Tην ώρα που οι υψηλοί προσκεκλημένοι των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 απολάμβαναν στο Προεδρικό Μέγαρο γαρίδες κιμά και συναφή εδέσματα, διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινούς θαλάμους με πρόχειρους αναπνευστήρες έχαναν τη ζωή τους.
- Από την Ντίνα Ιωακειμίδου
Την ώρα της στρατιωτικής παρέλασης που διεξήχθη σε μια αποκλεισμένη πόλη και με απόντα τον λαό, το εξουθενωμένο ψυχολογικά και σωματικά ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ κουβαλούσε στους ώμους του το βάρος μιας ακόμη ζωής που θα μπορούσε να σωθεί, αλλά δεν σώθηκε.
Οι αποτρόπαιες εικόνες από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας με τους διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, εικόνες κοινές σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της χώρας, και ιδιαίτερα σε αυτά της Αττικής, δεν μπορούν πλέον, παρά τις εργώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης, να αποκρυβούν. Όπως δεν μπορούν να αποκρυβούν οι εγκληματικές ευθύνες αυτής της κυβέρνησης για το «Μπέργκαμο» που συντελείται στην Αττική, με περισσότερους από 700 διασωληνωμένους και με τους θανάτους από Covid-19 να προσεγγίζουν τους 8.000.
Στις 23 Μαρτίου, οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ ανήλθαν στους 125. Στο νοσοκομείο «Σωτηρία», στις 26 Μαρτίου δεν υπήρχε κανένα κρεβάτι ΜΕΘ, ενώ το ιατρικό προσωπικό ανακοίνωσε πως «αναγκαστικά κάποιοι ασθενείς, που σε άλλες περιπτώσεις θα παρέμεναν για περαιτέρω νοσηλεία, θα πρέπει να λάβουν εξιτήριο με φορητές συσκευές οξυγόνου».
Μείζον πρόβλημα στις παροχές οξυγόνου στα νοσοκομεία
Η ΠΟΕΔΗΝ διά του προέδρου της Μιχάλη Γιαννάκου δηλώνει πως υπάρχει μείζον πρόβλημα στις παροχές οξυγόνου στα νοσοκομεία. Στο «Αττικό» δεν επαρκεί το οξυγόνο, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μετακινούνται από κλινική σε κλινική. Στα «Λαϊκό», που κατέρρευσε στην προχθεσινή του εφημερία, ασθενείς που ανέμεναν επί σειράν ημερών την εισαγωγή τους σε ΜΕΘ κατέληξαν. Το ίδιο και στο Σισμανόγλειο – «Αμ. Φλέμινγκ».
Στο «Τζάνειο», το ιατρικό προσωπικό έστηνε ράντζα εν όψει της εφημερίας, ενώ στον Ερυθρό Σταυρό επικράτησαν σκηνές χάους, όταν η διοίκηση του νοσοκομείου ενημέρωσε ότι τίθενται σε εφημερία απροειδοποίητα, παρά το γεγονός ότι δεν διέθετε ούτε προσωπικό, αλλά ούτε και κενές κλίνες ΜΕΘ. Και ποια ήταν η έγνοια της διοίκησης του συγκεκριμένου νοσοκομείου; Η δημοσιοποίηση του γεγονότος. Και όχι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κλήθηκε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να εφημερεύσει.
Ασθενείς χάνουν τη ζωή τους από Covid-19, γιατί δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ, γιατί δεν υπάρχουν φορητοί αναπνευστήρες, γιατί χαλάνε οι πρόχειροι αναπνευστήρες. Ασθενείς πεθαίνουν και θα εξακολουθήσουν να πεθαίνουν, γιατί το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε νοσοκομεία μίας νόσου. Ασθενείς πεθαίνουν, γιατί, σε μία ακόμη σπασμωδική κίνηση, το «επιτελικό» κράτος ετοιμάζεται να μετατρέψει σε ΜΕΘ χειρουργικές αίθουσες νοσοκομείων.
Ασθενείς με Covid-19 όχι μόνο πεθαίνουν μόνοι τους, αλλά καταλήγουν βασανιστικά, γιατί στους κοινούς θαλάμους αντιστοιχεί ένας γιατρός (ειδικευόμενος) ανά 40 με 50 ασθενείς. Και, όταν οι ασθενείς συνέρχονται από την καταστολή, αισθάνονται απόλυτα τον πλαστικό σωλήνα 22 εκατοστών που κατεβαίνει στο στομάχι τους.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές, γιατί επέλεξε συνειδητά τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος στον στρατό των ημετέρων της, αντί της ενίσχυσης του ΕΣΥ και της επίταξης, έστω την ύστατη ώρα, των ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Η κυβέρνηση περιορίστηκε σε ένα απροκάλυπτο ρεσιτάλ κυνισμού και στη μετακύλιση των ευθυνών σε αυτούς που σηκώνουν τον σταυρό του μαρτυρίου, στους πραγματικούς ήρωες αυτών των ημερών: στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων!
Εφημερία με κομμένη την ανάσα στο «Γεννηματάς»
Παραμονή της στρατιωτικής παρέλασης της 25ης Μαρτίου, το νοσοκομείο «Γεννηματάς», που με fast track διαδικασίες μετατράπηκε κατά 45% με 50% σε νοσοκομείο Covid, μπαίνει σε εφημερία από τις 02.30 το μεσημέρι. Στις 10 το βράδυ, στα επείγοντα του νοσοκομείου επικρατεί συνωστισμός. Μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί η σήμανση που απαντάται παντού για «αυστηρή τήρηση των αποστάσεων στα δύο μέτρα».
Τα ασθενοφόρα πηγαινοέρχονται, ενώ το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό τρέχει πάνω κάτω ακατάπαυστα. Φορεία διακομίζουν ασθενείς, καροτσάκια μεταφέρουν ανήμπορους, ένας πατέρας μεταφέρει το παιδί του στην αγκαλιά του. Στον διάδρομο, οι ασθενείς στριμώχνονται αναμένοντας την εξέτασή τους. Αυτό που προκαλεί κατάπληξη είναι το γεγονός ότι, παρά τη φρενήρη κίνηση, επικρατεί μια περίεργη ησυχία. Κουβέντες και συνεννοήσεις χαμηλόφωνες μεταξύ γιατρών, νοσηλευτών και ασθενών. Όπως επίσης και η βουβή προσμονή των ασθενών στην ουρά.
Καμία διαμαρτυρία, σαν να έχει επιτευχθεί μια υπόρρητη συμμαχία μεταξύ ασθενών και υγειονομικού προσωπικού. Μια υπόρρητη συμφωνία που δηλώνει πως «είμαστε στα χέρια σας» και πως «με τη σιωπή μας δηλώνουμε τον σεβασμό μας στο έργο σας». Η σιωπή σπάει κάποια στιγμή, καθώς ακούγεται η φωνή ενός ασθενούς, ο οποίος απευθυνόμενος σε έναν γιατρό δηλώνει μεγαλόφωνα: «Στον ιδιωτικό τομέα θα παίρνατε πολλαπλάσια χρήματα. Κι όμως, είστε εδώ, δίπλα μας».
Το κτίριο 7, πρώην βιβλιοθήκη του νοσοκομείου, έχει μετατραπεί σε χώρο εξέτασης ασθενών για Covid. Εκεί, οι άσπρες στολές πηγαινοέρχονται αθόρυβα, όπως και τα φορεία, σε μια δυστοπική σύνθεση. Η διοίκηση του νοσοκομείου ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες πως, μετά το κτίριο 2, μετατρέπονται σε Covid και η Παθολογική, Γαστρεντερολογική και Ορθοπεδική Κλινικές, ενώ μετατράπηκε και η χειρουργική σε ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας). Το αποτέλεσμα ήταν μέσα σε χρόνο-ρεκόρ να πρέπει να διακομιστούν ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία και, παράλληλα, να πρέπει να αδειάσουν χώροι, να μεταρρυθμιστούν, να καθαριστούν, ώστε να καταστούν ασφαλείς για την εισαγωγή ασθενών Covid.
«Πλέον, το 40% με 45% του νοσοκομείου έχει μετατραπεί σε Covid. Και καλά εμάς, που έχουμε γονατίσει, δεν μας υπολογίζουν. Όμως, δεν υπολογίζουν το γεγονός ότι σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας κλείνουν σημαντικές κλινικές και τις επιπτώσεις που αυτό θα επιφέρει στη νοσηρότητα από άλλες ασθένειες;», σημειώνει στη «δημοκρατία» ο νοσηλευτής και μέλος του Δ.Σ. των Εργαζομένων Αντ. Παπάζογλου.
Είναι αυτό ακριβώς το ζήτημα που έθεσε και το Σωματείο Εργαζομένων του Θριάσιου Νοσοκομείου, κάνοντας λόγο για «ευθύνες ποινικού ενδιαφέροντος», καθώς καθημερινά χάνονται άνθρωποι και από άλλες παθήσεις, που είναι πλέον αδύνατον να αντιμετωπιστούν από το ΕΣΥ, το οποίο η κυβέρνηση έχει μετατρέψει σε σύστημα αντιμετώπισης μίας και μοναδικής νόσου.
Υπάρχουν υπεύθυνοι για το χάος και τους θανάτους
«Ναι, ζούμε φρικιαστικές καταστάσεις», θα σημειώσει με οργή η παθολόγος του νοσοκομείου «Γεννηματά» Αργυρή Ερωτοκρίτου. «Το βασικό συναίσθημα είναι ότι δεν έχεις τον έλεγχο της κατάστασης. Στην περασμένη εφημερία, μόλις πέντε γιατροί (δύο επιμελητές και τρεις ειδικευόμενοι) εφημέρευαν για 179 Covid ασθενείς. Είχαμε, δηλαδή, μια αναλογία ενός γιατρού για 36 ασθενείς. Ως γιατροί είμαστε συνηθισμένοι στην αντιμετώπιση εξαιρετικά δύσκολων καταστάσεων. Έχω δει ασθενή να πεθαίνει από αιμορραγία και δίπλα ακριβώς να καταλήγει άλλος ασθενής από έμφραγμα. Όμως, εδώ το βασικό αίσθημα είναι οργή και θυμός. Γιατί γνωρίζουμε ότι υπάρχει λύση. Γιατί γνωρίζουμε ότι υπάρχουν υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση. Προσλήψεις δεν γίνονται, ενώ τα ιδιωτικά θεραπευτήρια δεν επιτάσσονται. Δεν είναι μόνο ότι λείπουν τα χέρια – είναι ότι απουσιάζει ο εξοπλισμός. Μέσα στις ΜΕΘ, η αναλογία γιατρού – ασθενή είναι ένας ανά τέσσερα κρεβάτια. Στις κοινές κλίνες, η αναλογία είναι ένας ανά 50 κρεβάτια. Τι εννοούν όταν λένε ότι υπάρχει κάλυψη; Όταν ένας ειδικευόμενος αναισθησιολόγος πρέπει να ελέγξει 50 ασθενείς που έχουν διασωληνωθεί, ότι είναι πράγματι σε καταστολή. Ξέρεις τι σημαίνει να συνέρχεται ο κατεσταλμένος και να αισθάνεται ότι στο στομάχι του υπάρχει πλαστικός σωλήνας 22 εκατοστών; Και να συμβαίνει αυτό, επειδή ο γιατρός δεν έχει προλάβει να δει, από τον φόρτο εργασίας, ότι έχει λήξει η ενέργεια του φαρμάκου της καταστολής; Ναι, τρελαίνεσαι όταν τα βλέπεις και τα ζεις αυτά, και βράζεις και δεν μπορείς να κοιμηθείς τα βράδια. Επίσης, γιατί επικαλούνται τον όρκο του Ιπποκράτη; Είναι σοβαροί; Είναι δυνατόν άσχετες εντελώς ειδικότητες, όπως οδοντίατροι, ορθοπεδικοί ή ό,τι άλλο, να βαφτίζονται σε γιατρούς αντιμετώπισης του Covid;».
«Τις ημέρες αυτές», συμπληρώνει η κυρία Ερωτοκρίτου «κυκλοφόρησε μια φήμη που δεν έχει επιβεβαιωθεί για τη μετατροπή όλου του νοσοκομείου σε αναφοράς. Αν συμβεί αυτό, θα καταδικαστεί κόσμος σε θάνατο και σε αναπηρίες. Και αυτό γιατί το “Γεννηματάς” διαθέτει ένα από τα καλύτερα τμήματα νευροχειρουργικής και ομάδα εξειδικευμένων από τα άλλα τμήματα, το ορθοπεδικό, το αγγειοχειρουργικό, το πλαστικής χειρουργικής, κ.λπ. Και, εν πάση περιπτώσει, τι θεωρούν; Ότι στην Αττική των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων θα περάσει έτσι το κύμα της πανδημίας; Τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού δεν τα λαμβάνουν υπόψη; Και γιατί να πεθάνει έστω και ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να σωθεί; Ρωτάω: Γιατί;» καταλήγει.
Δεν είναι τυχαία, εξάλλου, η παρέμβαση της λοιμωξιολόγου στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας Όλγας Κοσμοπούλου, που προχθές σε δελτίο τηλεοπτικού σταθμού δήλωσε πως «τελειώνουν τα οξύμετρα, οι φορητοί αναπνευστήρες βρίσκονται σε οριακό αριθμό», εκφράζοντας την απόγνωσή της για την αδυναμία των γιατρών να διασωληνώσουν ασθενείς που το χρειάζονται.
Πώς αισθάνεται το υγειονομικό προσωπικό της χώρας; Την απάντηση δίνει και πάλι η κυρία Κοσμοπούλου με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Συνάντησα σήμερα την κόρη ενός Covid ασθενούς. Της έδωσα μια αξονική να την πάει αλλού για δεύτερη γνώμη. Και, δεν κρατήθηκα, τη φώναξα εκεί που έφευγε και της είπα “κυρία Μ, θα έρθουν καλύτερες μέρες”. Και μετά έκλαψα. Μόνη μου. Από την αλητεία τους να αφήνουν τον λαό μας απροστάτευτο έχω κουραστεί. Για την ακρίβεια, δαγκώνω».
Χειρουργεία μετατρέπονται σε ΜΕΘ, με πρόχειρους αναπνευστήρες οι ασθενείς
Τις προσεχείς πάντως ημέρες, όπως ενημερώνει τη «δημοκρατία» ο νευροχειρουργός και γ.γ. της ΟΕΝΓΕ Π. Παπανικολάου, το «επιτελικό» κράτος ετοιμάζεται να μετατρέψει χειρουργικές αίθουσες σε ΜΕΘ. «Το βέβαιο είναι ότι θα θρηνήσουμε πολλούς θανάτους από άλλες αιτίες», σημειώνει χαρακτηριστικά. «Ερωτώ, λοιπόν, επίσημα την κυβέρνηση: Πόσοι από τους 706 διασωληνωμένους που έχουμε αυτή τη στιγμή που μιλάμε βρίσκονται εκτός ΜΕΘ;» προσθέτει ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ. «Επίσης, πόσες είναι οι κλίνες συνολικά, καθώς διαφορετικό νούμερο αναφέρει άλλοτε ο υπουργός Υγείας και άλλοτε ο Α. Σκέρτσος;»
Η δημιουργική λογιστική της κυβέρνησης, τα ψεύδη και το ρεσιτάλ κυνισμού, αλλά και η μετακύλιση ευθυνών στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας εντυπωσιάζουν με τον αμοραλισμό τους. Από τη διενέργεια ΕΔΕ στους γιατρούς επειδή νόσησαν από Covid, τη μεθοδευμένη απόλυση του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Αγ. Σάββας» Κ. Καταρχιά, έως την εισαγγελική κλήση του προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών ΑΧΕΠΑ Θαν. Σούλη, επειδή τον περασμένο Νοέμβριο είπε την αλήθεια για την ασφυξία στα νοσοκομεία, τη δίωξη της προέδρου της ΟΕΝΓΕ, Αφ. Ρέτζιου, και του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννακού, και ούτω καθεξής.
Και, στην αντίπερα όχθη, οι δηλώσεις αποκρουστικού κυνισμού και ψεύδους. Όπως ότι για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ ευθύνονται οι γιατροί, «διότι αυτοί αποφασίζουν», η αντιεπιστημονική τοποθέτηση Γεραπετρίτη πως «5.000 ΜΕΘ σημαίνει περισσότεροι θάνατοι», όπως και η πρόσφατη δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία «αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχει μια αναμονή η οποία είναι πολύ περιορισμένη, των 24 ή λίγο περισσότερων ωρών, για την ένταξη σε ΜΕΘ. Αυτή είναι η πραγματικότητα – τα υπόλοιπα είναι οράματα τα οποία βλέπουν ορισμένοι», έως τα «πεταμένα λεφτά» για την επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ από τον Στέλιο Πέτσα.
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), πάντως, κατέθεσε αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επισημαίνοντας πως «τόσο για την παραμονή σε καθημερινή βάση δεκάδων βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες, όσο και για τη στελέχωση πτερύγων νοσηλείας ασθενών πασχόντων από Covid με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση», αφού «είναι αυτή που επιλέγει να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι ασθενείς. Η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να περιθάλπουν γιατροί άσχετων ειδικοτήτων τους ασθενείς πάσχοντες από Covid. Οι νοσοκομειακοί γιατροί καμία τέτοια επιλογή δεν κάνουν».