Ο κορωνοϊός «αλυσόδεσε» και την εκπαίδευση στον Κορυδαλλό

«Χωρίς σχολείο, επισκεπτήρια και άδειες ζουν διπλό εγκλεισμό» λέει η διευθύντρια του ΣΔΕ Καλλιόπη Ορφανάκη

Must Read

Στο έλεος του Θεού έχει αφήσει το υπουργείο Παιδείας τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) που λειτουργούν σε αρκετές φυλακές της χώρας εν μέσω της πανδημίας.

Οι συγκεκριμένες εκπαιδευτικές δομές έπαψαν να λειτουργούν κανονικά από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν έκλεισαν όλα τα σχολεία λόγω της επιβολής του δεύτερου lockdown. Το μόνο που επιτρέπεται πλέον στα ΣΔΕ των φυλακών (κι αυτό από τον Ιανουάριο) είναι η παροχή εκπαιδευτικού υλικού, δηλαδή εργασιών στους μαθητές, κάτι όμως που δεν καλύπτει τις μαθησιακές ανάγκες τους.

  • Από τη Γιώτα Φλώρου

«Το σχολείο στις φυλακές είναι ένας τρόπος να αντιμετωπιστούν η στέρηση της ελευθερίας, η ρουτίνα, ο άπλετος χρόνος. Ισχυρά κίνητρα είναι και η μείωση της ποινής, αλλά και το απολυτήριο. Ο τίτλος σπουδών μπορεί σε εμάς να φαίνεται απλό, αλλά για τους κρατουμένους δεν είναι δεδομένο. Τους δίνει τη δυνατότητα, όταν αποφυλακιστούν, να προχωρήσουν στην εκπαίδευσή τους ή να αναζητήσουν εργασία με καλύτερες συνθήκες» λέει στην «Espresso» η διευθύντρια των εκπαιδευτικών δομών του 2ου ΣΔΕ των Φυλακών Κορυδαλλού Καλλιόπη Ορφανάκη.

Κρατούμενοι μαθητές σε αίθουσα του 2ου ΣΔΕ των Φυλακών Κορυδαλλού

Ωρομίσθιοι

Στο συγκεκριμένο σχολείο φοιτούν 83 μαθητές με μέσο όρο ηλικίας τα 30 έτη και απασχολούνται 14 καθηγητές, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ωρομίσθιοι. Η κυρία Ορφανάκη υποστηρίζει πως, καθώς οι μαθητές δεν μετακινούνται, κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό μόνο από τους εκπαιδευτικούς που έρχονται από έξω. Και εκείνοι, όμως, κάνουν συχνά rapid tests, ενώ γενικότερα στα σχολεία τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας.
«Εχουμε ζητήσει να ξεκινήσουν πάλι τα διά ζώσης μαθήματα στο ΣΔΕ κατ’ εξαίρεση, όπως στα σχολεία ειδικής αγωγής» αναφέρει, μεταφέροντας τη μεγάλη επιθυμία των μαθητών να ανοίξει ξανά το σχολείο. «Το κίνητρο δεν είναι μόνο η μείωση της ποινής τους. Στο σχολείο βλέπουν ανθρώπους από έξω, μαθαίνουν νέα. Τώρα, χωρίς το σχολείο, χωρίς επισκεπτήρια, άδειες, χωρίς τα θεραπευτικά προγράμματα, δεν έχουν διεξόδους και ζουν έναν διπλό εγκλεισμό».

Το υπουργείο

Στο 2ο ΣΔΕ των Φυλακών Κορυδαλλού δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τηλεκπαίδευση, όπως στα υπόλοιπα σχολεία. «Η σύνδεση των κρατουμένων στο διαδίκτυο δεν επιτρέπεται για λόγους ασφαλείας. Ακόμα και αν είχαμε πάρει άδεια από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να έχουμε σύνδεση, δεν θα μπορούσαμε να το υποστηρίξουμε γιατί στο κατάστημα κράτησης υπάρχουν παλιοί υπολογιστές που δεν μπορούν να αναβαθμιστούν» εξηγεί η κυρία Ορφανάκη και προσθέτει: «Για εμάς η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να καλύψει τη διά ζώσης. Οι άνθρωποι εδώ έχουν διαφορετικές μαθησιακές ανάγκες. Στον κρατούμενο που έχει αφήσει το σχολείο 20 χρόνια δεν μπορείς απλά να του λες τι να κάνει, πρέπει να πας από πάνω του και να του δείξεις».

Απολυτήριο

Η φοίτηση στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών είναι δύο χρόνια και στο τέλος οι μαθητές αποκτούν απολυτήριο γυμνασίου, που είναι ισότιμο με τα απολυτήρια της τυπικής εκπαίδευσης. Ετσι, μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ένα λύκειο. Το πρόγραμμα σπουδών είναι ευέλικτο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ενηλίκων. Δεν υπάρχουν τα κλασικά μαθήματα, όπως μαθηματικά, αρχαία κ.ά., αλλά γραμματισμοί, όπως γλωσσικός, Μαθηματικός, Αγγλικός. Στα μαθήματα δεν χρησιμοποιείται η λεγόμενη «μετωπική διδασκαλία», όπως στα κανονικά σχολεία, αλλά η διαφοροποιημένη, που περιλαμβάνει ομάδες εργασίας, προσομοιώσεις, παιχνίδια ρόλων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This