Την έντονη ανησυχία του για την τήρηση των μέτρων αλλά και των κανόνων υγειονομικού Πρωτοκόλλου εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόσουμε τα αυστηρά μέτρα»
Ο καθηγητής επεσήμανε πως μία κοινωνική επαφή από αυτόματη και ανοργάνωτη και πιθανώς μολυσματική μετατράπηκε σε μία οργανωμένη επαφή. «Δεν είναι άνοιγμα χαλάρωσης, είναι άνοιγμα εγρήγορσης, σε ένα επιδημιολογικά ελεγμένο περιβάλλον», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.
Κατά τον κ. Τζανάκη, η φάση στην οποία επιλέγεται το άνοιγμα των δραστηριοτήτων αυτών είναι μία φάση ιδιαίτερη επιδημιολογικά, καθώς έχουμε ήδη 30% με 40% του πληθυσμού να έχει ανοσία. «Σε ποσοστό 1 στους 4, από τους θαμώνες ή τους εργαζόμενους δηλαδή, θα είναι άνοσος», ενώ σημείωσε επιπλέον, πως το άνοιγμα γίνεται σε εξωτερικό χώρο, οπότε μεταδίδεται λιγότερο ο ιός και ακόμη, ότι είναι ζεστός ο καιρός, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο και επίσης, ότι έχουμε τα self test.
Τι λέει ο καθηγητής Τζανάκης για την ινδική μετάλλαξη
Όσον αφορά στην ινδική μετάλλαξη, ο καθηγητής σημείωσε, ότι δεν έχουμε πολλές γνώσεις, για το τι κάνει το ινδικό στέλεχος, αν μεταδίδεται περισσότερο ή εάν είναι πιο θανατηφόρο ή πιο τοξικό. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τουλάχιστον δεν μεταδίδεται πιο πολύ από τη βρετανική, η οποία δεν θα δώσει χώρο σε κάποιο άλλο στέλεχος να αναπτυχθεί.
Ακόμη, όπως είπε, φαίνεται ότι αυτό το στέλεχος αντιμετωπίζεται, καθώς δεν μειώνεται πολύ η αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
«Δεν με ανησυχεί, είναι πολύ μικρό το ποσοστό. Θυμηθείτε, είχαμε και την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη πριν λίγο καιρό, φοβηθήκαμε, αλλά πάρα πολύ γρήγορα αυτή κατεστάλη τρόπον τινά και δεν προκάλεσε ιδιαίτερο πρόβλημα. Πιστεύω, το ίδιο θα γίνει και με την ινδική μετάλλαξη. Ακόμα και στην Ινδία, το ποσοστό είναι πολύ μικρό, περίπου 15% και μάλιστα στο Νέο Δελχί, δεν είναι σε όλη την Ινδία», κατέληξε.
«Πρέπει όλοι να πειθαρχήσουμε για να μην έχουμε και νέο κύμα»
«Είναι μία φάση, στην οποία μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτές τις δραστηριότητες κι εάν πειθαρχήσουμε σωστά, δεν θα επιβαρύνουμε την επιδημιολογική κατάσταση αλλά ενδεχομένως θα τη μειώσουμε. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου έγινε με όρους ιατρείου κι έχω την αίσθηση ότι όλα αυτά θα βελτιώσουν την εικόνα και την οικονομία. Για πολλούς από τους επιχειρηματίες δεν υπήρχε επιστροφή. Πρέπει να τους βοηθήσουμε και να τους σεβαστούμε», πρόσθεσε.
Γιατί δεν θα υπάρχει μουσική στα μαγαζιά εστίασης
Αναφορικά με την απουσία μουσικής που πολλοί κατέκριναν, ανέφερε με νόημα ο κ. Τζανάκης ότι «αυτό έχει νόημα για να μην μιλάμε δυνατά, να μην τραγουδάμε και να συζητάμε χαμηλόφωνα τηρώντας τις ασφαλείς αποστάσεις. Χρειάζεται μία ωριμότητα πολύ μεγάλη».
«Θα έπαιζα πολύ με αυτό που λέγεται ασφαλές μικροπεριβάλλον, μία μικροπαρέα που έρχεται σε συνεννόηση και μπορεί να θέσει τους δικούς της κανόνες και θα γνωρίζει πώς πρέπει να συμπεριφερθεί. Καλό είναι οι πολίτες, να δημιουργήσουν το δικό τους μικροπεριβάλλον, για να προστατευτούν. Είναι μία τεχνική που θα μπορούσε να ακολουθηθεί αυθόρμητα, χωρίς οργάνωση, από τον καθένα μας».