Στην πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού και στην κορύφωσή της πανδημίας στην χώρα έκανε αναφορά ο ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως στις 8 Απριλίου θα έχουμε τη μέγιστη τιμή στα κρούσματα, κοντά στα 3.700, οπότε και θα είναι η τελευταία μέρα κορύφωσης και μετά θα αρχίσει να κατεβαίνει η καμπύλη. «Καταλαβαίνω την πίεση να ανοίξει η τρίτη Λυκείου, θα μπορούσε να ανοίξει το λύκειο. Μετακίνηση από νομό σε νομό δεν θα έπρεπε να επιτραπεί ακόμη» τόνισε.
Μάλιστα, ο καθηγητής εξήγησε πως οι διασωληνωμένοι θα αυξηθούν μέχρι το τέλος του μήνα. «Υπάρχει επιμόλυνση σε διαφορετικό βαθμό και σε διαφορετικά στελέχη. Δυστυχώς, ο αριθμός των διασωληνωμένων θα αυξηθεί λίγο παραπάνω, 750-760 μέχρι το τέλος του μήνα και μετά θα περάσουμε σε φάση σταθεροποίησης» τόνισε.
Τέλος, ξεκαθάρισε πως είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα του εμπορίου στις 5 Απριλίου και θα έπρεπε να το εξετάσουμε για τις 12 Απριλίου.
Καμπανάκι και από τον Εξαδάκτυλο
Αύξηση των διασωληνωμένων και των κρουσμάτων προβλέπει μέσα στις επόμενες ημέρες και ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος εξέφρασε την επιφύλαξη του για το άνοιγμα των σχολείων.
«Έχουμε μπροστά μας 10 δύσκολες ημέρες, ας ελπίσουμε ότι θα είναι σταθεροποιητικές για την πορεία της πανδημίας και το ΕΣΥ» τόνισε και συμπλήρωσε «έχοντας εκπλαγεί δυσάρεστα από το τρίτο κύμα, θα ήταν πολύ δύσκολο ένα ταυτόχρονο άνοιγμα των δραστηριοτήτων».
Ερωτηθείς για το ποιά δραστηριότητα θα πρέπει να ανοίξει πρώτα ο κ. Εξαδάκτυλος απάντησε ότι το λιανεμπόριο έχει αποδειχθεί σχετικά ασφαλέστερο και πρέπει να ανοίξει πρώτο, ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός με το άνοιγμα των σχολείων. Όπως είπε θα μπορούσαν να ανοίξουν μόνο τα Λύκεια. Μιλώντας για την εστίαση είπε ότι αυτή ευνοεί την διασπορά του ιού περισσότερο από άλλες δραστηριότητες και τόνισε ότι θα πρέπει τα εστιατόρια να ανοίξουν όταν αυτό είναι ασφαλές. Υπογράμμισε δε, ότι και το άνοιγμα σε εξωτερικούς χώρους κρύβει δυσκολίες.