Μεγαλώνει η λίστα με τα «ατοπήματα» του υπουργείου Πολιτισμού στα πιο σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία της χώρας.
Το «τσιμέντωμα» της Ακρόπολης απέδειξε περίτρανα την αδιαφορία που δείχνουν οι αρμόδιοι στην τεράστια σημασία που έχει το ιερό αυτό μνημείο για την Ελλάδα και για όλο τον υπόλοιπο κόσμο.
Όμως, όπως ένας πολίτης καταγγέλλει στην «Εspresso», δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον και για άλλους αρχαιολογικούς χώρους, όπως τις Μυκήνες και την Τίρυνθα, που έχουν ανακηρυχτεί από την UNESCO Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς!
Οπως αναφέρει ο πολίτης, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, σε επίσκεψή του στις Μυκήνες παρατήρησε ότι ακόμα δεν έχει φύγει η «μαυρίλα» από την περσινή πυρκαγιά. Στη συνέχεια θέλησε να θαυμάσει μια σειρά από τάφους που ανακαλύφτηκαν από τον Γερμανό αρχαιολόγο Ερρίκο Σλήμαν και είναι γνωστοί ως «Ταφικός Κύκλος Α’». «Παρατηρούσα με προσοχή τον χτιστό κυκλικό τοίχο και τους πολύ μεγάλους χτιστούς τάφους με πέτρες, που βρίσκονται βαθιά ανοιγμένοι στον βράχο. Εκεί διαπίστωσα, δυστυχώς, με έκπληξη ότι ένας μεγάλος χτιστός τάφος είναι γκρεμισμένος στη μία πλευρά» ανέφερε.
Μάλιστα, ρώτησε σχετικά έναν φύλακα του χώρου, ο οποίος του ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος τάφος έχει γκρεμιστεί εδώ και αρκετά χρόνια και, μάλιστα, απόρησε που δεν έχει ενδιαφερθεί κάποια αρμόδια Αρχή να τον αποκαταστήσει.
Στον επισκέπτη αποκαλύφτηκε και ένα σοβαρό λάθος που έγινε στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού, όταν ξέσπασε φωτιά μέσα στο μνημείο. Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είχε διαβεβαιώσει ότι ο χώρος είχε καθαριστεί πολύ καλά από τα ξερά χόρτα, τα οποία είναι συχνά υπεύθυνα για το φούντωμα μιας φωτιάς. Οπως λέει, βρήκε στον χώρο μία μεγάλη σκληρή, γκρίζα πέτρα από ασβεστόλιθο, η οποία είχε ασβεστοποιηθεί εξωτερικά και είχε σπάσει σε μικρά κομμάτια από την πυρκαγιά. «Ρώτησα έναν άλλο φύλακα πώς κάηκε η πέτρα, αφού είχε καθαριστεί ο χώρος… Μου απάντησε με ειλικρίνεια ότι ο χώρος είχε καθαριστεί, αλλά τα χορτάρια δεν είχαν απομακρυνθεί από τον χώρο»!
Ακόμη μία απογοήτευση περίμενε τον πολίτη όταν επισκέφτηκε και τον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας. Οπως διαπίστωσε, δεν υπάρχει πουθενά ενημερωτική πινακίδα για τους επισκέπτες, αν και υπάρχει κενός χώρος για την τοποθέτησή της. «Ενιωσα θλίψη και αγανάκτηση. Πρόκειται για μοναδικό θλιβερό, πρωτοφανές φαινόμενο στην εποχή μας για μεγάλο αρχαιολογικό χώρο, για τον οποίο έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ. Οταν κατέβηκα αγανακτισμένος από την ακρόπολη, ρώτησα τους αρχαιοφύλακες για το θέμα αυτό. Μου είπαν ότι δεν γνωρίζουν γιατί δεν υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες στην Τίρυνθα» καταγγέλλει.