Εκκλήσεις από μέρος επιστημόνων: Μη ρεαλιστική η παράταση των απαγορεύσεων, να επιτραπούν οι πασχαλινές μετακινήσεις

Ποιοι τάσσονται υπέρ των μετακινήσεων και της μείωσης των περιοριστικών μέτρων

Must Read

Διίστανται οι απόψεις ανάμεσα στους επιστήμονες για το πώς πρέπει να γίνει η διαχείριση της κατάστασης τόσο στην εστίαση, όσο και στο θέμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων το Πάσχα.

Από τη μια είναι οι κάθετα αντίθετοι σε όλα και από την άλλη αυτοί που βλέπουν τι γίνεται και προτείνουν αναπροσαρμογή της αντιμετώπισης.

Σταθερά υπέρ των μετακινήσεων και της άρσης, ή αλλαγής κάποιων μέτρων, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Η παράταση των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις και ενόψει του Πάσχα είναι θεωρητικά σωστή, αλλά στην πράξη δεν αποδίδει. Δεν είναι ρεαλιστική η παράταση των απαγορεύσεων, καθώς ο κόσμος για πολλούς λόγους δεν πειθαρχεί. Τα μέτρα πλέον δεν αποδίδουν και είναι αναποτελεσματικά. Θα έπρεπε να επιτραπούν οι μετακινήσεις στα χωριά από τα αστικά κέντρα για το Πάσχα. Οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να ελαχιστοποιηθούν εφόσον υπάρξει μια έντιμη συμφωνία, ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες, οι οποίοι για να μετακινηθούν θα κάνουν self test και θα είναι ειλικρινείς με τα αποτελέσματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος εδώ και καιρό υποστηρίζει το άνοιγμα της εστίασης: «Βρισκόμαστε σε ένα δίκοπο μαχαίρι. Υπάρχει ένα ρίσκο να γίνει μια μαζική έξοδος από τα αστικά κέντρα και να πάει ο κόσμος στα χωριά του, αλλά είναι και ρίσκο τα μεγάλα αστικά κέντρα να μείνουν όπως είναι, με μεγάλη πυκνότητα πολιτών, που θα ψάξουν τρόπους για να βρεθούν μαζί. Δεν γνωρίζω αν θα είναι διαθέσιμα τα self tests για όλους, ώστε να κάνουν τεστ για να κανονίσουν συναντήσεις. Δεν είναι σίγουρο ότι η μία λύση είναι καλύτερη από την άλλη. Προσωπικά θα προτιμούσα να φύγει ο κόσμος, να διασπαρεί στην Ελλάδα, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στα αστικά κέντρα. Τα κορωνοπάρτι δεν είναι ευχάριστα. Σίγουρα θα υπάρχουν μεταδόσεις, δεν ξέρω αν θα είναι μαζικές ή θα είναι μικρή η επιβάρυνση από αυτά. Δε θέλω να δαιμονοποιήσω όλη τη νεολαία που βρίσκεται σε τεράστια πίεση. Πρέπει να εστιάσουμε στο πώς θα αποσυμπιέσουμε την κατάσταση. Αν είχαμε ανοίξει την εστίαση 3-4 εβδομάδες νωρίτερα, που μπορούσαμε να το κάνουμε, δε θα υπήρχε αυτή η μεγάλη πίεση στους νέους να κάνουν κάτι τέτοιο».

Υπέρ της περισσότερης ελευθερίας και απελευθέρωσης των μετακινήσεων τάσσεται η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Δεν βλέπω έξαρση και προσωπικά πιστεύω ότι με περισσότερη ελευθερία και αξιοποίηση του υπαίθριου χώρου θα καταφέρουμε να μειώσουμε τα κρούσματα ενώ ταυτόχρονα στηριζόμαστε σε όσα το δυνατόν περισσότερα εμβόλια με τον γρηγορότερο δυνατό τρόπο. Είναι καλύτερα να είμαστε έξω γιατί αναγκαστικά όταν βρεθούμε στην ύπαιθρο, σε χωριά θα είμαστε περισσότερες ώρες σε εξωτερικό χώρο. Αν γίνει αυτό όμως, θα έπρεπε να συνοδευτεί από πολύ σοβαρά μέτρα στον τρόπο με τον οποίον θα φύγουν οι άνθρωποι από τα μεγάλα αστικά κέντρα, δηλαδή να υπάρξουν πολλαπλά δρομολόγια ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στα λεωφορεία, στα τρένα και στα πλοία. Και με τις σαφείς οδηγίες πάντα. Συμφωνώ ότι δεν πρέπει πάνω από δύο οικογένειες να μοιραστούν το τραπέζι σε κλειστούς χώρους. Αν καθίσουν σε ανοιχτό χώρο, με τον παραδοσιακό τρόπο που ψήνουμε, σε απόσταση και με τη χρήση μάσκας όση ώρα δεν τρώμε, νομίζω ότι ο κίνδυνος θα είναι μικρότερος από το να μείνουμε στις μεγάλες πόλεις. Θα ήθελα να παρακαλέσω όσους θα μείνουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αν είναι δυνατόν να φάνε έξω. Ας είναι στο μπαλκόνι ή σε μια ταράτσα ή σε κοντινό πάρκο. Να μην κλειστούμε στα σπίτια μας. Το να ανοίξει η εστίαση σε ανοιχτό χώρο με σύνεση, με τεστ στους εργαζόμενους και με τήρηση αποστάσεων θα είναι πολύ ευεργετικό».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δεν έδωσε σήμερα κάποια σαφή απάντηση για το θέμα των μετακινήσεων: «Έχουμε 5,500 ανθρώπους που νοσηλεύονται και τις οικογένειές τους που αγωνιούν, 850 που δίνουν μάχη στις ΜΕΘ, μερικές χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές που εργάζονται 13 μέρες νυχθημερόν, με μικρή ηθική αμοιβή, μεταξύ αυτών είναι και 200 που επιστρατεύτηκαν πριν από λίγους μήνες και δεν ξέρουν αν αύριο θα πάνε στη δουλειά τους. Άρα αυτά είναι πολύ πιο ουσιώδη για εμάς. Καταλαβαίνουμε τι μας ρωτά η κοινωνία, αλλά θα απαντήσουμε με αυτούς τους όρους. Άλλου είδους διασπορά προκαλεί ο εμβολιασμένος, άλλη ασφάλεια προσφέρει ο τεσταρισμένος, άλλο η μετακίνηση από νομό σε νομό με το ίδιο φορτίο κι άλλο η μαζική έξοδος. Η λύση της εξίσωσης περιλαμβάνει το κατά πόσο είναι εφαρμόσιμη».

https://youtu.be/aTRks0Ql4YA

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, αφού επεσήμανε ότι ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής παρουσιάζει αύξηση και το απέδωσε στα κορωνοπάρτι και τον συγχρωτισμό σε διάφορους χώρους, επεσήμανε: «Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά που οι πολίτες γιόρτασαν μέσα στα σπίτια τους και είχαμε οικογενειακές και άλλες συγκεντρώσεις, το ιικό φορτίο στα λύματα κατέγραψε σημαντική αύξηση. Πλέον ακροβατούμε σε τεντωμένο σχοινί».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This