Ο εκτεταμένοι έλεγχοι και τα self tests αποτελούν παράγοντα ενός επιτυχημένου lockdown εκτιμά ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι ο Απρίλιος θα είναι δύσκολος μήνας ειδικά για την Αττική, αλλά και ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλύτερο από το περσινό, αφού θα υπάρχουν δύο σημαντικά όπλα, τα οποία είναι ο εμβολιασμός και τα self test.
«Ο Απρίλιος θα είναι δύσκολος μήνας, δεδομένου ότι ακόμα είμαστε στο τρίτο κύμα με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, που δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια, πότε θα δούμε την κορύφωση. Αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη για να δούμε, αν θα έχουμε μία σταθεροποίηση, η οποία είναι πιθανό να υπάρξει. Αυτό που ξεχωρίζει στην επιδημιολογική εικόνα στην επικράτεια, είναι η περιοχή της Αττικής, που φαίνεται να έχει μία αυξητική τάση για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές η δυνατότητα ελέγχου της πανδημίας είναι πιο εύκολη» είπε.
Τα self test θα αυξήσουν τον αριθμό των κρουσμάτων
Ο κ. Παρασκευής εξήγησε ότι τα self test θα αυξήσουν τον αριθμό των κρουσμάτων, ωστόσο, αυτό θα αποτελεί ένα πλεονέκτημα, γιατί με αυτό τον τρόπο, θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα περισσότερα από τα άτομα που θα έχουν μολυνθεί, και με την τήρηση των μέτρων, θα είναι δυνατόν να περιορίσουμε τη διασπορά.
«Το μέτρο, του εκτεταμένου ελέγχου με τεστ έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα με ένα επιτυχημένο lockdown, το οποίο όμως στοχεύει μόνο στην εύρεση και την αντιμετώπιση των θετικών κρουσμάτων. Δηλαδή αντί να περιορίσουμε τις επαφές όλου του πληθυσμού όπως κάνουμε στο lockdown, βρίσκουμε τα θετικά κρούσματα, τα απομονώνουμε κι επίσης βάζουμε σε καραντίνα, τις στενές επαφές τους» τόνισε.
Σε ό,τι αφορά στο φετινό καλοκαίρι ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είπε ότι θα το περάσουμε πιο ομαλά. «Έχουμε δύο σημαντικά όπλα στη φαρέτρα μας, τους εμβολιασμούς που θα έχουν γίνει τόσο στη χώρα, όσο και στους επισκέπτες, που αναμένουμε και την εκτεταμένη χρήση των διαγνωστικών ελέγχων με τα rapid test και μάλιστα σε συνδυασμό με την αυτοδειγματοληψία, τα self test. Όταν λοιπόν αυτό το μέτρο εφαρμοστεί εκτεταμένα, τόσο στις πύλες εισόδου, όσο και στην κοινότητα, στους εργαζόμενους στον τουρισμό, στην εστίαση κλπ, θα μπορούμε εγκαίρως να εντοπίζουμε τους θετικούς, να τους απομονώνουμε και να μην κινδυνεύουμε από τοπικές εξάρσεις. Είναι λοιπόν δυνατόν και το πιο πιθανό να έχουμε ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι με μεγαλύτερο αριθμό τουριστών από πέρσι και με περισσότερες δραστηριότητες ανοιχτές. Ωστόσο τα μέτρα προστασίας, δεν θα πρέπει να τα σταματήσουμε» εξήγησε.
«Έχουμε χρόνο μπροστά μας μέχρι να πετάξουμε τις μάσκες»
Ο κ. Παρασκευής έκανε αναφορά και στην χρήση της μάσκας, επισημαίνοντας πως έχουμε ακόμη χρόνο μπροστά μας μέχρι να την πετάξουμε. «Για τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα γίνεται σύσταση να κάνουν χρήση της μάσκας. Αλλά σίγουρα στους εξωτερικούς χώρους και σε περιστάσεις που δεν έχουμε συγχρωτισμό η χρήση της μάσκας δεν θα είναι απαραίτητη, όπως είναι τώρα» είπε και συμπλήρωσε πως αυτό χρονικά προσδιορίζεται στα τέλη καλοκαιριού με αρχές Σεπτεμβρίου. «Αυτό εξαρτάται από το πότε θα έχουμε το κρίσιμο ποσοστό ανοσίας της αγέλης» υπογράμμισε.