Με εκτενή αναφορά στον ντόρο που έχει ξεσπάσει γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca ξεκίνησε τη σημερινή τοποθέτησή της η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι στη χώρα μας συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί με το εν λόγω εμβόλιο.
Μάλιστα, επισήμανε ότι όσοι από εκείνους που είναι να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca σπεύδουν να πάρουν αντιπηκτικά πριν από τον εμβολιασμό, φοβούμενοι ενδεχόμενο περιστατικό θρόμβωσης, καλό είναι να μην τα χρησιμοποιούν, τονίζοντας, για μια ακόμη φορά, πως τα σχετικά περιστατικά που έχουν καταγραφεί είναι πολύ σπάνια και πιθανότατα δεν σχετίζονται με τον συγκεκριμένο εμβολιασμό.
«Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες, συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνoυν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO, καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου Covid-19.
»Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει», ανέφερε η κα Θεοδωρίδου.
Η σειρά των ευπαθών ομάδων
Ακολούθως, η κυρία Θεοδωρίδου υπενθύμισε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού των ευπαθών ομάδων, με χρόνια νοσήματα.
Πρόκειται, συνοπτικά, για τα εξής:
- Άτομα με μεταμόσχευση
- Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια
- Άτομα με κυστική ίνωση
- Καρκίνος υπό αγωγή
- Σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού
- Σοβαρή καρδιακή νόσος
- Σοβαρή ηπατική νόσος
- Άτομα σε ανοσοκαταστολή
- Άλλα νοσήματα (Σύνδρομο Down, κ.ά.)
*Δείτε εδώ την αναλυτική προτεραιοποίηση των ασθενών που πάσχουν από νοσήματα υψηλού κινδύνου.
«Άφαντοι» ένα 15% που είχε προγραμματισμένο εμβολιασμό με AstraZeneca
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφερόμενος στο αν και κατά πόσο «φοβήθηκε] ο κόσμος να πάει για το εμβόλιο της AstraZeneca, σημείωσε ότι «μέχρι τις 17.30, σήμερα, υπήρχαν 7.815 προγραμματισμένα ραντεβού και πραγματοποιήθηκαν 6.684 ραντεβού, ποσοστό 85%, πολύ υψηλό δεδομένων των συνθηκών. Είναι το ποσοστό, συνήθως, που πλησιάζει σε μια απλή, καθημερινή μέρα, που δεν έχουμε τέτοιου είδους ζητήματα».
«Σε σχέση με το άνοιγμα της επόμενης ομάδας, που είναι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, η πλατφόρμα για το ραντεβού θα ανοίξει την Παρασκευή 19 Μαρτίου. Είναι περίπου 250.000 άτομα, είναι πολύ συγκεκριμένες οι παθήσεις και η ένταξη των πολιτών έγινε από την ΗΔΙΚΑ», επισήμανε, αναφερόμενος και ο ίδιος στην ομάδα που παίρνει σειρά στους εμβολιασμούς.
Κατόπιν, σειρά στην πλατφόρμα των ραντεβού παίρνουν τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών (στις 26/03) και αρχές Απριλίου θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού οι ηλικίας 65-69, επισήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Δυνατότητα επιλογής εμβολίου
Απαντώντας, εξάλλου, στο πότε ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει με ποιο εμβόλιο θα εμβολιαστεί, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας διευκρίνισε ότι αυτό μπορεί να γίνει εφικτό από το τέλος Μαρτίου, οπότε και αναμένεται να ενωθούν τα συστήματα των εμβολίων της Pfizer και της Moderna από τη μία και της AstraZeneca από την άλλη, εφόσον, φυσικά, υπάρχει επάρκεια.
«Κατ’ αρχήν έχουμε πει από την προηγούμενη ενημέρωση ότι, σταδιακά, ενώνονται τα δυο συστήματα εμβολιασμού που έχουμε. Και τα άτομα που είναι δικαιούχα με τα άλλα δύο εμβόλια, καθώς και το εμβόλιο της AstraZeneca. Από την στιγμή που στο τέλος του μήνα που θα ενωθούν τα δυο συστήματα, όλοι θα είναι δικαιούχοι για όλα τα εμβόλια, ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει», δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Στο ερώτημα, τέλος, εάν θα δοθεί δυνατότητα υποκατάστασης στην περίπτωση που κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση AstraZeneca και αρνηθεί την δεύτερη με το εν λόγω εμβόλιο, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε: «Το θέμα αν είχε κάνει την πρώτη δόση για να κάνει την δεύτερη, αυτό έχει και μια επιστημονική χροιά, ανάλογα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα ακολουθήσουμε όποια απόφαση μας πει».