Διορθώσεις στους δασικούς χάρτες δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν σε πολλές περιοχές της χώρας.
Οι τηλεδιασκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ με τοπικές Αρχές και τοπικούς φορείς είναι συνεχείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα που έφερε στην επιφάνεια η ανάρτηση των αναμορφωμένων χαρτών.
Ειδικά στην Κρήτη η κατάσταση είναι έκρυθμη, καθώς αγρότες και κτηνοτρόφοι πραγματοποιούν από χθες κατάληψη στη Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου ζητώντας την απόσυρση των δασικών χαρτών. Στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι στο επικείμενο τεχνικό συμβούλιο δασών θα υπάρχει θετική εισήγηση οι εκτάσεις που καλύπτονται από αραιή βλάστηση και έχουν ως κυρίαρχο είδος τον ασπάλαθο να μη χαρακτηριστούν δασικές.
Το συμβούλιο αναμένεται να συγκληθεί εντός της εβδομάδας για την εξέταση των εκτάσεων που αποτυπώνονται ως δάση στους χάρτες. Οι εκτάσεις με αραιή βλάστηση αποτελούν μία από τις περιπτώσεις που χρήζουν διόρθωσης από το ΥΠΕΝ.
Παράλληλα το ιδιοκτησιακό, η προστασία της ιδιωτικής περιουσίας και οι επιδοτήσεις θα διασφαλιστούν με νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως εξήγησε ο υπουργός, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης. Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε ότι βούληση της πολιτικής ηγεσίας είναι να δοθούν λύσεις στα ζητήματα που έχουν ανακύψει. Στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης τέθηκαν οι παρατηρήσεις της Περιφέρειας Κρήτης για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Διορθώσεις και στη Ροδόπη
Θετική ήταν ανταπόκριση του υπουργού και σε αίτημα για διορθώσεις διαπιστωμένων λαθών σε δασικούς χάρτες της Ροδόπης, μετά την παρέμβαση του βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στυλιανίδη. Τα λάθη αφορούν αγροτικές εκτάσεις στα Αγροκτήματα Γρατινής και Εργάνης, περίπου 3.000 στρεμμάτων.
Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, ο κ. Σκρέκας κινητοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου προκειμένου να βρεθεί η καταλληλότερη λύση για να αποφύγουν οι πολίτες ενδεχόμενα έξοδα και κυρίως ταλαιπωρία. Η πρώτη κίνηση του υπουργείου και των αρμόδιων υπηρεσιών για διόρθωση διαπιστωμένων λαθών έχει ήδη δρομολογηθεί.