Την διενέργεια τυχαίων μοριακών test κορονοϊού σε μαθητές που δήλωσαν αρνητικοί μετά τα self test ζήτησε η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.
Σύμφωνα με την κ.Λινού αυτή η διαδικασία θα δείξει κατά πόσο τα self τεστ είναι αξιόπιστα ή βγαίνουν ψευδώς αρνητικά. Στη συνέχεια όπως τόνισε «αφού τα αξιολογήσουμε θα είμαστε σε θέση να τα χρησιμοποιήσουμε ως καθημερινό εργαλείο» απάντησε σε ερώτηση για το αν μπορούν να είναι χρήσιμα στο άνοιγμα της εστίασης ή στις μετακινήσεις το Πάσχα.
«Με τα self τεστ θα ξέρουμε πού είναι περισσότερα και πού είναι λιγότερα τα κρούσματα, σε ποια περιοχή είναι δηλαδή συγκεντρωμένα. Αυτό θα μας δώσει μία κατεύθυνση. Εγώ θα ήθελα το Υπουργείο Παιδείας να πάρει ένα τυχαίο δείγμα από τα παιδιά που δήλωσαν αρνητικά και να το επαναλάβει με μοριακό τεστ. Για να βεβαιωθούμε ότι τα self τεστ είναι αξιόπιστα. Μετά θα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε καθημερινά» είπε χαρακτηριστικά.
«Συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες δεν εμβολιάζονται λόγω AstraZeneca»
Ερωτηθείσα για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες είπε πώς έπρεπε να γίνει καλύτερη επικοινωνία των ζητημάτων που προέκυψαν εξ αρχής και με ειλικρίνεια τόσο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων όσο και την AstraZeneca.
«Αυτό συνέβη λόγω έλλειψης επαρκούς ενημέρωσης. Έπρεπε από την αρχή να εξηγηθεί ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός αλλά μικρός και σε συγκεκριμένες υποομάδες του πληθυσμού. Και εκεί ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό είναι 100 φορές μεγαλύτερος από το να έχουμε κάποια παρενέργεια», δήλωσε η κ. Λινού.