Γερμανική πατέντα, είναι τα πολυδιαφημισμένα από την ελληνική κυβέρνηση self tests, τα οποία πραγματοποιούνται στο σπίτι για την ανίχνευση του κορωνοϊού, στην οποία μάλιστα συμμετέχει και η «αμαρτωλή» Siemens, γνωστή στη χώρα μας κυρίως για τα «μαύρα ταμεία», μέσω των οποίων πλασάρονταν μίζες για να ροκανίζεται το δημόσιο χρήμα. Γνωστή, επίσης, για τις καλές σχέσεις που διατηρεί με στελέχη της σημερινής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του newsbreak.gr, τo Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για τα Φάρμακα και τις Ιατρικές Συσκευές, της Γερμανίας (BfArM), δηλαδή ο αντίστοιχος ΕΟΦ, εκμεταλλεύτηκε τον προηγούμενο μήνα ένα «παράθυρο» στην κοινοτική οδηγία (2017/745), που αφορά στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ώστε να καταφέρουν πολλές εταιρίες να πλημμυρίσουν τα ράφια ακόμη και των σούπερ μάρκετ, με αυτά τα αμφιλεγόμενα τεστ.
Η οδηγία που εγκρίνει την διάθεση προϊόντων ακόμα κι αν δεν έχουν πιστοποιηθεί από την Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, έγινε χρήση μιας παραγράφου της κοινοτικής οδηγίας που αναφέρει πως σε ειδικές και έκτακτες περιπτώσεις, ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. μπορεί να εγκρίνει τη χρήση διαγνωστικού προϊόντος, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ακόμη κι αν το προϊόν αυτό έχει καταθέσει τα χαρτιά του αλλά δεν έχει πάρει ακόμη την πολυπόθητη σήμανση CE, που δείχνει ότι ένα προϊόν έχει πιστοποιηθεί από την Ε.Ε., και διαθέτει τις κατάλληλες προδιαγραφές. Στη συνέχεια, το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για τα Φάρμακα και τις Ιατρικές Συσκευές απευθύνθηκε σε ένα άλλο γερμανικό ινστιτούτο, το Paul-Ehrlich-Institute, το οποίο έθεσε υπεύθυνο για να ορίσει τις προδιαγραφές με βάση τις οποίες έπρεπε τα προϊόντα αυτά να κυκλοφορήσουν στην γερμανική αγορά. Εν ολίγοις, τα τεστ αυτά δεν έχουν ακόμη την έγκριση της Ε.Ε., αλλά μόνο του γερμανικού κράτους, που προφανώς ήθελε να δει εταιρίες του, να κερδίζουν μερικά έξτρα δις ευρώ εν μέσω πανδημίας. Τη σχετική έγκριση έλαβαν, τελικά, από το γερμανικό κράτος, μία σειρά εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η Siemens, φυσικά.
Το παράθυρο που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η ελληνική κυβέρνηση
Ως γνωστό, όμως, όταν ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε., εγκρίνει ένα προϊόν, μπορεί να το εισάγει στην αγορά κι ένα άλλο κράτος-μέλος, ακόμη κι αν το προϊόν αυτό, δεν έχει εγκριθεί κεντρικά από τα αρμόδια όργανα της Ένωσης. Και αυτό ακριβώς το παράθυρο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η ελληνική κυβέρνηση, για να γεμίσει την αγορά με δεκάδες εκατομμύρια τεστ, τα οποία ούτε κεντρική έγκριση από την Ευρώπη έχουν, ούτε είναι βέβαιο πως μπορούν να ανιχνεύσουν με ακρίβεια τον ιό, ούτε αποτελέσματα αναμένεται να φέρουν, καθώς είναι στην διακριτική ευχέρεια των πολιτών που τα κάνουν, να δηλώσουν εάν βρέθηκαν θετικοί.
Το επόμενο ερώτημα, φυσικά, είναι από ποια εταιρεία θα προμηθευτεί η χώρα μας τα συγκεκριμένα τεστ. Υπάρχει περίπτωση, η Siemens, να έχει ενεργοποιήσει ξανά κάποιες από τις παλιές γνωριμίες της στη χώρα μας αλλά και κάποιες από τις παλιές… μεθόδους της;
Νωρίτερα σήμερα, η Siemens ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της, πως έλαβε ειδική προσωρινή έγκριση από τον Γερμανικό Οργανισμό Φαρμάκων (BfArM) για την χρήση των self test, στην Γερμανία.