Πώς η Άγκυρα στρατολογεί κατασκόπους στην Ελλάδα! Ο «σκοτεινός» ρόλος της τουρκικής κινητής τηλεφωνίας

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες εκμεταλλεύονται τις νέες τεχνολογίες και τα κοινωνικά δίκτυα

Must Read

Εκατοντάδες αλλοδαποί που ζουν στην Ελλάδα θα υπηρετούσαν κατασκοπευτικές δράσεις για λογαριασμό της Τουρκίας χωρίς δεύτερη σκέψη. Αρκετοί είναι ήδη εκπαιδευμένοι και παλιοί γνώριμοι των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

  • Έρευνα: Μάνος Μεϊμαράκης

Στο ζενίθ της ελληνοτουρκικής κρίσης, το 1987, όταν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Σισμίκ», με τη συνοδεία του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, στάλθηκε να διεξαγάγει έρευνα υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή πέριξ της Θάσου το πρωί της Παρασκευής 27 Μαρτίου, ξαφνικά στη Θεσσαλονίκη στις συχνότητες 92 MHz και 106 MHz εμφανίστηκαν δύο νέοι ραδιοσταθμοί. Εξέπεμπαν τουρκικά τραγούδια επί πέντε συνεχόμενες μέρες, έως την Τετάρτη 1 Απριλίου.

Σύμφωνα με πηγές, ήταν δοκιμή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, προκειμένου να εξακριβώσουν εάν οι υποδομές ραδιοφωνικών εκπομπών τους ήταν λειτουργικές. Οι ραδιοσταθμοί θα εντάσσονταν σε μια ψυχολογική επιχείρηση, με σκοπό να ρίξουν το ηθικό των κατοίκων της Θεσσαλονίκης εν όψει της επικείμενης τότε στρατιωτικής σύγκρουσης.

Πώς στήθηκαν και από ποιους αυτοί οι ραδιοσταθμοί δεν έγινε ποτέ γνωστό. Πάντως, η Τουρκία δεν σταμάτησε ποτέ στην Ελλάδα να επενδύει στον ανθρώπινο παράγοντα.

Από τότε έως σήμερα οι μυστικές δράσεις των τουρκικών υπηρεσιών στην Ελλάδα έχουν κλιμακωθεί σε όλα τα επίπεδα, με ένα μοτίβο το οποίο επαναλαμβάνεται.

Η εποχή που οι Τούρκοι αξιωματικοί πληροφοριών εκπαίδευαν Ευρωπαίους συνταξιούχους ώστε να αποτυπώνουν σε φιλμ εκατοντάδες φωτογραφίες και να παραδίδουν το υλικό σε μυστικές συναντήσεις αποτελεί πολύ μακρινό παρελθόν.

Οι συνταξιούχοι

Η στρατολόγηση ξένων, οι οποίοι έρχονται μετά τη συνταξιοδότησή τους για να ζήσουν στην Ελλάδα, ήταν συνηθισμένη τακτική των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Η άνεση που έχουν Τούρκοι αξιωματικοί πληροφοριών να κυκλοφορούν άφοβα στη χώρα και να εντοπίζουν αμέσως τους κατάλληλους υποψηφίους για στρατολόγηση δείχνει πόσο καλά γνωρίζουν την Ελλάδα.

Σε μία από τις πλέον χαρακτηριστικές υποθέσεις των νεότερων χρόνων, με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας επικοινωνιών, έφτασαν στο σημείο να εκπαιδεύσουν έναν 72χρονο Γερμανό να τους διαβιβάζει τις πληροφορίες που συνέλεγε με κρυπτογραφημένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο ηλικιωμένος, αφού είχε βγει στη σύνταξη στη Γερμανία, το 2009 ταξίδεψε στη Χίο, όπου αγόρασε ένα σπίτι. Μερικούς μήνες αργότερα τον πλησίασαν Τούρκοι, προσφέροντάς του οικονομικά ανταλλάγματα για να τους παρέχει πληροφορίες.

Εκείνος δέχτηκε αμέσως και σύντομα άρχισε να στέλνει στους Τούρκους αξιωματικούς πληροφοριών φωτογραφίες υποδομών των Ενόπλων Δυνάμεων (κυρίως πολεμικά πλοία και οχήματα), αναφορές κινήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Χίου, ενώ χαρτογραφούσε σταθμούς της ΔΕΗ, λιμάνια, φράγματα, γέφυρες κ.ά. Δρούσε επί τρία χρόνια ανενόχλητος, ώσπου συνελήφθη τον Αύγουστο του 2013 να φωτογραφίζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Για τη φυσική επαφή του με τους χειριστές του στη Χίο επικοινωνούσε μαζί τους μέσω μιας συσκευής κινητής τηλεφωνίας με τουρκικό αριθμό. Σχεδόν σε όλες τις υποθέσεις κατασκοπείας των νεότερων χρόνων για λογαριασμό της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας οι εμπλεκόμενοι βρέθηκαν να κατέχουν τουρκικά τηλέφωνα. 

Πράκτορες με άσυλο και πίστη στο Ισλάμ

Πλέον, εκτός από τους Βορειοευρωπαίους συνταξιούχους, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν τις κοινότητες των χιλιάδων αλλοδαπών μεταναστών στην Ελλάδα ως «δεξαμενές» υποψήφιων πρακτόρων τους, καθώς οι περισσότεροι είναι φιλικοί προς την Τουρκία.

Με χιλιάδες από όσους έχουν μπει παράνομα στην Ελλάδα ζητώντας άσυλο «πρόσφυγα» οι Τούρκοι γνωρίζονται από τα θέατρα των επιχειρήσεων σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Λίβανο, Παλαιστίνη και Κουρδιστάν.

Μάλιστα, από τη συγκεκριμένη κατηγορία «μεταναστών» και «προσφύγων» προέρχονται οι ιδανικοί υποψήφιοι για στρατολόγηση από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Οι περισσότεροι μιλούν καλά και την τουρκική γλώσσα, είναι ήδη εκπαιδευμένοι, μεταξύ άλλων, και σε μεθόδους συλλογής στρατιωτικών πληροφοριών και χρήσης νέων τεχνολογιών κρυπτογράφησης ή κεκαλυμμένης επικοινωνίας μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, έχουν πολεμική εμπειρία και μόνο με ένα δελτίο αιτούντος άσυλο κινούνται ανενόχλητοι σε ολόκληρη τη χώρα.

Μέχρι πρότινος οι ελληνικές Αρχές αντιμετώπιζαν τα κυκλώματα διακινητών, τις εγκληματικές ομάδες που διακινούν πλαστά και κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα αλλά και την ισλαμική τρομοκρατία ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Το «λιοντάρι του Έβρου», φανατικός τζιχαντιστής, από τους μεγαλύτερους διακινητές μεταναστών

Πλέον επιχειρούν να συνδέσουν οποιαδήποτε τέτοια υπόθεση και με δίκτυα κατασκοπείας σε βάρος της Ελλάδας. Η κυριότερη μέθοδος στρατολόγησής τους από τους Τούρκους χειριστές είναι η επίκληση στον «πατριωτισμό» των υποψηφίων, δηλαδή οι κοινές θρησκευτικές πεποιθήσεις, η πίστη στο Ισλάμ και η αγάπη προς την Τουρκία, σε συνδυασμό με χρηματική αμοιβή και κάθε είδους διευκολύνσεις ακόμα και για ταχύτερη έκδοση αποφάσεων ασύλου…

Όσοι δεν συνεργάζονται απειλούνται με καταγγελία στις ελληνικές Αρχές για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, με τον κίνδυνο να απελαθούν στην Τουρκία και από εκεί να επαναπροωθηθούν στις χώρες καταγωγής τους, στις οποίες μπορεί να είναι καταζητούμενοι για ποινικά εγκλήματα ή εγκλήματα πολέμου.

Ο «σκοτεινός» ρόλος της τουρκικής κινητής τηλεφωνίας

Οι πληροφορίες που μπορεί να συλλέγουν είναι κυρίως όσες δεν βλέπουν οι δορυφόροι. Ακόμα και στις πλέον προηγμένες χώρες οι δορυφόροι δεν μπορούν να καταγράψουν παρά μόνο μία ή δύο εικόνες ανά μέρα ή σπανιότερα, όποτε περνούν πάνω από κάθε περιοχή, ενώ δεν μπορούν να δουν τι υπάρχει κάτω από υπόστεγα ή μέσα σε κτίρια.

Συνεπώς, οι πληροφορίες από ανθρώπινες πηγές στο έδαφος είναι πάντοτε μια σημαντική πηγή στρατιωτικών πληροφοριών. Ταυτόχρονα, δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν σε όλο το Αιγαίο σε κέντρα υποδοχής μεταναστών λειτουργούν εκατοντάδες κινητά τηλέφωνα με τουρκικούς αριθμούς.

Οι χάρτες με την κάλυψη της κινητής τηλεφωνίας της Τουρκίας στην Ελλάδα είναι εξόχως αποκαλυπτικοί.

 

Κάλυψη τουρκικής τηλεφωνίας στην Τουρκία
Κάλυψη τουρκικής τηλεφωνίας σε Έβρο και Αιγαίο

Φωτογραφίες και πληροφορίες για στρατιωτικές εγκαταστάσεις, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και κεραίες γύρω, μέσα και έξω από στρατόπεδα, για αποθήκες πυρομαχικών, στρατιωτικά έργα, δημόσια έργα, λιμάνια, κεραίες τηλεφωνίας, αστυνομικά τμήματα, πυροσβεστικούς σταθμούς, χαράξεις δρόμων, φωτογραφίες από αχαρτογράφητες δασώδεις περιοχές, φωτογραφίες ακτών οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αιγιαλοί αποβάσεως, όλα αυτά λίγο έως πολύ έχουν βρεθεί στην κατοχή ατόμων τα οποία έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις κατασκοπείας σε βάρος της Ελλάδος.

Ακόμα και από τις στρατιωτικές παρελάσεις μπορούν να αντληθούν πολύτιμα στοιχεία για τη στρατιωτική ικανότητα της χώρας, από φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται αριθμοί οχημάτων, αρμάτων μάχης ή άλλων οπλικών συστημάτων, από φωτογραφίες στρατιωτών με τον εξοπλισμό τους, αξιωματικών των μονάδων που παρήλασαν και κυρίως, από φωτογραφίες των προσώπων ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων.

«Πρόσφυγας» μαρκάρει σε φωτογραφία σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού σε νησί του βόρειου Αιγαίου

Οι πληροφορίες μπορούν να διαβιβάζονται από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας σε άλλα άτομα στα νησιά του Αιγαίου και από εκεί να προωθούνται στην Τουρκία από τις τουρκικές συσκευές, μέσω των τουρκικών δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Εξαιρετικά πολύτιμα αποκτήματα για την Τουρκία αποτελούν, επίσης, στρατιωτικοί από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία κ.α., οι οποίοι αυτομόλησαν και βρίσκονται στην Ελλάδα ως «πρόσφυγες» ή έχουν διαφύγει στην Ευρώπη.

Από τα πλέον χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, παραδείγματα είναι αυτό ενός Σύρου στρατιωτικού, κατά δήλωσή του ειδικού στον ηλεκτρονικό πόλεμο και χειριστή όπλων υψηλής ακριβείας. Μπήκε παράνομα στην Ελλάδα μέσω της Χίου και μετακινήθηκε στη συνέχεια στους Αγίους Θεοδώρους, όπου παρέμεινε ώσπου να του απονεμηθεί άσυλο πρόσφυγα. Σύμφωνα με πηγές, φέρεται ότι έχει συμμετάσχει σε ταραχές εναντίον Κούρδων προσφύγων στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων πριν από μερικά χρόνια.

Ο Σύρος ειδικός ηλεκτρονικού πολέμου στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ως «πρόσφυγας»

Διαρροές

Από προεκλογικές συγκεντρώσεις σε πλατείες υπέρ του Ερντογάν στην Τουρκία το 2018, ένας άλλος, επίσης Σύρος, κατά τη διαμονή του ως «πρόσφυγας» στη Λέρο το 2019, ο οποίος, μάλιστα, συστηνόταν ως επικεφαλής του Γραφείου Πληροφοριών της Ελεύθερης Συρίας σε Τουρκία και Ελλάδα, από τις πρώτες μέρες της διαμονής του στο κέντρο υποδοχής ανέβαινε σε διάφορα υψώματα γύρω από τη Ναυτική Βάση της Λέρου, φωτογραφίζοντας και βιντεοσκοπώντας ανενόχλητος.

Μερικούς μήνες αργότερα έγινε γνωστή η υπόθεση με την κλοπή οπλισμού σε αποθήκη πυρομαχικών – υπόθεση για την οποία η ελληνική κοινή γνώμη δεν έμαθε ποτέ τι είχε συμβεί. Ο ίδιος άνθρωπος τον Δεκέμβριο του 2019 στρατολογούσε από τη Λέρο μισθοφόρους, με αμοιβή 1.500 ευρώ, για λογαριασμό της Τουρκίας στη Λιβύη. Διέφυγε ανενόχλητος στην Αλβανία μέσω Αθήνας.

Ακόμα ένας 32χρονος Σύρος «πρόσφυγας», με ελληνικούς και τουρκικούς τηλεφωνικούς αριθμούς στην κατοχή του, ο οποίος μέχρι πρόσφατα έχαιρε μεγάλου σεβασμού στο κέντρο υποδοχής αιτούντων άσυλο στο Βαθύ της Σάμου, στην πορεία αποδείχθηκε όχι μόνο διακινητής και ενδιάμεσος στο σύστημα ανταλλαγής χρημάτων Hawala, αλλά στρατολογούσε αλλοδαπούς αιτούντες άσυλο, με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών για στελέχη της Shahiba στην Ελλάδα – μιας συριακής παραστρατιωτικής οργάνωσης, η οποία καταδιώκει αντικαθεστωτικούς, σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας σε όλη την Ευρώπη.

Καθ’ όλη την παραμονή του στη Σάμο διατηρούσε στενές επαφές με την Τουρκία, ενώ χρηματοδοτούμενος από την Τουρκία τηλεοπτικός σταθμός της Συρίας τον εμφάνιζε συχνά σε ζωντανές συνδέσεις ως σχολιαστή των εξελίξεων γύρω από το «προσφυγικό» ζήτημα στην Ελλάδα.

«Σκανάρισμα»

Ο Μουσταφά Αλκχάμ είναι ακόμα ένας «πρόσφυγας», ο οποίος επίσης πέρασε απαρατήρητος από τις ελληνικές υπηρεσίες ασύλου. Από το Κονάκ της Σμύρνης τον Μάιο του 2017 βρέθηκε στην Κω τον Αύγουστο του ίδιου έτους, αφού λίγες μέρες νωρίτερα είχε περάσει και από το Καστελλόριζο.

Τρία χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2020, εμφανίζεται σε κέντρο εκπαίδευσης της τουρκικής στρατοχωροφυλακής Τζαντάρμα, στη Σμύρνη. Τα ίχνη του χάθηκαν για περίπου δύο μήνες, με τις φήμες να τον θέλουν να είχε μετακινηθεί στις Καστανιές στα γεγονότα του Μαρτίου του 2020.

Ο Μουσταφά Αλκχάμ σε κέντρο εκπαίδευσης της Τζαντάρμα, στη Σμύρνη.

Τέσσερις μήνες αργότερα, στις 24 Ιουνίου 2020, εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας, σε γνωστό ταξιδιωτικό πρακτορείο, το οποίο προωθεί αλλοδαπούς στην Ευρώπη. Δύο μέρες νωρίτερα είχε αναγνωριστεί ως «πρόσφυγας», παρέλαβε το μπλε διαβατήριο ασύλου και στις 3 Ιουλίου 2020, με ακόμα ένα άτομο, εμφανίστηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This