Στις διαθήκες και τα κληρονομικά τριών ηλικιωμένων, εστιάζουν οι έρευνες της Δικαιοσύνης αναφορικά με το γηροκομείο – κόλαση των Χανίων, με σκοπό την διαλεύκανση των δεκάδων θανάτων.Η έρευνα στο υποθηκοφυλακείο Χανίων για εκχωρήσεις περιουσιακών στοιχείων αποτελεί ένα από τα επτά «κλειδιά» της ΕΛ.ΑΣ. και των δικαστικών Αρχών.
Οι ηλικιωμένοι στις τρεις αυτές περιπτώσεις εμφανίζονται σύμφωνα με πληροφορίες να μην έχουν νόμιμους κληρονόμους. Πρόκειται για παραχωρήσεις ακινήτων (δύο σπίτια και ένα αγροτεμάχιο) σε συγκεκριμένα πρόσωπα από ηλικιωμένους τροφίμους του γηροκομείου, οι οποίοι κατέληξαν μέσα σε διάστημα ενάμιση χρόνου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews, ηλικιωμένη γυναίκα τρόφιμος του γηροκομείου κληροδότησε αγροτεμάχιο στην Εκκλησία, σε συγκεκριμένο όμως πρόσωπο, το οποίο φέρεται να έχει σχέση με τον οίκο ευγηρίας. Παράλληλα διαπιστώθηκε από τη μέχρι τώρα έρευνα ότι η αξία ακινήτου, που επίσης κληροδοτήθηκε από τρόφιμο του γηροκομείου, ήταν άνω των 100.000 ευρώ και στα επίσημα έγγραφα φαίνεται πως πουλήθηκε σε offshore εταιρεία έναντι του ποσού των 50.000 ευρώ.
Ολα αυτά έχουν μπει στο ερευνητικό «κάδρο» των Αρχών, ενώ έχει ζητηθεί από τους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης να ανοίξουν όλες οι διαθήκες των ανθρώπων που πέθαναν τα τελευταία χρόνια στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας. Στόχος των ερευνών είναι να διαπιστωθεί εάν έχουν παραχωρηθεί ακίνητα απευθείας στο γηροκομείο, είτε σε ανθρώπους που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, συνδέονται με τον υπό έρευνα οίκο ευγηρίας.
Ο ψυχίατρος της δομής για τις καταγγελίες για ψυχοφάρμακα
Παράλληλα, αρκετές είναι και οι καταγγελίες από συγγενείς ηλικιωμένων που έμειναν στο γηροκομείο, ότι τους έδιναν, χωρίς λόγο, ψυχοφάρμακα.
«Είδα από τον ΑΜΚΑ της ότι έπαιρνε φάρμακα που δεν τα είχε πάρει ποτέ στη ζωή της, ψυχοφάρμακα.. ακόμα και στεντόν της είχαν γράψει», ανέφερε ο κ. Δημήτρης Παρδαλάκης, συγγενής ηλικιωμένης.
Ο συνεργαζόμενος ψυχίατρος του γηροκομείου διέψευσε το γεγονός, τονίζοντας ότι «ποτέ δεν πρότεινα και δεν χορήγησα φάρμακο, φαρμακευτική ουσία, σκεύασμα φαρμακευτικό της κατηγορίας των βενζοδιαζεπινών, τύπου στεντόν ή οτιδήποτε άλλο». Οι δηλώσεις του ψυχιάτρου δίνουν νέες διαστάσεις στην υπόθεση, καθώς αφήνει υπόνοιες πως είναι πιθανό να έγραφαν άλλοι, εν αγνοία του, τέτοια φάρμακα στους ηλικιωμένους.
«Δεν ήμουν συντονιστής εγώ, του ιατρικού έργου εκεί. Ο συντονιστής ήταν ο γιατρός της μονάδας και η διευθύντρια. Και μάλιστα πέρυσι με τον Covid, είμαι κάποιας ηλικίας, είχε υπάρξει το lockdown, και πέρασε και μήνας να πάω. Πιθανότατα την ίδια περίοδο που συνέβησαν ό,τι συνέβησαν με τις κατηγορίες», πρόσθεσε ο ψυχίατρος.
Ο συγκεκριμένος γιατρός της μονάδας, σύμφωνα με τον ψυχίατρο, είναι ο ίδιος που υπέγραφε, ανελλιπώς, ως αιτία θανάτου των ηλικιωμένων, την ανακοπή καρδιάς.