Το δικό της σχόλιο για την ινδική μετάλλαξη έκανε η Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Η Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, τονίζοντας ότι δεν είναι χειρότερη από τα υπόλοιπα στελέχη του κορωνοϊού.
«Δεν φαίνεται η ινδική μετάλλαξη να είναι πιο επικίνδυνη, δείχνει να είναι πιο μεταδοτική, αλλά χειρότερη δεν είναι από τα άλλα στελέχη του κορωνοϊού», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Όπως επεσήμανε, στα νοσοκομεία ουσιαστικά έχουν πάψει να βλέπουν εμβολιασμένους, καθώς, οι εμβολιασμένοι δεν έχουν κίνδυνο θανάτου ή σοβαρής νόσησης. «Τα εμβόλια έχουν αποδειχτεί πάρα πολύ αποτελεσματικά και έχουν ελάχιστες παρενέργειες που μπορούμε να την προλάβουμε, ξέροντας τα συμπτώματα, αν μια στο εκατομμύριο συμβεί κάτι. Έχω δύο γιούς για τους οποίους ανοίγει τώρα η πλατφόρμα και θα κάνουν και οι δύο το εμβόλιο της AstraZeneca» σημείωσε.
Μάλιστα, η κ. Γκάγκα επεσήμανε πως μέχρι να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, η μάσκα δεν πρόκειται να φύγει από την καθημερινότητά μας. «Σε μια παρέα που είναι όλοι εμβολιασμένοι μπορούμε να μην φοράμε μάσκα, αυτό μας λένε οι ειδικοί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στον χώρο εργασίας δεν θα φοράμε μάσκα», συμπλήρωσε, ενώ εξήγησε πως οι εμβολιασμένοι οφείλουν να φορούν μάσκα και σε χώρους όπως τα νοσοκομεία ή τα μέσα μεταφοράς «και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα εμβόλια προσφέρουν προστασία μέχρι 95% και για αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε και μετά το εμβόλιο».
Η Μίνα Γκάκα σημείωσε ότι θα πρέπει και στον τουρισμό και στην εστίαση να τηρούνται τα μέτρα και να γίνεται χρήση των self test, ώστε μαζί με την πρόοδο του εμβολιασμού, να δημιουργηθεί επαρκές τείχος προστασίας.
«Να φορούν μάσκες και οι εμβολιασμένοι»
Από την πλευρά της, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, είπε ότι έχει μεγάλη σημασία να κάνουν όλοι το εμβόλιο, αναφέροντας ότι οι μεταλλάξεις αφορούν κυρίως τις νεαρότερες ηλικίες.
Η κ. Παγώνη, σχολίασε την διάταξη για το ακαταδίωκτο των επιστημόνων των επιτροπών που συμβουλεύουν την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, τονίζοντας ότι «όταν είσαι εισηγητικό όργανο, δεν έχεις ανάγκη προστασίας με το ακαταδίωκτο. Αυτό το έχουν ανάγκη οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας, που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μηνύσεις και διώξεις, ιδίως αυτήν την περίοδο που πολλοί δεν πιστεύουν στον κορωνοϊό και δημιουργούν θέμα γιατί διασωληνώθηκαν οι ίδιοι ή συγγενείς τους».