεία της Επιτροπής, οι φωνές που μιλούν για αλλαγές σε πρόσωπα και αντιμετώπιση της κατάστασης με την πανδημία, δυναμώνουν.

Διαβάστε ακόμα: Οι λοιμωξιολόγοι προκαλούν «εγκεφαλικό» στην κυβέρνηση! Δεν υπάρχει φράγκο για ακόμα σκληρότερα μέτρα!

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης ζήτησε τη δημιουργία μια διεπιστημονικής επιτροπής και να βγει ξανά μπροστά ο Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ επεσήμανε ότι χρειάζεται άνοιγμα δραστηριοτήτων και εκμετάλλευση των εξωτερικών χώρων.

Η Ματίνα Παγώνη από την πλευρά της, σχολίασε ότι δεν αντέχει άλλο ο κόσμος να μείνει μέσα και πως η κ.Κοτανίδου είπε αυτό που βλέπουν όλοι.

Από την άλλη, η Ελένη Γιαμαρέλλου αν και είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει τις δηλώσεις Κοτανίδου, έριξε τη σπόντα της: «Η κυρία είναι εντατικολόγος, δέχεται πολύ φόρτο δουλειάς, έχει τρομακτική ευθύνη και είναι επόμενο να είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να κουράζεται περισσότερο από άλλους ανθρώπους και να βλέπει τα πράγματα λιγάκι διαφορετικά».

Δερμιτζάκης: Τσιόδρας, άνοιγμα και εξωτερικοί χώροι

Την ανάγκη για αλλαγές στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης και τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πενταμελής Επιτροπή από διαφορετικές ειδικότητες και να βγει ξανά μπροστά ο Σωτήρης Τσιόδρας, τον οποίο εμπιστεύονται οι πολίτες και στο παρελθόν μπόρεσε να επιτύχει συστράτευση του κόσμου.

«Από την εμπειρία μου σε εκατοντάδες Επιτροπές, μερικές από τις οποίες έχω προεδρεύσει, μπορώ να πω ότι Επιτροπές που έχουν μια ειδικότητα και είναι 30-40 άτομα δε λειτουργούν. Όταν υπάρχουν πάρα πολλές απόψεις για το ίδιο θέμα είναι πρόβλημα. Στην πρώτη φάση οι αποφάσεις ήταν απλές, έπρεπε μόνο να αποφασιστεί αν θα κλείσουν οι δραστηριότητες ή αν θα ανοίξουν, ενώ υπήρχε πολύ πιστή εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες. Η πολυπλοκότητα από το καλοκαίρι και μετά ήταν τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να λειτουργήσει μια Επιτροπή που έχει μόνο γιατρούς. Είναι μια στιγμή που πρέπει να πούμε ότι αυτή η Επιτροπή κουράστηκε, πέρασε ίσως το σημείο που μπορεί να λειτουργήσει. Ίσως κάποια μέλη της θα μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι χρήσιμα, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι διεπιστημονικότητα, δηλαδή πολλές διαφορετικές ειδικότητες και λίγοι άνθρωποι, πέντε όχι 30», δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης.

Και πρόσθεσε ότι τόσο η πολιτεία όσο και οι ειδικοί πρέπει να εστιάσουν στο να πείσουν τον κόσμο να λειτουργήσει διαφορετικά και τάχθηκε κατά των αυστηρότερων μέτρων επισημαίνοντας: «Δε μιλάμε για ρομπότ, αλλά για ανθρώπους πολύ πιεσμένους ψυχολογικά με το ακορντεόν».

Παράλληλα, προτείνει το άνοιγμα των καταστημάτων, των σχολείων, αλλά και της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους: «Εγώ προτείνω αποσυμπίεση σε κάποια σημεία, δηλαδή σχολεία, γιατί τα κλειστά σχολεία δεν κάνουν κακό μόνο στα παιδιά, αλλά και στους γονείς. Είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει μια οικογένεια με τα παιδιά 24 ώρες το 24ωρο μέσα στο σπίτι. Δεύτερον πρέπει να ανοίξουν κάποια μαγαζιά κι επιχειρήσεις, να αρχίσει να τρέχει η οικονομία, να φύγει το άγχος των ανθρώπων για την οικονομία, γιατί το άγχος δεν επιτρέπει να έχεις την αυτοσυγκέντρωση για να τηρήσεις τα μέτρα. Δεν έχει σημασία μόνο τι θα ανοίξουμε, αλλά με ποια συμπεριφορά. Συγχρόνως με αυτό το άνοιγμα, θα πρέπει να τρέξει μια τεράστια καμπάνια ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να συντονιστούν σε μια συμπεριφορά, η οποία ενώ θα αυξήσει την κινητικότητα, δε θα αυξήσει τη μετάδοση».

«Αυτή τη στιγμή η μετάδοση γίνεται σε χώρους που δεν είναι συνολικά μια δραστηριότητα, αλλά είναι σκορπισμένη σε μικρές δραστηριότητες που κάνει ο καθένας ασύντακτα σε εσωτερικούς χώρους χωρίς μάσκες. Είναι τεράστιο μειονέκτημα να είμαστε στα μέσα Μαρτίου και να μην εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι μπορούμε να λειτουργούμε ως κοινωνία σε εξωτερικούς χώρους. Η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους θα έπρεπε να έχουν ανοίξει τώρα», κατέληξε.

Παγώνη: «Η κ.Κοτανίδου είπε αυτό που βλέπουν όλοι… Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο»

Η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη ήταν ξεκάθαρη ως προς την κατάσταση και με τον ιό και με την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων: «Κανένας ιός δεν έχει φύγει. Εδώ θα είναι και ο κορωνοϊός. Απλώς θα εμβολιαστούμε και οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές. Η κ. Κοτανίδου είπε αυτό που βλέπουν όλοι. Είπε ότι είναι πολύς κόσμος στην επιτροπή, διαφορετικοί άνθρωποι, πολλές ώρες στις συνεδριάσεις και είναι λογικό που είπε ότι χάσαμε το δρόμο. Όταν τα άτομα είναι πολλά μπλέκεται και η κατάσταση».

Όσο για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας είπε: «Πρέπει να συνδυαστούν τα μέτρα με τη διασκέδαση. Το τριήμερο δεν σημαίνει ότι δε θα διασκεδάσουμε. Αλλά δεν θα πάμε στου Φιλοπάππου. Θα διασκεδάσουμε σπίτι μας, με την οικογένειά μας. Μπορείτε να πάρετε ένα άτομο της καθημερινότητάς σας και να πετάξετε αετό στο βουνό, και να είστε μόνοι σας. Είναι μεγάλο πρόβλημα το τι θα γίνει με τα πάρκα την Καθαρά Δευτέρα. Δεν έχουμε φτάσει σε ψηλό επίπεδο εμβολιασμού. Βλέπουμε τις μεταλλάξεις, πόσος κόσμος νέος είναι στα νοσοκομεία. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων που είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει, η κ. Παγώνη ανέφερε: «Μετά τις 17 του μήνα, τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται σιγά σιγά. Θα αργήσουν να μειωθούν όσοι είναι στις ΜΕΘ, θα χρειαστεί κάνα δεκαπενθήμερο. Μετά τις 17 να ξεκινήσουν τα σχολεία, και μαζί τα καταστήματα με τα sms ώστε να ελέγχεται ο κόσμος. Στο τέλος της άλλης βδομάδας. Δεν είναι δυνατόν να κλειστεί παραπάνω ο κόσμος στα σπίτια του. Η οικονομία βλέπουμε που έχει φτάσει. Αρχές Απριλίου, το πρώτο δεκαπενθήμερο, πρέπει να ξεκινήσει η εστίαση, γιατί δεν είναι δυνατόν να μαζεύονται όλοι στα παγκάκια και στις πλατείες για να πίνει καφέ. Δεν αντέχει ο κόσμος να μείνει άλλο μέσα».

Γιαμαρέλλου: «Αν μια επιτροπή θέλει να είναι σωστή, δεν μπορεί να έχει πάντα ομοφωνία»

Η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Ελένη Γιαμαρέλλου μάλλον δεν συμφωνεί με τα όσα είπε η κ.Κοτανίδου για κούραση και λάθη της Επιτροπής: «Δεν θέλω να σχολιάσω αυτά που είπε η κ. Κοτανίδου. Είμαστε 13-14 μήνες στην επιτροπή, μια ομάδα ανθρώπων που δουλεύουμε, προβληματιζόμαστε, αγωνιζόμαστε να είμαστε σωστοί με τη συνείδησή μας. Οι αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, βασίζοται στις γνώσεις του καθενός, και που θα μεταφερθούν στην πολιτική ηγεσία, είναι κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο. Αν μια επιτροπή θέλει να είναι σωστή, δεν μπορεί να έχει πάντα ομοφωνία. Υπάρχουν θέματα για τα οποία υπήρχε πλήρη ομοφωνία».

Και κατέληξε με αιχμές κατά της Αναστασίας Κοτανίδου: «Αυτό που χρειάζεται να κάνει κάποιος είναι να κριτικάρει όσα έκανε και τι ανταπόκριση είχαν αυτά. Και αν χρειάζεται να αλλάξει τα σχέδιά του. Πράγμα που κάναμε πολύ συχνά. Η κυρία για την οποία με ρωτάτε είναι εντατικολόγος, δέχεται πολύ φόρτο δουλειάς, έχει τρομακτική ευθύνη, και είναι επόμενο να είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να κουράζεται περισσότερο από άλλους ανθρώπους και να βλέπει τα πράγματα λιγάκι διαφορετικά».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This