Η Μεγάλη Παρασκευή στο Αγρίνιο είναι συνυφασμένη με τα χαλκούνια, που δίνουν εκρηκτικό τόνο και αποτελούν ένα από τα χαρακτηριστικά έθιμα της χώρας για το Πάσχα.
Τα χαλκούνια είναι αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές που αποτελούνται από έναν μεγάλο κύλινδρο γεμάτο με ένα μείγμα μπαρουτιού και ένα φυτίλι στο άκρο. Η ιστορία τους χάνεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν οι Αγρινιώτες τα άναβαν κατά την περιφορά του Επιταφίου για να απομακρύνουν τους αλλόθρησκους. Συνέχισαν όμως να τα κατασκευάζουν και μετά την απελευθέρωση της χώρας, στα πλαίσια τώρα ενός «πολέμου» που λάμβανε χώρα ανάμεσα σε 2 κυρίως ομάδες. Τη μια ομάδα αποτελούσαν οι ενορίες Αγίου Χριστοφόρου, Αγίας Τριάδας και Αγίου Γεωργίου και την άλλη οι ενορίες Αγίου Δημητρίου και Παναγίας. Οι επιτάφιοι από όλα τα σημεία της πόλης συναντώνταν στο κέντρο της και εκεί άρχιζε ο χαλκουνοπόλεμος.
Και μπορεί να είμαστε δεύτερο Πάσχα με κορωνοϊό, όμως οι χαλκουνάδες συμβολικά και με γρήγορες κινήσεις -για να μην τους τρέχουν στα τμήματα- άναψαν τα χαλκούνια στην κεντρική πλατεία, στην Μητρόπολη και την Αγία Τριάδα αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης.