Σε δύο εβδομάδες ανοίγει επίσημα ο τουρισμός στη χώρα μας και ένας από τους κλάδους τα συμφέροντα του οποίου πλήττονται, είναι τα ξενοδοχεία. Και πλήττονται μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, ώστε ακόμα και ο φίλα προσκείμενος στη Νέα Δημοκρατία πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, εξανίσταται με την προχειρότητα και την ανοργανωσιά που υπάρχει από την κυβέρνηση.
Ο κ. Τάσιος έχει διατελέσει επικεφαλής του Θεματικού Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας (από τον Απρίλιο του 2020, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021), ήταν υποψήφιος με το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2019 (εκλογική περιφέρεια Χαλκιδικής) και υποψήφιος Ευρωβουλευτής.
Με επιστολή του προς τα Υπουργεία Τουρισμού, Ανάπτυξης και τη ΓΓ Εργασίας, εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, επικρίνοντας τις αποφάσεις της και τις μη αποφάσεις της, την ώρα που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παραπαίουν.
«Επανεκκίνηση του τουρισμού με κλειστά ξενοδοχεία δεν μπορεί να γίνει. Ελληνικός Τουρισμός χωρίς Ελληνικά Ξενοδοχεία δεν υπάρχει», είναι η κατάληξη της επιστολής του και είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική καθώς περιγράφει το τι δεν έχει γίνει, ειδικά σε αυτή την περίοδο που οδεύουμε προς το άνοιγμα.
«Βρισκόμαστε 15 ημέρες περίπου πριν το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού και δεν βλέπουμε πώς ακριβώς θα μπορέσουν τα μέλη μας να επαναλειτουργήσουν, ούτε γνωρίζουμε με ποιους όρους αυτό θα συμβεί. Η ρευστότητα των επιχειρήσεων μας έχει φτάσει στο κόκκινο», λέει ενδεικτικά.
Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, τον τελευταίο χρόνο τα μοναδικά έσοδα είναι ουσιαστικά οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές αλλά… «τα περισσότερα μέλη μας δεν έλαβαν κάποια ενίσχυση μετά από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Πρόκειται για ποσά που δόθηκαν για να καλύψουν υποχρεώσεις του 2020 και σε αυτές εξαντλήθηκαν», ενώ για την επιδότηση των πάγιων δαπανών που έχει εξαγγελθεί, εξηγεί: «Είναι δεδομένο πως τα περισσότερα μέλη μας δεν θα μπορέσουν να ενισχυθούν ούτε από το μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών, καθώς από την ενίσχυση αυτή αφαιρείται τόσο το σύνολο των Επιστρεπτέων Προκαταβολών που έχουν λάβει (ως προς το επιστρεπτέο και μη επιστρεπτέο ποσό), όσο και η επιδότηση τόκων».
Σε ότι αφορά την κατάσταση τη δεδομένη στιγμή, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ λέει: «Προκαταβολές εννοείται δεν υπάρχουν. Φθάσαμε ήδη στον Μάιο και οι κρατήσεις είναι μηδενικές. Αν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας ίσως να ξεκινήσουμε να λειτουργούμε τον Ιούλιο, αν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στις βασικές χώρες -αγορές (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πολωνία, ΗΠΑ κλπ) ίσως να ξεκινήσουμε να έχουμε πληρότητες από τον Αύγουστο» .
Και αναρωτιέται:
- «Με ποια χρήματα θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις μας να καλύψουν τις ιδιαίτερα αυξημένες δαπάνες που απαιτούνται για την εκ νέου λειτουργία τους;
- Πως θα μπορέσουν με άδεια ταμεία να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις που δημιούργησαν, δανειοδοτούμενες μέσω του ΤΕΠΙΧ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας για να πληρώσουν τα πάγια έξοδα τους, τις δανειακές τους υποχρεώσεις, τις οφειλές τους σε προμηθευτές, υποχρεώσεις στις οποίες δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν με μηδενικούς τζίρους;
- Πώς θα αποφασίσουν οι εποχικές επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν, αν γνωρίζουν πως είναι υποχρεωμένες να επαναπροσλάβουν και να απασχολήσουν όλο το εποχικό προσωπικό τους χωρίς να έχουν αντικείμενο εργασίας;»
Όσο γι’ αυτά που δεν έγιναν; Ο «γαλάζιος» θυμίζουμε, Γρηγόρης Τάσιος… πυροβολεί εξ επαφής:
- Ήδη θα έπρεπε να έχει δημοσιευθεί το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί για την ενίσχυση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ενόψει της επαναλειτουργίας τους.
- Ήδη θα έπρεπε να έχουν εξευρεθεί λύσεις για τη κάλυψη των υποχρεώσεων των μελών μας προς το ΤΕΠΙΧ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, υποχρεώσεις οι οποίες δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ.
- Ήδη θα έπρεπε να έχει επεκταθεί και στις εποχικές επιχειρήσεις το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για το εποχικό προσωπικό τους.
- Ήδη θα έπρεπε να έχει διευκρινισθεί πως και αυτές θα έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με τους ίδιους όρους που ίσχυαν πέρυσι.
«Η φετινή χρόνια είναι για τα μέλη μας ακόμα πιο δύσκολη από το 2020. Οι υποχρεώσεις όλο και αυξάνονται και αντοχές πλέον δεν υπάρχουν… Ωστόσο το έτος 2020 μιλούσαμε για μια μείωση τζίρου της τάξεως του 78%, ενώ σήμερα βρισκόμαστε στο απόλυτο 0! Μένουν λίγες ημέρες πριν το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού και αν δεν επιλύσετε άμεσα τα ανωτέρω προβλήματα, πολλά ξενοδοχεία, ιδίως οι μικρές μονάδες που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Ξενοδοχίας, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά».