Μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατέθεσε ο σύλλογος “Ερημίτη Πλους Περιβαλλοντική Προστασία Ακτών Βορείου Στενού Κέρκυρας”, καταγγέλλοντας παραβάσεις της νομοθεσίας σχετικά με την ανέγερση τουριστικού θέρετρου με τις… ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής καταγγέλλουν την καταστροφή ενός από τους ελάχιστους υγροβιότοπους της Κέρκυρας και τη μετατροπή του μέχρι το 2026 σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, βίλες και μαρίνα 60 θέσεων.
Πρόκειται για το επονομαζόμενο “Kassiopi Project” που ανεγείρεται από το αμερικανικό επενδυτικό fund NCH Capital.
Ο σύλλογος ζητάει από τον Εισαγγελέα τη διερεύνηση της τέλεσης αξιόποινων πράξεων, υποστηρίζοντας ότι καταστρέφεται ανεπανόρθωτα το δάσος, ο υδροβιότοπος και ο αιγιαλός, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο πρόκειται να υποστεί τεράστια οικονομική ζημία.
Στη μήνυση κατατέθηκαν στοιχεία και έγγραφα που αποδεικνύουν -κατά την άποψη του συλλόγου- “πραγματικά περιστατικά παραβίασης της κείμενης νομοθεσίας με σκοπό να παρακαμφθούν οι δυσκολίες του επενδυτή και να προχωρήσει ανενόχλητος στην τσιμεντοποίηση του οικοσυστήματος”.
Ο σύλλογος καταγγέλλει μεθοδεύσεις μεταξύ της επενδύτριας εταιρείας, της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ), του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών του ΥΠΕΝ.
Ειδικότερα, η χωροθέτηση των βασικών εγκαταστάσεων της επένδυσης (ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικού καθαρισμού, σταθμού αφαλάτωσης κλπ) προβλεπόταν από την Πολεοδομική Μελέτη του ΕΣΧΑΔΑ, δίπλα στον προστατευόμενο υγρότοπο (χωροθέτηση μη συμβατή, σύμφωνα με το Π.Δ. 229/19.6.2012 που αφορά την προστασία του).
Οι επενδυτές πρότειναν την αλλαγή της χωροθέτησης η οποία έγινε δεκτή από τη ΔΙΠΑ και τον αρμόδιο Υπουργό, χωρίς να τεθεί στην κατά το νόμο υποχρεωτική διαδικασία διαβούλευσης, εκδίδοντας τροποποιητική ΚΥΑ (Φ.Ε.Κ 74/ΑΑΠΘ/ 22-4-2016) με την οποία οι εν λόγω βασικές εγκαταστάσεις μεταφέρονται σε άλλο χώρο.
Όμως, η υλοποίηση της νέας χωροταξίας ήταν φύσει αδύνατη και για το λόγο αυτό οι επενδυτές ζήτησαν νέα τροποποίηση.
Ακολούθησε η έκδοση νέας ΚΥΑ (ΦΕΚ. Δ. 109/2019) κατά την οποία στα ακίνητα ιδιοκτησίας του ΤΑΙΠΕΔ παρακάμπτεται πλήρως η αρμοδιότητα της Δασικής Υπηρεσίας και “καταστρατηγούνται οι προδιαγραφές της δασικής οδοποιίας μέσα σε δάσος”, όπως τονίζουν οι μηνυτές.
Και συμπληρώνουν:
“Στόχος όλων αυτών των μεθοδεύσεων: να «λυθεί το αδιέξοδο» της χωροθέτησης αυτών των εγκαταστάσεων (ύδρευση, αποχέτευση, βιολογικού καθαρισμού, σταθμού αφαλάτωσης) χωρίς τροποποίηση του αρχικού ΕΣΧΑΔΑ ώστε να αποφευχθεί η δημόσια διαβούλευση και να επανέλθει με έμμεσο και «λαθραίο» τρόπο η χωροθέτηση αυτών, των βασικών εγκαταστάσεων της επένδυσης, δίπλα στον προστατευόμενο υγρότοπο… Είναι ζητήματα και μεθοδεύσεις που θα διερευνήσει ο Εισαγγελέας.
Είναι επιλογή των πολυεθνικών που υπολογίζουν μόνο το δικό τους όφελος, να ωθούν τις κυβερνήσεις να σχοινοβατούν στην νομιμότητα, να δημιουργούν αδιέξοδα και να εκβιάζουν με αυτά, καταλήγοντας στο τέλος να διεκδικούν τεράστιες αποζημιώσεις”.
Με τις… ευλογίες Μητσοτάκη η επένδυση
Υπενθυμίζεται πως για την επένδυση είχε χαιρετίσει τον περασμένο Ιούλιο ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δέχθηκε τότε δριμύτατες επικρίσεις για την απειλούμενο περιβαλλοντικό “έγκλημα” από τους κατοίκους και φορείς του νησιού, περιβαλλοντικές οργανώσεις, διεθνή μέσα ενημέρωσης ακόμα και τον γνωστό τραπεζίτη Νατ Ρότσιλντ ο οποίος χαρακτήρισε με tweet του τον Έλληνα Πρωθυπουργό ως «ανόητο», καταγγέλλοντας ότι θα επέλθει απόλυτη καταστροφή στην περιοχή, πηγαίνοντας την Κέρκυρα πίσω στην μαζική “ανάπτυξη” της δεκαετίας του 1970.
Απαντώντας στις επικρίσεις των κατοίκων, κατά την επίσκεψη του στην περιοχή, ο Κ. Μητσοτάκης υπερασπιζόμενος την απόφαση της κυβέρνησης του να προχωρήσει το Kassiopi Project, είχε διατυπώσει το …ατράνταχτο επιχείρημα ότι ο Ερημίτης “κάποια στιγμή θα καεί”!
Συμπτωματικά ένα μήνα μετά την …προφητική δήλωση του πρωθυπουργού, τον Αύγουστο, ξέσπασε φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Άγιος Στέφανος Κέρκυρας, κοντά στον Ερημίτη, καίγοντας περίπου 200 στρέμματα δάσους…