Τα πραγματικά σχέδια της κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό, η οποία τόσο καιρό κρυβόταν πίσω από παρελκυστικές τακτικές, μισόλογα και εξωραϊσμένες εκφράσεις, αποκάλυψε η επίσκεψη της Ιλβα Γιόχανσον στη χώρα μας.
- Από τον Δημήτρη Παπαγεωργίου
Όσα αυτή είπε για τον τρόπο που θα λειτουργεί το νέο σύμφωνο για το άσυλο αποδόμησαν όλα όσα η κυβέρνηση ισχυριζόταν ενώπιον των Ελλήνων πολιτών. Η εικόνα του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου της χώρας, Νότη Μηταράκη, να παρακολουθεί τα δηλητηριώδη σχόλια της Ευρωπαίας επιτρόπου, Ιλβα Γιόχανσον και ο χαλαρός τρόπος με τον οποίο αυτή πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας αποκαλύπτουν την αλήθεια πίσω από τα «μεγάλα λόγια» του υπουργείου και ταυτόχρονα στέλνει ένα σαφές μήνυμα στους «απέναντι» ότι είναι καιρός να επανεκκινήσουν τις «πιέσεις» προς τη χώρα μας.
Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, έχοντας στη διάθεσή του έναν ολόκληρο χρόνο μετά τα επεισόδια του περασμένου έτους στον Έβρο και την πανδημία, είχε σχεδόν μηδενικές πιέσεις. Αντί, όμως, να εκμεταλλευτεί το διάστημα αυτό για να θωρακίσει τα σύνορα της χώρας και να φροντίσει να βελτιώσει την κατάσταση στο εσωτερικό, προτίμησε να παραπλανήσει τους Ελληνες, μέχρι να ολοκληρωθεί το… ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο ξεκάθαρα ακόμη μία φορά λειτουργεί υπέρ συγκεκριμένων κρατών, αφήνοντας τα βάρη της διαχείρισης του Μεταναστευτικού στους ώμους των Ελλήνων ακριτών. Ο αρμόδιος υπουργός προτίμησε να ψεύδεται στον ελληνικό λαό αντί να βρίσκει λύσεις.
Χρήμα για εργολάβους
Αυτό προκειμένου να προχωρήσει δίχως προβλήματα η «υλοποίηση» μεγάλων έργων που θα αναλάβουν να εκτελέσουν αγαπημένοι της εξουσίας «εργολήπτες», με ζεστό χρήμα που θα φέρει η Ευρώπη, αν όμως και εφόσον τηρηθούν οι όροι που αυτή θέτει, προκειμένου να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα, τα οποία φυσικά δεν συνάδουν με αυτά των Ελλήνων πολιτών, που κινδυνεύουν να μετατραπούν σε μειονότητες στην ίδια τους την πατρίδα. Ανοιχτές αντί των κλειστών δομών, προετοιμασία για νέες συμφορήσεις αντί για αποσυμφόρηση, ανεξάρτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί διαψεύδουν πλήρως την εικόνα που μέχρι πριν από κάποιο διάστημα περιέγραφε ο Μηταράκης.
Οι Ελληνες πολίτες, όμως, δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν την ίδρυση «μουσουλμανοχωριών» στους τόπους τους, μέσω της ίδρυσης «δομών – πόλεων» που θα στεγάσουν χιλιάδες μετανάστες απ’ άκρη σε άκρη της χώρας και αντιδρούν νιώθοντας θύματα ψευδών υποσχέσεων.
Το Φυλάκιο στον Έβρο
«Αυτονόητα θα γίνει αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου. Σημαίνει επέκταση του χώρου» τόνιζε την Πέμπτη σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος σε ένα θέμα το οποίο θα έπρεπε ήδη να έχει λήξει, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση. Η εμμονή όμως του Νότη Μηταράκη να δημιουργήσει ένα «χωριό αγνώστων» δίπλα στα ελληνικά και σε απόσταση αναπνοής από στρατιωτικές εγκαταστάσεις δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα.
«Η χωρητικότητα του ΚΥΤ Φυλακίου δεν θα μεταβληθεί, θα δημιουργηθούν μόνο 20 επιπλέον θέσεις καραντίνας λόγω κορωνοϊού και θα γίνει μια αύξηση του ΠΡΟΚΕΚΑ. Αυτά είναι που θα γίνουν στην επέκταση, δεν έχει αλλάξει καθόλου ο σχεδιασμός από αυτό που ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος» τόνισε, επιχειρώντας να κρυφτεί πίσω από τεχνικούς όρους.
Ψεύδεται
Ομως, οι κάτοικοι της περιοχής τον κατηγορούν πως ψεύδεται και πως ο στόχος του είναι εντελώς διαφορετικός. «Στη δομή θα εγκατασταθούν οικίσκοι διανομής καθώς και χώροι εστίασης, ψυχαγωγίας, καταστημάτων, σχολείων, πλυντηρίων, γραφείων διοίκησης, φρουράς» λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πρόεδρος του Φυλακίου, Χρήστος Τυρμπάκης και συνεχίζει ότι προβλέπεται χώρος άθλησης, μηχανολογικών εγκαταστάσεων, γραφεία υπηρεσιών συντήρησης, πυροσβεστικής υπηρεσίας, μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης, περιμετρική οδό με περίφραξη.
Με τα παραπάνω λόγια ο πρόεδρος του Φυλακίου θεωρεί ότι δίνεται η εικόνα μιας μόνιμης εγκατάστασης ενός πληθυσμού μεταναστών κατά πολύ μεγαλύτερου από τον σημερινό και ότι μπορεί μέσα σε λίγες νύχτες οι Ελληνες της περιοχής να αποτελούν μειονότητα. Καταγγέλλει μάλιστα ακόμη και τον… περίφημο φράχτη του Εβρου ως ακόμη ένα επικοινωνιακό κόλπο της κυβέρνησης: «Ο Έβρος έχει συνοριακή γραμμή 200 χλμ. Εχει γίνει φράχτης 7 χιλιόμετρα στις Καστανιές και 25-30 στην Αλεξανδρούπολη. Ο φράκτης είναι επικοινωνιακό κόλπο». Συμπληρώνει ότι πάρα πολλοί πλέον εισέρχονται από τη Βουλγαρία. Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες του, στη γειτονική Τουρκία η επίσκεψη Γιόχανσον λειτούργησε ως… σήμα και ήδη επίδοξοι λαθρομετανάστες έχουν αρχίσει να κινούνται για να εισέλθουν στη χώρα μας.
Οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι δεν ξεπερνούν τους 1.500, όπως εξηγεί, έχουν τρομοκρατηθεί από την προοπτική μιας μόνιμης εγκατάστασης ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών στην περιοχή τους. Και τους τρόμαξε ακόμη περισσότερο η γεμάτη αλαζονεία αποστροφή του κ. Μηταράκη ότι εάν θέλει μπορεί να φέρει και 10.000. «Αυτή η δομή με τα δεδομένα της Ε.Ε. θα είναι ανοιχτή, γιατί δεν χρηματοδοτεί κλειστές δομές» εξηγεί ο κ. Τυρμπάκης.
Από 30 στρέμματα, 72
Φυσικά, οι ισχυρισμοί του κ. Μηταράκη ότι δεν υπάρχει θέμα «επέκτασης» του ΚΥΤ δεν πείθουν τους κατοίκους. Οπως εξηγεί ο δραστήριος νομικός και πρόεδρος του συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα» της περιοχής Πάρης Παπαδάκης, δεν συνάδουν με την απλή λογική, «αυτά που λέει ο Μηταράκης δεν έχουν καμία βάση». Εξηγεί πως εάν δεν σχεδιάζεται επέκταση, δεν υπάρχει λόγος να υπερδιπλασιαστεί η έκτασή του από 30 σχεδόν στρέμματα σε πάνω από 72. «Δεν είναι επέκταση, είναι νέα δομή επί της ουσίας» σημειώνει και, όπως εξηγεί, ο
μοναδικός λόγος που το βαπτίζουν επέκταση είναι για να αποφύγουν περιβαλλοντικές μελέτες και ΚΥΑ που θα δημιουργούσαν καθυστερήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, είναι σαφές ότι αυτή η βιασύνη -που δήθεν οφείλεται στην πανδημία- υπάρχει μόνο για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα αυτών που θέλουν βιαστικά να υλοποιήσουν τα έργα με τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Αλλιώς, γιατί να νοικιάζονται για 5 και 10 χρόνια τα χωράφια, αφού ο μόνος λόγος για την «επέκταση» είναι ο κορονοϊός;
Δώρισε το κτήμα του στην ενορία για να γίνει ναός!
Τα ψέματα της κυβέρνησης και του Μηταράκη οδήγησαν τον Κώστα Σωτηρόπουλο, κάτοικο του Φυλακίου Εβρου, να παραχωρήσει το κτήμα του στην τοπική ενορία για να γίνει εκκλησία, ακριβώς απέναντι από την είσοδο του ΚΥΤ Φυλακίου.
«Εμείς εδώ είμαστε 250 άτομα. Τι θα κάνουμε εάν μας φέρουν 1500 άτομα;» τονίζει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» και εξηγεί πως το υπουργείο τούς προσέγγισε για να ενοικιάσει τα κτήματά τους για την επέκταση της δομής. «Θέλανε να τα πάρουν με ενοίκιο για 5 χρόνια». «Εγώ τους απάντησα εξαρχής ότι το χωράφι δεν το δίνω για μια τέτοια δουλειά, γιατί είμαστε ακριτική περιοχή και δεν θέλουμε άλλους μετανάστες» συνεχίζει, τονίζοντας ότι χάρισε το χωράφι του στην Εκκλησία γιατί δεν θέλει να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το χωριό του.
Ηδη, όπως τονίζει, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για να οικοδομηθεί ο ναός, καθώς, εκτός από τους τοπικούς αιρετούς που έχουν προσφέρει τον μισθό τους για να εκκινήσουν τα έργα, υπάρχουν προσφορές από επιχειρηματίες της περιοχής που θέλουν να δωρίσουν υλικά για την κατασκευή τους. «Εγώ δεν θέλω ούτε αποζημίωση ούτε τίποτε» συνεχίζει ο κ. Σωτηρόπουλος, λέγοντας: «Εμείς είμαστε ηλικιωμένοι άνθρωποι. Είμαστε 15 χιλιόμετρα από την Τουρκία και 15 χιλιόμετρα από τη Βουλγαρία, ποιους θα μας φέρουν τώρα; Το μόνο που θέλω είναι να μη χαθεί το χωριό μου, δεν θέλω τίποτε άλλο». Και εξηγεί πως δεν πιστεύουν τον υπουργό Μετανάστευσης, καθώς η αρχική συμφωνία ήταν για κλειστή δομή και παραβιάστηκε.
Μουτζούρης: Η Γιόχανσον μετέφερε προειλημμένες αποφάσεις στη Μυτιλήνη
Παρόμοια είναι η κατάσταση στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου ύστερα από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας η βιασύνη της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατασκευή των δομών με τους όρους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων από τους πολίτες. Η δημιουργία των νέων MEGA-ΚΥΤ είναι ο στόχος της κυβέρνησης, που χρησιμοποιεί την αποτρόπαια εικόνα που υπήρχε στη Μόρια για να προχωρήσει με τον εποικισμό των ακριτικών μας νησιών.
Ο Νότης Μηταράκης αποφάσισε να «ρίξει» στους κατοίκους την ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά, επιτιθέμενος κατά του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη, τον οποίο μάλιστα κατηγόρησε επειδή… δεν συνάντησε την Ιλβα Γιόχανσον και έχασε έτσι την… ευκαιρία να της μεταφέρει τους προβληματισμούς των κατοίκων.
Ο περιφερειάρχης δεν μασάει τα λόγια του απαντώντας στον Νότη Μηταρτάκη μέσω της εφημερίδας μας. Σημειώνει ότι «η κυρία Γιόχανσον, όπως απεδείχθη από το άρθρο της στις 24 Μαρτίου και από τις δηλώσεις της στις 29 Μαρτίου, μετέφερε προειλημμένες αποφάσεις. Δεν είχε σκοπό να συζητήσει με την τοπική κοινωνία, όπως λανθασμένα ενόμιζα. Επρόκειτο για έναν προσχηματικό διάλογο για να ληφθούν φωτό και να της δοθούν αυτά που θέλει. Γι’ αυτό δεν συναντήθηκα μαζί της. Σε μισή ώρα έξι άνθρωποι, ούτε καλησπέρα δεν θα μπορούσαμε να πούμε». Καταγγέλλει, μάλιστα, ότι το Μεταναστευτικό δεν είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να το επωμιστούν οι κάτοικοι των νησιών.
Οι δομές στα νησιά, που θέλει να δημιουργήσει ο Νότης Μηταράκης, όπως εξηγεί, «φορτώνουν το πρόβλημα στα νησιά για να το αποφύγει η υπόλοιπη Ευρώπη». «Δεν μπορεί το πρόβλημα να πέσει στα νησιά που είναι δίπλα και στην Τουρκία» καταλήγει ο Κώστας Μουτζούρης. Ομως, οι κάτοικοι του νησιού δείχνουν, όπως ακριβώς και οι κάτοικοι του Εβρου να έχουν καταλάβει τι βρίσκεται πίσω από τις υπαναχωρήσεις Μηταράκη από τις αρχικές δεσμεύσεις του.
Οπως σημειώνεται με νόημα, το σύνολο των κινήσεων από πλευράς υπουργείου δείχνει ότι σκοπός είναι η διαμόρφωση τετελεσμένων στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να μπορέσει να εφαρμοστεί το νέο σύμφωνο που «έφερε» η κυρία Γιόχανσον. Και το ζήτημα είναι, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμιστεί, ο τρόπος της διαχείρισης των έργων κατασκευής και των ανάλογων πιστώσεων που θα διατεθούν γι’ αυτά. Καταγγέλλουν την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού που αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες παρασιτικές βιομηχανίες που λειτουργούν στην Ευρώπη με τεράστιο κύκλο υπηρεσιών.
Μετά τα νησιά, επιβαρύνεται η Αθήνα
Ο Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Αθήνα, είπε πως «έχει πίεση η Αθήνα, αλλά δεν είναι σημερινό πρόβλημα, δεν είναι ότι η Αθήνα πέρυσι ήταν άδεια και σήμερα έχει ξένους κατοίκους, αυτή τη στιγμή είναι σταθερό το πρόβλημα της Αθήνας. Δεν αυξάνεται και δεν μειώνεται ακόμα, αλλά θα δούμε μια μείωση στην Αθήνα, θα τη δούμε και μέσα στο ’21».
Εντελώς διαφορετική είναι η πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοί της, όμως. Οπως εξηγεί ο Γιάννης Παγώνης, δραστήριο μέλος των επιτροπών κατοίκων του κέντρου, το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Αθήνα είναι το πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο/λαθρομεταναστών ESTIA και οι μεταφορές των λαθρομεταναστών από τα νησιά. Οι τελευταίοι καταλήγουν σχεδόν στο σύνολό τους στην Αθήνα. Η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνον δεν τερμάτισε το πρόγραμμα ESTIA, αλλά το συνέχισε, αυξάνοντας και τις θέσεις «φιλοξενίας».
Η Αθήνα έχει τη μερίδα του λέοντος με περίπου 60% των θέσεων αυτών. Η σημερινή κυβέρνηση νομιμοποίησε, λοιπόν, με αυτόν τον τρόπο σε μεγάλο βαθμό την εγκατάσταση ακόμη περισσοτέρων στην Αθήνα. Οταν ο Μηταράκης μιλά γενικόλογα για το πρόβλημα της Αθήνας, αυτό είναι ξεκάθαρα παρελκυστικό, γιατί πολύ απλά το σύνολο των λαθρομεταναστών και αναγνωρισμένων προσφύγων δεν είναι διάσπαρτο σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας, αλλά είναι εγκατεστημένο σε πολύ συγκεκριμένα. Σε αυτές τις περιοχές λοιπόν, ο αριθμός τους, συνεπικουρούμενος από τις μεταφορές από τα νησιά, είναι κατά πολύ αυξημένος και συνεχίζει να αυξάνεται καθημερινά.