Την ενοχή του γιου του Μάκη Ψωμιάδη, Σταύρου, αλλά την απαλλαγή άλλων μελών της οικογένειάς του, πρότεινε η Εισαγγελέας Ευγενία Αυλίδου στο Ε’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
- Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος
Η υπόθεση αφορά τα 20 εκατομμύρια ευρώ που «έκαναν φτερά» από την ΠΑΕ ΑΕΚ την περίοδο της ηγεσίας του Μάκη Ψωμιάδη ως προϊόν υπεξαίρεσης τα οποία κατηγορούνται ότι «ξέπλυναν» μέλη της οικογένειας του.
Στην αγόρευση της η εισαγγελική λειτουργός επεσήμανε πως το αδίκημα της νομιμοποίησης αποδεικνύεται μετά βεβαιότητας με βάση προγενέστερες καταδικαστικές αποφάσεις.
«Ποσά που κατατέθηκαν, δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του και πηγές προέλευσης» τόνισε αναφερόμενη στον κατηγορούμενο Σταύρο Ψωμιάδη. «Η νομιμοποίηση έχει αποδειχθεί και δεν αμφισβητήθηκε. Αυτό που αμφισβητείται από την πλευρά του είναι η αιτία προέλευσης των χρημάτων», συμπλήρωσε.
Όπως εξήγησε στην πρόταση ενοχής του, ως νόμιμος εκπρόσωπος δύο εταιρειών νομιμοποίησε έσοδα από φοροδιαφυγή και μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, προχώρησε σε αγορά ακινήτων και πολυτελών αυτοκινήτων, από πολύ μικρή ηλικία χωρίς να δικαιολογήσει την προέλευση των κεφαλαίων.
«Παρείχε συνδρομή στον πατέρα του και νομιμοποίηση των κεφαλαίων της ΠΑΕ ΑΕΚ» τόνισε η Εισαγγελέας Ευγενία Αυλίδου, επισημαίνοντας πως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η αγοραπωλησία ακινήτων και πολυτελών αυτοκινήτων έγινε «εν γνώσει του ότι τα κεφάλαια ήταν από εγκληματική δραστηριότητα».
Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους πρότεινε την απαλλαγή τους.
Για την αδερφή του Μαρία Ψωμιάδου επεσήμανε πως προέκυψαν αναμφίβολα χρήματά από την υπεξαίρεση, αλλά δεν υπάρχει δόλος, μόνο εκ του γεγονότος πως ήταν συνδικαιούχος σε τραπεζικό λογαριασμό.
Για την τρίτη κατηγορούμενη σύζυγο του αποθανόντα Μάκη Ψωμιάδη, Μ.Σ. πρότεινε την απαλλαγή, γιατί «δεν παρείχε συνδρομή μόνο ως συνδικαιούχος», εκφράζοντας αμφιβολίες για το δόλο.
Για τον τέταρτο και πέμπτο κατηγορούμενο, ξαδέρφια του Μάκη Ψωμιάδη, αντιπρόεδρο και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου εμπλεκόμενης εταιρείας, η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε πως ήταν «παρένθετα πρόσωπα» και η συμμετοχή τους στην εταιρεία, δεν αποδείχθηκε.
Τέλος αμφιβολίες ως προς το δόλο διατύπωσε και για την έκτη κατηγορούμενη Ε.Σ. προτείνοντας να κηρυχθεί αθώα.
«Ξέπλυμα» άνω των 20 εκατ. ευρώ
Ας σημειωθεί πως με βάση τα παραπεμπτικά βουλεύματα, ο Σταύρος Ψωμιάδης διώκεται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, εκ των οποίων 20 εκατ. ευρώ από υπεξαίρεση, 3 εκατ. ευρώ ως αυτουργός φοροδιαφυγής και 4,6 εκατ. ευρώ από αγοραπωλησίες ακινήτων και πολυτελών αυτοκινήτων.
Η αδερφή του Μαρία Χριστίνα Ψωμιάδη διώκεται τη νομιμοποίηση λόγω της υπεξαίρεσης ποσού 3,6 εκατ. ευρώ και της φοροδιαφυγή 3,1 εκατ. ευρώ.
Ο τρίτος και ο τέταρτος κατηγορούμενοι για νομιμοποίηση από την υπεξαίρεση 3.521.760 ευρώ και η πέμπτη κατηγορούμενη Μαρία Σταμέλου για νομιμοποίηση 1,5 εκατ. ευρώ.
Τι έδειξε ο έλεγχος του ΣΔΟΕ
Σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ, μέρος των χρημάτων που υπεξαίρεσε ο Μάκης Ψωμιάδης από την Π.Α.Ε. ΑΕΚ, περιήλθαν στην κατοχή και κυριότητα του γιου του Σταύρου. Ειδικότερα, σε τραπεζικό λογαριασμό που τηρούσε ο πατέρας του με συνδικαιούχο τον ίδιο, πραγματοποιήθηκε στις 16-10-2001 κατάθεση αξίας 5.546.588,41 ευρώ η οποία αντιστοιχούσε στην κατάθεση επιταγής ποσού 2.000.000.000 δραχμών ή 5.546.588,41 ευρώ σε διαταγή της Π.Α.Ε. ΑΕΚ, οπισθογραφημένη από την Π.Α.Ε. ΑΕΚ και πληρωτέα στον Μάκη Ψωμιάδη.
Επίσης την 1-8-2002 κατατέθηκε άλλη επιταγή ποσού 3.000.000 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από το υπεξαιρεθέν στις 11-6-2002 σε βάρος της ΠΑΕ ΑΕΚ από τον Μάκη Ψωμιάδη με τους συνεργούς του ποσό των 2.934.702,86 ευρώ από επιταγή της «Alpha ψηφιακή σύνθεση Α.Ε.» σε διαταγή της ΠΑΕ ΑΕΚ η οποία, αφού οπισθογραφήθηκε, κατατέθηκε ποσό 2.641.702,86 ευρώ σε προσωπικό λογαριασμό του Χαρίλαου Ψωμιάδη του Γεωργίου ενώ κατά ποσό 193.000 ευρώ του παραδόθηκε σε τραπεζική επιταγή στο όνομά του.
Το πόρισμα Παπανδρέου
Αποκαλυπτικό ήταν το πόρισμα που είχε εκδώσει το 2012 η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, στο οποίο αναφερόταν ότι ο Μάκης Ψωμιάδης είχε στήσει μια άρτια δομημένη εγκληματική οργάνωση με σκοπό το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Χωρίς ο ίδιος να φαίνεται πουθενά, επέλεγε πάντα να χρησιμοποιεί τους συγγενείς και τους φίλους του οι οποίοι άλλωστε θα μπορούσαν να του εξασφαλίσουν τη… σιωπή που χρειαζόταν. Όπως τονίζεται στο εισαγγελικό πόρισμα, «είχαν επιδέξια χρησιμοποιηθεί από τον Μ. Ψωμιάδη ως ‘κλειδιά ασφαλείας’ προκειμένου να αποκρύπτει ή έστω να συγκαλύπτει και να κάνει λιγότερο αισθητή την παρουσία του στις εταιρείες συμφερόντων του». Ήταν παρένθετα πρόσωπα στη διαδρομή τεράστιων χρηματικών ποσών που διακινήθηκαν από το 2000.
Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα που οδήγησε στην παραπομπή τους σε δίκη, οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν ως «πλυντήριο» τρεις εταιρείες. Η μία δραστηριοποιούνταν στον χώρο του τουρισμού, η δεύτερη σε REAL ESTATE, ενώ η τρίτη διέθετε εκτροφείο αλόγων.
Σε αυτές τις εταιρείες, με τη μορφή αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, έμπαιναν τα χρήματα που φέρονται να προέρχονταν από την κακουργηματική υπεξαίρεση της ΠΑΕ ΑΕΚ και της κακουργηματικής φοροδιαφυγής, προκειμένου να αποκτήσουν νόμιμη υπόσταση.
Ο Σταύρος Ψωμιάδης διέθετε 11 πολυτελή αυτοκίνητα (όπως Πόρσε, Κάντιλακ, Άουντι κ.λπ.) από την ηλικία των 19 ετών, κατείχε σημαντική ακίνητη περιουσία, ενώ μέσα σε πέντε χρόνια είχε καταφέρει να κρύψει… από την Εφορία εισοδήματα 5,1 εκατομμυρίων ευρώ, γλυτώνοντας φόρους, άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ.
Εύλογα ερωτήματα
Από την απαλλακτική πρόταση της Εισαγγελέως της Έδρας ανακύπτει το εύλογο νομικό ερώτημα τι θα απογίνουν τα χρήματα που βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα άλλα περιουσιακά στοιχεία και οι μετοχές των εταιρειών όπου είναι συνδικαιούχοι ο κατηγορούμενος Σταύρος Ψωμιάδης με τα άλλα μέλη της οικογένειας του.
Αν καταδικαστεί μόνο ο ίδιος και όχι τα άλλα μέλη της οικογένειας του (αν δεν αποδειχθεί ο άμεσος δόλος τους), τότε θα δημευτούν, ανεξάρτητα από την τυχόν απαλλαγή κατηγορουμένων για το «ξέπλυμα», ή θα τους αποδοθούν αν και είναι προϊόντα υπεξαίρεσης;
Αν στο μέλλον βρεθούν αθωωθέντα μέλη της οικογένειας Ψωμιάδη με μεγάλα χρηματικά ποσά που δεν έχουν εντοπίσει ως τώρα οι διωκτικές αρχές ως προϊόντα της υπεξαίρεσης, τότε θα παραμείνουν στην κατοχή τους; Θα πρέπει το Δημόσιο να ξεκινήσει νέα δίκη;
Οι δικαστές θα δώσουν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα με βάση την απόφαση τους…
Δημοσιεύματα δείχνουν την εμπλοκή του κατηγορούμενου στα διοικητικά της ΑΕΚ
Πριν την αγόρευση της Εισαγγελέως της Έδρας τρεις πάρεδροι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που παρίστανται στη δίκη εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου ως πολιτική αγωγή, υπέβαλαν δημοσιεύματα προς απόδειξη της εμπλοκής του γιου του Μάκη Ψωμιάδη στα διοικητικά της ΑΕΚ, στηρίζοντας την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από την κακουργηματική υπεξαίρεση σε βάρος της ποδοσφαιρικής ομάδας.
Στόχος τους να αντικρούσουν τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου Σταύρου Ψωμιάδη ο οποίος στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι δεν είχε ακούσει ποτέ μέχρι το 2012 ότι ο πατέρας του ελέγχετο, αστικά και ποινικά, για αδικήματα σε βάρος της ΑΕΚ για τα οποία καταδικάστηκε αμετάκλητα.
Μάλιστα ανέφερε ότι μέχρι το 2006 που επέστρεψε από τις σπουδές του στο Λονδίνο, δεν είχε καμία σχέση με δουλειές.
Οι ισχυρισμοί του κατηγορούμενου φαίνεται να διαψεύδονται από δημοσιεύματα μεταξύ των οποίων και η επίσκεψή του μαζί με τον πατέρα του στους Θρακομακεδόνες το Σεπτέμβριο του 2002, όπου ο πατέρας του τον παρουσίασε στους παίκτες ως το νέο αφεντικό της ΑΕΚ και της μετόχου της IPPOVENTURE…
Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής και των κατηγορουμένων.