Την ώρα που ο αριθμός των διασωληνωμένων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας παραμένει σε ανησυχητικά επίπεδα και ενώ η κυβέρνηση σπαταλά εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να προμηθευτεί τα self tests που θα οδηγήσουν σε «ασφαλές άνοιγμα της κοινωνίας», το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ καταγγέλλει την έλλειψη σύγχρονου εξοπλισμού.
- Της Ιωάννας Τσέφλιου
Τονίζει ακόμα ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Πολιτεία να προχωρήσει στην αγορά εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας, ο οποίος μειώνει τις διασωληνώσεις, συμβάλλοντας σημαντικά στην αποσυμφόρηση των ΜΕΘ, σώζει ανθρώπινες ζωές και οδηγεί στην ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών.
Ο λόγος για τις συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου (high flow oxygen), ένα αποτελεσματικό μηχάνημα για τις μονάδες Covid, το οποίο υπάρχει σε ελάχιστα νοσοκομεία στη χώρα. Μάλιστα, οι δομές υγείας που διατηρούν το υπερσύγχρονο αυτό μηχάνημα δέχονται στήριξη κυρίως από ιδιώτες, μέσα από σημαντικές δωρεές και συνεισφορές και όχι από την κυβέρνηση, η οποία έχει το βλέμμα της στραμμένο στα self tests, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Ένα από τα νοσηλευτικά ιδρύματα που έχουν δεχτεί μέσα από δωρεές τη σωτήρια συσκευή οξυγόνου είναι εκείνο του Καρπενησίου, το οποίο διαθέτει μόλις έξι. Ωστόσο, έχουν αποδειχτεί θαυματουργές αφού, σύμφωνα με τους παθολόγους που δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη με τον «αόρατο εχθρό», έχουν οδηγήσει στην αποσυμφόρηση του συστήματος τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
«Μετά το δεύτερο κύμα οι συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου που παραλάβαμε στο νοσοκομείο από δωρεές βοήθησαν καθοριστικά στη μείωση των διασωληνώσεων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τον Δεκέμβριο ως και το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου δεν είχαμε ούτε έναν διασωληνωμένο ασθενή ή κάποια απώλεια από τον κορωνοϊό! Δεκάδες περιστατικά έχουν αντιμετωπιστεί καλύτερα και ταχύτερα χάρη σε αυτές τις συσκευές, ενώ έχουν σωθεί άνθρωποι που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν διασωληνωθεί χωρίς καμία αμφιβολία και δεν ξέρουμε με σιγουριά αν θα είχαν αντέξει», αποκαλύπτει στη «δημοκρατία» ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου Ιωάννης Πέτρου.
Από την πλευρά του ο έτερος παθολόγος της συγκεκριμένης μονάδας Θεόδωρος Δαλαδήμος εξηγεί ότι οι συσκευές αυτές χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος της πανδημίας από ασθενείς με πολύ σοβαρή υποξυγοναιμία. «Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία περιστατικά με εκτεταμένες αλλοιώσεις στην ακτινογραφία του θώρακα και με το συγκεκριμένο μηχάνημα σώσαμε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας» δηλώνει ο κ. Δαλαδήμος.
Μάλιστα, οι δύο παθολόγοι του νοσοκομείου τονίζουν ότι βοήθησε και η εμπειρία που απέκτησαν, καθώς η χρήση ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων σε επιλεγμένους ασθενείς, σε συνδυασμό με τη συσκευή οξυγόνου, απέτρεψε τις διασωληνώσεις και τους έδωσε την ευκαιρία να επιστρέψουν γρηγορότερα στις οικογένειές τους.
Βέβαια, οι δύο γιατροί επισημαίνουν ότι οι έξι συσκευές που διαθέτει το νοσοκομείο είναι ελάχιστες συγκριτικά με αυτές που χρειάζονται και εξηγούν ότι θα έπρεπε η μονάδα να εξοπλιστεί άμεσα με περισσότερες, προκειμένου να συνεχίσει να δίνει τη μάχη απέναντι στην πανδημία. «Οι συσκευές αυτές μας έσωσαν, αλλά είναι πολύ λίγες για ολόκληρο το νοσοκομείο. Το κράτος θα έπρεπε να έχει ήδη εξοπλίσει τις μονάδες του ΕΣΥ με τα μηχανήματα υψηλής ροής οξυγόνου, γιατί εκεί βρίσκεται το κλειδί για τη μείωση των διασωληνωμένων και των θανάτων», εξηγούν.
Αλλά και στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος» η συσκευή οξυγόνου έχει αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την πορεία της υγείας των ασθενών. Η «δημοκρατία» επικοινώνησε με το προσωπικό της εν λόγω μονάδας, το οποίο τόνισε πως χάρη στη δωρεά που δέχτηκε από ιδιώτη τα περιστατικά αντιμετωπίζονται πολύ καλύτερα και οι ασθενείς που διασωληνώνονται είναι πολύ λιγότεροι από ό,τι το προηγούμενο διάστημα.
«Διαθέτουμε πέντε συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου στη μία πτέρυγα Covid και τρεις στη δεύτερη. Είναι πολύ αποτελεσματικές, σώζουν ζωές! Έχουμε δει τεράστια διαφορά από τότε που μας τις έφεραν, αλλά βέβαια ποτέ δεν είναι αρκετές, ειδικά από τη στιγμή που καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με δεκάδες περιστατικά. Ωστόσο, ακόμη και αυτές οι οκτώ συσκευές έχουν οδηγήσει σε πολύ θετικά αποτελέσματα» είπε η προϊσταμένη του νοσοκομείου.
Μία τέτοια συσκευή οξυγόνου διαθέτει και το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, που και αυτό δίνει σκληρή μάχη τους τελευταίους μήνες με τον κορωνοϊό, ωστόσο, πού να φτάσει για να καλύψει τις ανάγκες που έχει μία τέτοια μονάδα.
Ουσιαστική στήριξη στο ΕΣΥ και «προίκα» για την επόμενη μέρα
Σε κάθε περίπτωση είναι κατανοητό πως η κυβέρνηση δεν… βιάζεται να εξοπλίσει τα δημόσια νοσοκομεία με σύγχρονο εξοπλισμό, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες λόγω της πανδημίας και έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στους ιδιώτες και στις δωρεές τους. Γιατροί και νοσηλευτές βιώνουν καθημερινά τον δικό τους εφιάλτη, δίχως να ξέρουν τι θα συμβεί στο μέλλον, αφού η κοινωνία και ο τουρισμός ανοίγουν, αλλά οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι δεν σταματούν να αυξάνονται.
Και μπορεί τα self tests, σε συνδυασμό με τα εμβόλια, να είναι η λύση στα μάτια των αρμοδίων, ωστόσο οι συσκευές αυτές θα έδιναν μία ανάσα στο ΕΣΥ, θα παρείχαν ουσιαστική στήριξη στις δομές υγείας και θα έμεναν και την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, με δεδομένο ότι δεν είναι μίας χρήσης, όπως τα τεστ.